T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Piyasalar karıştı

Bankaların olumsuz izlemeye alınması ve Hazine ihalesine talebin sınırlı kalması üzerine borsa %3,95 düştü, dolar 1 milyon 170 bin lira oldu.

Kamu toplu sözleşmelerinin yarattığı 600 trilyon liralık farkın IMF'ye verilen taahütlerin tutulmasını zorlaştırdığı açıklamaları, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bankaların notlarını olumsuz izlemeye alması ve Hazine ihalesine gelen talebin sınırlı kalması, piyasaların yönünü aşağı çevirdi. İstanbul Borsası'nda hisse senetleri ortalama yüzde 3,95 değer kaybederken, bankaların sendikasyon ödemeleri nedeniyle dolara talep göstermeleriyle dolar 1 milyon 170 bin liraya çıktı. Bono piyasasında faizler 6 puanlık yükselişle yüzde 87 düzeyine çıktı. Bono faizleri 5 puanlık artışla yüzde 86,18 düzeyine çıktı.

Dolar ve faiz çıkışa geçti

Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın, kamu toplu iş sözleşmelerinin imzalanmasının ardından 600 trilyon liralık açık ortaya çıktığını açıklaması ve hedeflerin tutturulması için bu açığın telafi edilmesi gerektiği belirtmesi, faizlere olumsuz yansıdı. Ayrıca, Fitch'in bankaların notlarını olumsuz izlemeye alması da faizleri yükselten diğer gelişme oldu.

Doların euro karşısında son altı ayın en yüksek düzeyine çıkmasının da yarattığı etkiyle güne 1 milyon 152 bin liradan başlayan dolar, alışta 1 milyon 160 bin, satışta 1 milyon 170 bin liraya çıktı. Mark alışta 500 bin 600, satışta 506 bin liraya yükseldi.

IMF ile yapılan 8. gözden geçirme çalışmalarında, yerine getirilmesi gereeken taahhütlerin aşıldığı yönündeki haberler piyasalarda dalgalanmayı da beraberinde getirdi. Hazine ihalesinde satış miktarının sınırlı kalmasının etkisiyle de, hisse senetleri ortalama yüzde 3,95 değer kaybetti. Ulusal 100 Endeksi yüzde 3,95 kayıpla 11,296 puana indi. Toplam işlem hacmi ise 290,3 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Ulusal Mali Endeks yüzde 4,32 düşüşle 16.494 puana inerken, Ulusal Sanayi Endeksi yüzde 3,15 düşüşle 8.514 puana ve Ulusal Hizmetler Endeksi yüzde 2,68 kayıpla 6.432 düzeyine indi. Borsa uzmanları, IMF görüşmeleriyle ilgili açıklamalar, Fitch'in bankaların notlarını olumsuz izlemeye alması ve Hazine ihalesi sonuçlarının satışlarda etkili olduğunu belirttiler.

 
Birileri bizi kandırıyor
Hükümet DİE'nin Mayıs ayına göre enflasyon rakamının yıllık yüzde 42 olarak gerçekleştiği açıklamasına sevinirken mutfak tüpündeki fiyat artışı 3.5 ayda yüzde 100'ü aştı.
IMF'den hububat fırçası
Hükümetin niyet mektubundaki sınırlarını aştığını belirten IMF Şefi Kahkonen, hububat ve toplu sözleşmelerdeki sapmaların kaynağının nereden karşılanacağını sordu.
'Derviş Madonna gibi'
The New York Times'ın yazarı Thomas Friedman, 'bir kurtarıcı olarak görülen' Derviş'in Madonna kadar ilgi gördüğünü dile getirdi.
Çiftçiden Ofis'e protesto
Adanalı çiftçi TMO'nun 147 bin 600 liradan aldığı Çukurova yarı sert kırmızı buğdayı piyasada tüccara 160 bin liradan satıyor.
Karsan üretime dönüşümlü geçti
Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin iç piyasadaki durgunluğa paralel olarak üretim planlarını revize ettiği ve bugünden itibaren üretime dönüşümlü olarak devam edeceği bildirildi. Karsan Otomotiv'den Borsa'ya gönderilen yazıda, fabrikada ağırlıklı olarak Partner modelinin imalatının gerçekleştirileceği, J9 ve Boxer modellerinin imalatına ise talebe göre aralıklarla devam edileceği kaydedildi.
6 Haziran 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED