T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

'Özel'ler branşlaşacak

Özel hastaneler, faaliyet alanlarına, hizmet birimlerine, yatak kapasitelerine, donanımlarına ve uzmanlık dallarına göre üç grupta sınıflandırılacak.

A sınıfı hastanelerde, ruhsatlandırılmış yatak kapasitesi en az 50, en az 5 farklı dahili, 5 farklı cerrahi branşta hasta kabul ve tedavi, bu branşlarda tam gün kadrolu uzman hekim istihdamı, asgari standartlara ek olarak radyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, hematoloji ve patoloji laboratuvarları bulundurulacak.

B sınıfı hastanelerde yatak kapasitesi 30-50 arasında, en az 4 farklı dahili, 4 farklı cerrahi branşta hasta kabul ve tedavi, bu branşlarda tam gün kadrolu uzman hekim istihdamı, ayrıca radyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve patoloji laboratuvarlarının bulundurulması zorunlu olacak.

C sınıfı hastanelerde yatak kapasitesinin 10-30 arası olması gerekiyor. En az 3 farklı dahili, 3 farklı cerrahi branşta hasta kabul ve tedavi ünitesi, bu branşlarda tam gün kadrolu uzman hekim istihdamı, acil servis ünitesi, yoğun bakım, radyoloji, biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarları yer alacak.

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerde hizmet standardının sağlanması için hazırladığı "Özel Hastaneler Yönetmeliği"ne son şeklini verdi. Yönetmelik çerçevesinde özel hastaneler, faaliyet alanlarına, hizmet birimlerine, yatak kapasitelerine, teknolojik donanımlarına ve hizmet verilen uzmanlık dallarının nitelik ve sayısına göre sınıflandırılacak. Bunlar, (A), (B) ve (C) grubu olarak 3 ayrı grupta ele alınacak. Özel hastanelerin gündelik yatak ücretlerinin belirlenmesinde gruplar da dikkate alınacak. Hastanelerde en az 10 yatak, birden fazla uzmanlık dalında hasta kabul ve tedavi, acil servis ve yoğun bakım ünitesi, radyoloji, biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarlarının bulundurulması zorunlu olacak.

Puanlama sistemi getiriliyor

Hastanelerin gruplandırılması kriterlerinde hastanelerin yeri, konumu, hastalara ve personele ayrılan alanların, binanın niteliği ve hacmi, otelcilik hizmetlerinin durumu, nitelikli, sağlıklı insangücü istihdamı, tıbbi donanım teknolojisi gibi unsurlar göz önüne alınarak puanlama yapılacak. Yönetmeliğe göre, özel hastanelerin, imar planlarında "özel sağlık alanı kullanım kararı" verilen yerlerde ve müstakil binalarda kurulmasına izin verildiğinden, başka amaçla yapılan binalar daha sonra özel hastaneye dönüştürülmeyecek.

Yönetmelikte ayrıca, özel hastanelerin tıbbi hizmet birimleri ve diğer alanlarının taşıması gereken şartlar, poliklinik, acil, ambulans, eczane ve ameliyathane hizmetlerinin nasıl verileceği de detaylı olarak düzenlendi.

Özel hastanelerin yatak ücretleri, yatak gruplarına ve yatak sınıflarına göre, alt ve üst sınıfları belirtilmek suretiyle tespit edilecek. Özel hastaneler, daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen gündelik yatak ücretlerini, Bakanlıkça ilan olunan yatak ücretinin alt ve üst sınırlarını geçmemek kaydıyla kendileri tespit edecek. Diğer ücretlerde, Türk Tabipler Birliği Asgari Ücret Tarifesi esas alınacak. Yönetmelikle fakir ve muhtaç hastaların tedavileri ile ilgili kriterlerde düzenlemeye gidilerek, fakir hastalar için ayrılacak yatak oranı yüzde 5'ten yüzde 3'e indirildi. Ayrıca, hastalara inançlarına göre ibadet yeri tahsis edilebilmesine imkan tanındı.



27 Şubat 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED