T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Mutabakata son rötuş

Dışişleri Bakanı Yakış, ABD ile askerî ve siyasî konularda ilke mutabakatına varıldığını, ekonomik konularda ise bir iki konunun çözümlenmediğini söyledi. "Güvence" konusu aşılmaya çalışılıyor.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, ABD ile süren müzakerelerde askeri ve siyasi konularda ilke mutabakatına varıldığını, çerçevenin nihaileşmesi noktasına gelindiğini, ekonomik konularda ise bir iki konunun hâlâ çözümlenmediğini söyledi.

Türkiye ile ABD arasında, olası Irak operasyonuna ilişkin olarak yürütülen görüşmelerde siyasi, ikonomik ve askeri konuların müzakeresi sürüyor.

Dışişleri'nde sabahladılar

Büyükelçi Deniz Bölükbaşı ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçi Marisa Lino başkanlıklarında askeri konularda önceki akşam 23.00'te başlayan görüşmeler dün de devam etti. Askeri konulardaki görüşmeler pazartesi akşam saatlerinde başlamış, dün sabahı saat 06.00'ya kadar sürmüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye ile ABD arasında üç konuda (ekonomik, siyasi ve askeri) yürütülen müzakerelerde, her bir alanda henüz çözülmemiş birer konu bulunuyor. Türk tarafının beklentilerini ABD'ye ilettiği ve Washington'un cevabını beklediği öğrenildi. Kaynaklar, görüşmelerin bugün tamamlanabileceğinin sinyalini verdi.

Pearson-Ziyal görüşmeleri

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, dün de Dışişleri Bakanlığı'na gelerek Müsteşar Büyükelçi Uğur Ziyal ile biraraya geldi. Edinilen bilgiye göre Türkiye ile ABD arasında üç ayrı koldan askeri, ekonomik ve siyasi alanlarda yürütülen görüşmelerin her birinde sadece birer pürüzlü konu kaldı. Pearson, bu konulara ilişkin Washington'dan aldığı talimatları yaklaşık 2 saat boyunca Müsteşar Ziyal'e aktardı. Pearson, önceki gece de 23.00'da Bakanlığa gelerek, Ziyal ile 4 saatlik bir görüşme yapmıştı.

Pearson, Dışişleri'nden ayrılırken yaptığı kısa açıklamada, "Her geçen gün gelişme sağlandığını" vurguladı.

Yakış: 2 küçük nokta kaldı

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da, AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin Irak konusundaki gelişmelerle ilgili sorularını cevaplarken, "ABD ile sürdürülen görüşmelerde son nokta konuldu mu?" sorusuna karşılık, askeri ve siyasi tüm konularda mutabakat zapıtlarında ilke mutabakatlarına varıldığını, çerçevenin nihaileşmesi noktasına gelindiğini ifade etti. "Ekonomik konuda bir iki şey hala duruyor" diyen Yakış, "Tezkerenin gönderilmesi buna mı bağlı?" sorusuna ise "Böyle bir yasal zorunluluk yok" karşılığını verdi.

Asıl sorun "güven"

ABD'nin Türkmenler, Kürtler'in silahsızlandırılması ve ekonomik yardımın IMF şartına bağlanması konusundaki ısrarı, Ankara'da güven krizinin doğmasına neden oldu. Mutabakat metninde, Türkiye'nin ısrarla talep ettiği "Türkmenler Irak'ın asli unsurlarıdır" ibaresi yer almadı. Ayrıca, savaş sonrasında Kürtler'in silahsızlandırılması konusunda ise ABD'nin, Türkiye ile işbirliğine yanaşmadığı öğrenildi. ABD, Ekonomik yardımın IMF şartına bağlanması konusunda da ısrar ediyor.



26 Şubat 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED