T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Seçim fitili ateşlendi

ANAP lideri Yılmaz'ın, "seçim 2003 sonbaharında yapılabilir" sözlerinin ardından Başbakan Ecevit, "DSP seçim için hazırlanıyor" dedi. MHP ise aylar önce milletvekillerini Anadolu'ya çıkarmıştı.

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın, seçimin, 2003 sonbaharında yapılabileceğini açıklaması ile birlikte, seçim fitili ateşlendi. MHP lideri Devlet Bahçeli, ANAP lideri Yılmaz'ın bu sözlerine tepki göstermedi ve "Anlaşılan Mesut Bey'in acelesi var" demekle yetindi. Ardından Başbakan Bülent Ecevit, yolun yarısına gelindiğini belirterek, DSP Genel Merkezi'nin olası bir erken seçime yönelik hazırlıklara başladığını vurguladı. Hükümetin ikinci ortağı MHP ise "9 ışık"tan ilham alarak 2001 sonbaharından beri yürüttüğü "9 bölgeye 9 milletvekilinden oluşan heyet" projesine hız vererek, iktidarda yaptıklarını anlatıyor.

Ancak muhalefet partilerinden AK Parti dışında erken seçimin bu yılın sonbaharında yapılmasını isteyen yok. DYP ve CHP, seçimlerin en erken 2003 yılı sonbaharında yapılabileceğini söyleyen Mesut Yılmaz'ın tahminini gerçekçi buluyor. Saadet Partisi ise Necmettin Erbakan'ın siyası yasağının kalkacağı 2003 Şubat ayından sonra seçimin gündeme gelmesini istiyor.

İşte partilerin erken seçime yönelik yaklaşımları:

DSP: Örgütler harekete geçirildi

DSP uzun zamandan beri yürüttüğü seçim çalışmalarını hız kazandırdı. 18 Nisan seçimlerinden DSP'nin milletvekili çıkaramadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde örgütleme çalışmaları yaptıran DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit, bu çalışmalarına hız verdi. DSP Genel Merkezi'nde yapılan çalışmaların önemli bir bölümünü sandık güvenliği ve adayların nasıl belirleneceği sorunu oluşturuyor.

MHP: Tabanı yatıştırma projesi

Hükümetin ikinci ortağı MHP, iktidardaki icraatlarının tabanında tepkiye neden olması üzerine geçen sonbaharda başlattığı ve 9 milletvekilinden oluşan heyetler halinde 9 bölgeye ayrılan Türkiye'yi dolaşma projesini sürdürüyor. MHP'liler, iktidarda yaptıklarının ve yapamadıklarının gerekçelerini seçmenlerine anlatmaya çalışıyor. Uyum yasaları ve idam konusunda ortakları ile arasında ciddi görüş ayrılığı bulunan MHP, tabanının hassas olduğu bu konularda daha diri bir politika izleyerek seçim malzemelerini şimdiden hazırlamaya başladı.

ANAP: Demokratik çıkışlar sürecek

ANAP lideri Mesut Yılmaz, seçimin, normal tarihi olan 2004 Nisan'ında değil, 2003 sonbaharında yapılabileceğini açıklayarak seçim fitilini ateşleyen ilk lider oldu. Yılmaz ve özellikle Genel Başkan Yardımcısı Erkan Mumcu'nun radikal çıkışlarıyla son anketlerde oylarında artış olduğunu iler süren ANAP kurmayları, seçimlerin 2002 sonbaharında da yapılabileceğini ifade etmeye başladılar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine yönelik seçim stratejileri hazırlayan ANAP, HADEP'le ilgili kapatma davasını da izliyor.

Muhalefet tek ses olamadı

DYP: Anamuhalefet partisi DYP, 2003 sonbaharına endekslenmiş durumda. DYP kurmayları daha önce bir seçime de fazla ihtimal vermiyorlar. DYP yönetimi, seçim çalışmalarını yaz başına erteledi.

AK Parti: 'Hemen seçim' diyen tek parti. Anadolu'daki yükselen trendini dikkate alan AK Parti, seçimlerin 2002 sonbaharında yapılması gerektiğini savunuyor. AK Parti, tüm teşkilatlarını seçime hazırlarken, Uyum Yasaları konusundaki anlaşmızlık nedeniyle seçimin daha erken bir tarihe alınabileceğini düşünüyor.

SP: Kapatılan Refah Partisi'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın siyasi yasağının 22 Şubat 2003'te kalkacağını da dikkate alan SP, Erbakan'ın partinin başında olduğu bir ortamda seçimin yapılmasını istiyor. Bu nedenle SP'lilerin en erken seçim beklentisi de 2003 sonbaharına endekslenmiş durumda.

CHP: Kamuoyu yoklamalarında barajı aşabileceği yönünde sonuçlar elde eden CHP de, seçimin en erken 2003 sonbaharında yapılmasını "makul" görüyor

 
'Seneye kurban ithal ederiz'
Akif Gülle, kurbanlık hayvanların karaborsaya düştüğünü hatırlattı.
'Ben dağ kadrosunu kastetmedim'
ANAP'lı Keçeciler, "Ben, 'PKK'nın dağ kadrosu ile bir siyasi parti kurmasını kastetmedim" dedi.
İdamı MGSB belirleyecek
MGK, idam tartışmasına bugün son noktayı koyacak. Ancak, idamın kaldırılması için MGSB'deki "tehdit" sıralaması değişmeli.
ANAP: HADEP'LE İTTİFAK GÖRÜŞMESİ YAPMADIK
ANAP yönetimi, yazılı bir açıklama yaparak, bazı gazetelerde yer alan "HADEP'e 20 koltuk" haberini yalanlarken, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı, HADEP'le seçim ittifakı konusunda görüşmediklerini bildirdi.
DYP: APO İLE İLGİLİ VAADİNİZİ YERİNE GETİRİN
DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül, iktidar ortaklarının 18 Nisan 1999 seçimlerinden önce terörist başı Abdullah Öcalan'ı seçim malzemesi olarak kullandıklarını savunarak, "İktidar partileri seçim öncesi Apo'nun geleceği ile ilgili halkımıza ne vaat etmişlerse onu yerine getirmelidirler" dedi. Ali Rıza Gönül, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, seçimden önce DSP'nin kendisini "Apo'yu ülkeye getiren" parti olarak lanse ettiğini, MHP'nin de "Apo'nun ipini biz çekeriz" şeklinde propaganda yaptığını öne sürdü. Gönül, "Oy almak için konuyu konjonktürel boyutların dışında işleyenler, vaatte bulunanlar sözlerini unutsalar bile, halkımız bunların vaatlerini unutmamaktadır" dedi. İktidar ortaklarının bu konuda yetkilerini kullanmaktan kaçındıklarını ileri süren Gönül, "İcra gücü elinde olan MHP ya sözlerinin gereğini yerine getirerek Apo hakkındaki mahkeme kararının uygulanmasını sağlamalı ya da milletten özür dileyerek iktidar sandalyesini bırakmalıdır" diye konuştu.

27 Şubat 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED