T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Yılmaz, Tantan'ı götürdü

Yılmaz-Tantan gerginliği, ANAP lideri Yılmaz'ın, Tantan'ı İçişleri Bakanlığı'ndan almasıyla farklı bir boyut kazandı. Tantan Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı oldu ve konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı.

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın bir süredir uyardığı İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ı görevden aldı. Yılmaz, bir süredir revizyon çerçevesinde gerçekleştirmek istediği değişikliği, hükümet ortaklarının onay vermemesi sonucunda sadece ANAP kanadında gerçekleştirdi. Siyasi çevrelerce Tantan'ı yeme operasyonu olarak algılanan bu değişikliğin, iki ay sonra yapılacak ANAP kongresini ciddi şekilde etkilebileceği belirtiliyor.

ANAP lideri Yılmaz ile İçişleri Bakanlığı görevinden alınan tartışması ise yaklaşık bir yıldır sürüyordu. Tantan'ın görevi boyunca gerçekleştirdiği operasyonlarda gizlilik ilkesini benimsemesi öncelikli olarak lideri Yılmaz'ın tepkisini çekti. Bu dönemde ortaya atılan bir başka iddia ise oldukça ilginçti. İddiya göre İstanbul Valisi Erol Çakır ile Emniyet Mürünü Kazım Abonaz arasındaki kavga birileri tarafından Sadettin Tantan'ı yıpratmak için kullanılıyordu.

Beyaz Enerji olayı

Yılmaz ile Tantan arasındaki gerginliğin had safhaya ulaşmasına neden olan olay ise Beyaz Enerji Operasyonları sırasında yaşandı. Tantan'a bağlı Jandarma'nın Ankara'da arka arkaya baskınlar düzenlemesi ANAP'lıları kızdırdı. ANAP lideri Yılmaz, bu konudaki ilk açık çıkışını İstanbul'da gerçekleştirdi. Yılmaz, ANAP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında savcı Talat Şalk'ı art niyetli olarak nitelendirdi.

Jandarmayı suçladı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz, Beyaz Eneji operasyonu çerçevesinde baskınlar düzenleyen Jandarma'yı hedef alan açıklamalar yaptı. Jandarma ise Yılmaz'ın açıklamalarını 'ciddiyetsizlik' olarak değerlendirdi. ANAP'lılar Tantan'dan Jandarma'ya soruşturma başlatması için baskı yaptı ancak başarılı sağlanamadı. İçişleri eski Bakanı Tantan'ın İran'a yaptığı gezi sırasında ise bu defa Turizm Bakanı Erkan Mumcu'ya yüklendi. Tantan'a vekalet eden Mumcu'dan jandarma hakkında bir soruşturma açmasını isteyen Yılmaz'ın bu talebi yine geri döndü. Mumcu, ısrarlı olunması durumunda istifa edebileceği tehtidinde bulundu.

Yılmaz'ın Tantan'a yönelik ilk açık uyarısı ise ANAP İstanbul Kongresi'nde geldi. Yılmaz, 15 Mayıs 2001 tarihindeki grup toplantısında, "İrtica ile mücadeleden cumhurbaşkanlığı çıkartmak isteyenler oldu. Şimdi de yolsuzluk mücadelesi ile kendisine halk kahramanlığı çıkartmak isteyenler var" dedi.

Tantan'a ilk uyarı

Yılmaz, Tantan'a yönelik ilk sert uyarısını ise ANAP İstanbul Kongresinde yaptı. Yılmaz, Tantan'ı hedef alarak, "Hiç bir parti bizim kadar ihanete uğramadı. Reklam için ANAP'ı kullanmak isteyenler varsa yakamızdan düşsün, yoksa düşürürüz" dedi.

ANAP lideri Yılmaz'ın Tantan'a yönelik en sert açıklaması ise 22 Mayıs 2001 Salı günü gerçekleşen grup toplantısında geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen grup toplantısında Yılmaz, Tantan'a yönelik eleştirilerini dile getirirken ilk kez 'bakan' lafzını kullanarak hedefinin Tantan olduğunu ortaya koydu. Bakan Tantan'ın parti disiplini harici eylemler içine girdiğini ileri süren Mesut Yılmaz, "Milletvekillerini halk, bakanları ise ben seçerim" dedi.

İstifası bekleniyor

Yılmaz tarafından yapılan bu değişiklikten sonra Sadettin Tantan'ın yeni görevi kabul etmeyeceği konuşuluyor. Tantan'ın değişikliğin Sezer tarafından da onaylanmasından sonra 'bu iş böyle yürümez' değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi. Yakın çevresi ile bir değerlendirme yapan Tantan'ın yeni görevini kabul etmeme yönünde bir karar aldığı ileri sürüldü.

Tantan polislerle top oynadı

İçişleri Bakanlığı görevinden alınan Tantan, hemen Polis Akademisi'ne gitti. Ve daha önceden programında olduğu gibi, akademide futbol oynamaya başladı. Tantan'ın, zaten haftada 3-4 gün aynı sahada futbol oynadığı biliniyor. Tantan, herkes peşinden koşarken, kimsenin kendisine ulaşamayacağı bir yere sığınmış oldu. Polis akademisine okulda görevli olmayanlar dışında kimse giremiyor. Tantan da şimdi bu rahatlığı yaşayarak, futbol oynayıp stress attı. Maçtan sonra İçişleri Bakanlığı Konutu'na gelen Sadettin Tantan, gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtsız bıraktı. Sadettin Tantan Polis Akademisi'ndeyken yanına Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın geldiği ve Tantan'a telkinlerde bulunduğu öne sürüldü. Konut'a ise ilk gelenlerden biri MHP'li Nazif Okumuş oldu.

Bahçeli: Yorum yapmayacağım

MHP lideri Devlet Bahçeli, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın Sadettin Tantan'ı İçişleri Bakanlığı'ndan alması hakkında, "herhangi bir yorum yapmak istemediğini" belirtti. MHP lideri Devlet Bahçeli, Almanya ve Fransa`ya yaptığı ziyareti tamamlayarak, yurda döndü.

Bahçeli'ye yöneltilen sorular ve cevaplar şöyle:

Soru: Tantan, Devlet Bakanlığı'na getirildi.
Bahçeli: Herhangi bir yorum yapmak istemiyorum.
Soru: Sizin partinizde böyle bir değişiklik olacak mı?
Bahçeli: Hayır, bizde olmayacak efendim.

Kutan: Sermaye rahatsız olmuştur

Hükümetin ANAP kanadındaki revizyonu gazetemize değerlendiren Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı'ndan alınmasının manidar olduğunu belirterek, "Sayın Tantan yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidiyordu. Ancak bundan sermaye çevreleri büyük rahatsızlık duyuyordu. Hükümet ortaklarının da büyük sermaye çevreleri destekliyor. Yolsuzlukların üzerine gitmesinden rahatsız olunduğu için bakanlıktan alınmış olabilir"dedi. Kutan, Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı görevinde başarılı bir çalışma ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi.

ANAP: Çok normal bir atama

Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı'ndan alınmasına ANAP'lılar farklı tepki verdi.

ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan: "Bu tür değişikliklerin gerekli olduğuna inanıyorum"

ANAP Grup Başkanvekili İbrahim Yaşar Dedelek: "Bir revizyon olması gerektiğini önceleri söylemiştik. Yadırgayacak bir durum yok."

ANAP İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu: "Yadırgayacak bir husus göremiyorum. Genel Başkanın takdiri"

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Baş: "Revizyon her dönemde olur. Bu da onlardan biri. Normal bir durum."

 
Yılmaz'ın amacı ipleri koparmak
'Yolsuzluk yazılamayacak'
RTÜK Başkanı Nuri Kayış, "Radyo ve TV Yasa Tasarısı, medyayı yolsuzluklardan bahsedemeyecek hale getirecek. Böylece yolsuzlukların üstüne gitmek hayal olacak" dedi
'Milletle savaşmayın'
FP lideri Kutan, hükümetin, acil yasalar yerine medya patronlarının istediği RTÜK tasarısını Meclis'e getirdiğini belirterek, "Bugüne kadar milletle savaşanın kazandığı görülmedi" dedi.
Erdoğan'ın teyzesi dualarla uğurlandı
Recep Tayyip Erdoğan'ın teyzesi Fezile Gür, (75) dualarla toprağa verildi. Önceki gün geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Fezile Gür, Eyüp Sultan Camii'nde öğle namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Gür'ün cenaze namazına İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recap Tayyip Erdoğan'ın yanısıra, FP Milletveekili Abdulkadir Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ümit Özerol, İSKİ Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, FP İstanbul İl Başkanı Doç. Numan Kurtulmuş, FP'li ilçe Belediye Başkanları Kadir Topbaş, Eşref Albayrak, Murat Aydın, Mehmet Öcalan, Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan, Gazetemizin Genel Müdürü Mehmet Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Selahaddin Sadıkoğlu'da katıldılar.
'Siyasiler internetten korunmak istiyor'
DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan, "Siyasiler, internet ortamında kendilerine yapılacak saldırılardan korunmak istiyor" dedi. Türkiye Bilişim Derneği (TBD), TBMM'de görüşülmekte olan Radyo ve Televizyon Yasa Tasarısı'nın, internet kullanımını düzenleyen bölümleri ile ilgili olarak forum düzenledi. Siyasilerin, internet ortamında kendilerine yapılacak saldırılardan korunmak istediğini belirten Gürkan, buna karşılık yapılması tasarlanan düzenlemenin "Nasreddin Hoca'nın Türbesi gibi, kapısı kilitli ama camları açık" olduğunu söyledi. Gürkan, "internet suçlarının, basın kanunu kapsamına alınması"nı öngören maddesinin, tasarıdan çıkarılması gerektiğini söyledi. TBD Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Akgül ise, tasarının "cahilce" olduğu ifade etti.
'Yanlışlarımızdan ders aldık'
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, "yanlışlarından ders aldığını" söyledi. Ege Genç İşadamları Derneği'nin İzmir Hilton Oteli'ndeki toplantısına katılan Çiller, siyasi partiler ve seçim yasasının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye koalisyonlarla bir yere varamaz. Artık kuvvetli iktidarlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Topyekun bir değişime ihtiyaç var. Biz buna hazırız. Yanlışlarımızdan ders aldık" diye konuştu. "Derviş'i rakip görüyor musunuz?" sorusuna Çiller, "Sayın Derviş dışarıdan atanmış biri. Ben bir partinin genel başkanı olarak seçilmiş biriyim. Kıyaslanmam mümkün değil" cevabını verdi.
6 Haziran 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED