T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Hatemi'ye rakip yok

Anketlere göre, İran'da cuma günü yapılacak seçimlerde Hatemi'nin oy oranı yüzde 79. Hatemi'nin rakibi olan 9 adaydan oy oranı en yüksek olan Tevekkuli bile yüzde 10'a zor ulaşıyor.

İran'da 8 Haziran cuma günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanyalar sürerken Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi karşı konulmaz bir şekilde önde gidiyor. Anketler Hatemi'nin oy oranını her geçen gün artırdığını gösteriyor. Yapılan en son kamuoyu yoklaması Hatemi'nin oy oranını yüzde 79 olarak gösterdi. Reformcu Tovse gazetesi, bir kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 79'unun Hatemi'ye oy vereceklerini söylediklerini belirtti.

Ankette, Hatemi'nin karşısındaki 9 adayın çok geride kaldığını ve en yakın rakibi Ahmed Tevekkuli'nin yüzde 10 oy aldığını kaydeden gazete, Abdullah Casbi'nin yüzde 4 ve Savunma Bakanı Oramiral Ali Şamhani'nin yüzde 3 oy aldığını bildirdi.

Merkez Seçim Kurulu, gazetelerin perşembe günü seçimle ilgili her türlü haber ya da yorum yayınlamalarını yasakladı. Kuruldan yapılan açıklamada, cuma günü yapılacak seçimle ilgili propaganda yasağının bir gün önce saat 09:00'da başladığına dikkat çekilerek, seçim propagandası içeren sabah ve akşam gazetelerinin dağıtımının yasadışı olduğu kaydedildi.

Sert mesajlar

Yeniden seçilmesi kesin olan Hatemi, ABD yönetimi İran'a uyguladığı yaptırımları kaldırmadıkça, Washington'a karşı izledikleri politikada değişiklik olmayacağını söyledi. Tahran'da basın toplantısı düzenleyen Hatemi, "Amerikalı siyasiler, bazı lobilerin etkisinde kaldıkça, Amerikan firmaları ve şirketlerinin bile çıkarlarına zarar verdikçe, İran ekonomisini yaptırımlar ve ambargolarla engelledikçe değişiklik olmayacak" diye konuştu.

Hatemi, İran ve ABD halkları arasında engel bulunmadığını da belirterek, "Amerikalı yöneticilerin yapacağı ilk iş, davranışlarını ve politikalarını değiştirmek ve uluslararası konulardan ziyade kendi sorunlarıyla uğraşmak olmalı" diye konuştu. Hatemi ayrıca, seçimdeki rakiplerine de sert bir mesaj göndererek, sonuç ne olur olsun saygı ile karşılanmasını istedi. "Halkın kişilere değil, uygulanan politikaya oy vereceğini" ifade eden Hatemi, "Halk, kalıcı reformlar için oy verecek" şeklinde konuştu.

Hatemi, cuma günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine "iyi ve kabul edilebilir bir katılım" olacağını tahmin ettiğini söyledi. Hatemi, yerli ve yabancı basın mensupları için düzenlediği basın toplantısında, kendisinin tahminlerle pek ilgilenmediğini, sonucu görerek ondan sonra değerlendirme yapmak gerektiğini belirttikten sonra, "Önemli olan halkın seçimlere katılımıdır. Halk kimi seçerse biz onu kabul ederiz" dedi.

Suikast girişimi iddiası

İranlı yetkililer, İran Devriminin öncüsü Ayetullah Humeyni'nin ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenlerden dönüşü sırasında Hatemi'ye suikast girişiminde bulunulduğu yolundaki haberleri yalanladı. İran Parlamento İcra Kurulu Başkanı Ali Şahrudirad, "Cumhurbaşkanı'na yönelik suikast girişimi olduğu söylentileri doğru değildir. Benim görüştüğüm cumhurbaşkanlığı kaynakları olayı yalanlamışlardır" dedi.

İran-ABD ilişkileri yumuşar mı?

İran, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra, son derece hassas bir konu olan ABD ile ilişkileri yeniden ele almaya sessizce hazırlanıyor. Reuters'in haber-yorumuna göre, ilişkilerin yeniden düzeltilmesine İran daha hazırlıklı. Ancak ABD, Kongre'deki İsrail lobisinin yoğun baskısının da etkisiyle bu konuda pek gönüllü görünmüyor. Hatemi'nin rakibi dokuz adaydan en az üçü, ABD ile normal, eşit ilişkilerin yeniden tesisi çağrısında bulundu. Bu tür açıklamalar, bir zamanlar anında kınanırdı, ancak, son zamanlardaki konuşmalara şiddetli tepki çekmedi. Hatemi, 1998'de ABD'de iken CNN'e verdiği demecinde, ABD ile "güvensizlik duvarının yıkılması" çağrısında bulunduğunda, büyük tepkiyle karşılanmıştı. Ancak uydu televizyonlar ve Internet kanalıyla Batı'nın etkilerine açık İran'daki birçok işadamı ile gençler, küresel ekonomiyle bağlantı ve daha çok yabancı sermaye yatırımını garantilemede ABD ile ilişkileri gerekli görüyor.

Muhafazakarlar da istiyor

İran'daki yeni ılımlı tavırları "hayra yormayan" ABD Kongresi ise, yoğun İsrail lobisinin baskısıyla, İran'daki petrol ve doğal gaz sektörüne yatırım yapan yabancı şirketlere yaptırımları beş yıl daha uzatmaya hazırlanıyor. İran-ABD ilişkilerinin yeniden düzelmesinde esas engel, İsrail'e karşı gruplara verilen aktif destek. İran'ın ABD ile ilişkilerini yeniden kurması yolundaki tartışmalar, bu kez reformculardan ziyade Ali Hamaney'e yakın muhafazakar kesimlerce başlatıldı.


 
Fırtına öncesi sessizlik
Arafat'ın ateşkes kararına rağmen Filistin'de fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. ABD, AB, Rusya ve Türkiye'nin girişimleri gerilimi kısmen durdurdu ancak bölge her an patlayabilir.
Türkiye'nin füze sevdası
Azeri-Türkmen krizi derinleşiyor
Türkmenistan, Azerbaycan'daki büyükelçiliğini kapatacağını açıkladı. Türkmesintan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Türkmen Büyükelçiliği'nde görevli büyükelçi dahil tüm personelin 5-6 gün içerisinde Türkmenistan'a döneceğini bildirdi. Türkmenistan'ın, Bakü Büyükelçiliğini kapatma kararı, petrol bakımından zengin Hazar denizinin paylaşımı konusunda Aşkabat ile Bakü arasında yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması üzerine alındı.
Çevik Bir işadamı olarak tanıtıldı
Emekli general Çevik Bir, New York'ta Middle East Brifings adlı kuruluşun düzenlediği panele konuşmacı olarak katılacak. Yarın gerçekleşecek olan 'Asker Türkiye'nin garantörü müdür' konulu panelde bir brifing verecek olan Bir, kendisine yöneltilen soruları da cevaplandıracak. Dünyaca ünlü Middle East Brifings kuruluşunun düzenlediği panelin duyurularında Çevik Bir, "Türkiye-İsrail yakınlaşmasının mimarlarından biri" olarak tanıtılırken, emekli olduktan sonra hayatını yorumculuk ve "işadamı" olarak sürdürmektedir' denildi. Tanıtımlarda Bir'in Erbakan hükümetinin görevden ayrılmasında da önemli rol oynadığı ifade edildi.
6 Haziran 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED