T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Allah'ın elçisini anlattılar

O'nun gelişiyle kainatın aksayan ilerleyişi rayına girdi, her devirde yazarlar O'nun hayatını yazmak için birbirleriyle yarıştı. Tıpkı Prof. Dr. Muhammed Hamidullah ve Muhammed Hüseyin Heykel gibi.

Mısırlı yazar Muhammed Hüseyin Heykel, iki ciltten oluşan "Hz. Muhammed'in Hayatı" adlı eserinde, Peygamber Efendimizin hayatını, İslâmiyet'i yaymak için verdiği mücadeleyi ve yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen O'nun güzel ahlâkından taviz vermeyişini gözler önüne seriyor. Metodolojik açıdan siyer litaratürü içerisinde ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Heykel, bu çalışmasında, olayları belli bir kronolojiye göre düzenlemek ve olaylar arasında mantıklı bağ kurabilmek açısından büyük bir başarı sergiliyor. Yazar, İslâm Peygamberi'nin çevresinde gelişen olayların nedenlerini, sonuçlarını ve hikmetlerini açıklarken, güçlü bir anlatım ve sağlam bir mantıkla gelişmeleri yorumluyor.

Hem İslâm ümmetinin yöneticisi, savaş zamanında komutanı; hem İslâm toplumunu diğer toplumlara karşı uluslararası arenada temsil eden büyükelçisi, gerektiğinde yargıcı; hem de İslâm toplumunun hukuki, iktisadi işlerine kafa yoran en büyük ekonomi-politika bilimcisi olan Hz. Muhammed, bunların yanısıra, vahyin aydınlatmadığı alanlarda çözümler üreterek İslâm toplumunun yapılanmasını sağladı.

Bilimsel metodla yazdı

Şimdiye kadar Hz. Muhammed'in hayatı hakkında daha önce yüzlerce eser yazıldı. M. Heykel'in bu eserini daha önce yazılmış eserlerden farklı kılan özelliği ise, bilimsel metotlarla Peygamberimiz'in hayatını ele almış olması. Söz konusunu bilimsel metot hakkında Muhammed Heykel kitabının önsözünde şöyle diyor: "Her şeye rağmen, Hz. Muhammed (s)'in hayat hikayesini araştırma açısından objektif koşulları son noktasına kadar zorladığımı, yapmam gerekenleri yaptığımı düşünüyorum. Arapça'da ilk kez çağdaş bir yöntemi kullananın ben olduğumu hatırladıkça, gerçeğe yakın olduğumu hesap ediyorum... Bir konuyu araştırmak istediğin zaman, bilimsel metot, bu konuyla ilgili tüm önyargıları, düşünce ve inanışları bir kenara atmanı, önce gözlem ve deneyle işe başlamanı, sonra ölçüm ve düzenleme aşamasına geçmeni, ardından söz konusu bilimsel öncüllere dayalı olarak çıkarsamalarda bulunmanı öngörür. Bu bilimsel yöntem, insanlığın düşünce özgürlüğü yolunda ulaştığı en yüksek düzeydir...İşte bu yöntem Hz. Muhammed'in izlediği yolun, davetine esas kıldığı yolun aynısıdır..."

Muhammed Heykel kimdir?

1888 yılında Mısır'da dünyaya gelen Muhammed Heykel, 1909'da Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Sarbone Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 1917'de Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde dersler vermeye başlayan Heykel, Mustafa Abdurrazık ve Tâhâ Hüseyin'le birlikte Es-Sufur isimli haftalık edebiyat dergisini çıkarmaya başladı. Anayasa Komitesi Hukuk Komisyonu'na seçilen yazar, Es-Siyase Dergisi'nin genel yayın yönetmenliğini yapmaya başladı. Heykel, siyaset, hukuk, edebiyat, felsefe ve İslâm tarihi alanlarında önemli eserler verdi.
(Yöneliş Yayınları / Tel: 0212-524 07 76)


Yaşadığımız yüzyılın en büyük bilginlerinden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ın en önemli eserlerinden biri olan "Allah'ın Elçisi Hz. Muhammed" yeni bir tercüme ve kaliteli bir baskı ile tekrar yayın dünyasına kazandırıldı. Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ın bütün eserlerini yayınlamayı sürdüren Beyan Yayınları'nca kamuoyuna sunulan "Allah'ın Elçisi Hz. Muhammed", Peygamberimiz'in hayatını anlatan en özlü ve bilimsel kitaplarından biri olarak kabul ediliyor. Hz. Muhammed, hayatı bütün yönleriyle araştırılmış insanlardan biri, belki de birincisidir. Bu konuda yapılmış binlerce kitap bize insanlık tarihinin en önemli şahsiyeti hakkında çokça malumat verir.

Bu kitapları okuyan ya da bunları dinleyenler adeta bir adalet mahkemesi gibi davranır, delili olmayan hiçbir şeyi kabul etmezler. Nesiller boyunca uzayıp giden rivayetçiler zinciri hiç kesintiye uğramamıştır ve rivayetçilerin bu konuda gösterdiği titizlik, modern araştırmaların en mükemmel eserlerinde bulunan referanslar için gösterilen titizlikten çok daha üstün boyutlardadır.

O'nun ashabı

Olayların ilk elden şahitleri olan Hz. Peygamber'in sahabelerinde görülen diğer bir özellik de onların bilgiye susamış insanlar olmalarıdır. Bir dini getiren kimsenin tavırları zamanla ona bağlı olan cemaat mensupları tarafından taklit edilmeye başlanır. Eğer bir gayrimüslime kendi dinini tebliğ etmiş olan peygamberinin bu görevi boyunca oruç tutup tutmadığı ya da namaz kılıp kılmadığı, eğer bunları yapmışsa bu ibadetleri ne şekilde yaptığına ilişkin sorular sorulacak olsa büyük olasılıkla hiçbir cevap alınamayacaktır. Bir Müslüman Hz. Peygamber'in sahabelerine ne kadar şükran duysa azdır, çünkü onlar bizlere İslam'ı Hz. Muhammed'in yaşadığı şekliyle, maddi ve manevi her konuda bütün detaylarıyla öğrenip uygulama imkanı vermiş kişilerdir. Böylelikle, "Allah yapısı" değil "kul yapısı" bir dinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanacak "İlahiyatçılar toplantıları"na gerek olmamıştır.

Aziz Kur'an'dan sonra

Prof. Dr. Muhammed Hamidullah, Peygamberimiz'in hayatını "Allah'ın Elçisi Hz. Muhammed" adlı eserinde özetlemiş ve Peygamberimiz'in hayatına ilişkin bütün bilgilerini sistematik bir yapıda herkesin anlayabileceği bir tarzda okuyuculara sunmuş.

Yakın zamanda Kur'an-ı Kerim tarihi ve meali konusundaki en önemli eserlerinin başında gelen "Aziz Kur'an" isimli meali yayımlanan Hamidullah'ın bu son eseri Ülkü Zeynep Babacan'ın akıcı üslubuyla Türkçe'ye kazandırılmış. Her seviyeden insanın rahatlıkla anlayabileceği bir niteliğe sahip olan Allah'ın Elçisi Hz. Muhammed, Hz. Peygamber'in hayatını, yaşadığı dönemi ve İslam'ın insanlığa getirdiği mesajı öğrenmek isteyen okuyucular için birbaşucu kitabı özelliği taşıyor.
Beyan Yayınları / Tel: 0 212 526 50 10

 
İnsan'ı okuyarak keşfettiler
Yazarlar Birliği'nce "Yılın Yayınevi Ödülü"ne layık görülen İnsan Yayınları, 17 yıldır din ve düşünce alanında eser vermiş yazarları okuyucuyla buluşturuyor.
Kendi sesinden kendisi...
Üstad Necip Fazıl'ın 18. vefat yıldönümünde Büyük Doğu Yayınları'ndan Büyük Hizmet: "Necip Fazıl Kısakürek Biyografisi". "Kendi Sesinden, Kendi Seçtiği Şiirler" (CD) ve orijinal görüntülerinin bulunduğu (VCD) çalışmasıyla birlikte şimdiye kadar tam bir biyografisi hazırlanamayan Üstad'la ilgili ilk çalışma, Büyük Doğu Yayınları tarafından hazırlandı ve Asır Ajans tarafından piyasaya çıkarıldı. N. Fazıl'ın "Gençliğe Hitabe, Zindandan Mehmed'e Mektup, Destan, Sakarya Türküsü, Muhasebe, Kaldırımlar 1-2-3" isimli şiirlerini kendi sesinden dinleme imkanı sunan CD ve biyografik VCD çalışması yarının araştırmacılarına ve antoloji yazarlarına referans niteliğinde.
Tel: 528 30 44

Kırık dökük kubbelerde...
Anadolu Belgesel Yayıncılık tarafından CD olarak hazırlanan "Bulgaristan'da Osmanlı Medeniyeti Belgeseli" Balkanlar'da 485 yıl saltanat süren Osmanlı Medeniyeti'nin izlerini arıyor. Araştırmacı-gazeteci İsmail Kahraman'ın yapım ve yönetmenliğini üstlendiği belgeselde, Bulgaristan'daki Osmanlı Vakıf eserleri ve Osmanlı şehirleri genel hatlarıyla tanıtılıyor. Kahraman, Bulgaristan'In uzun yıllardan beri ilk kez bir belgesel çekimine izin verdiğini belirtirken, çalışmalarına destek veren Türk Dışişleri'ne de teşekkürlerini ifade ediyor.
Tel: 0262 641 43 99
6 Haziran 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED