T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Açlığa 'merhamet' eli

Yoksullara yardım için dernek kuran 15 esnaf arkadaş, tespit ettikleri ailelerin gıda ihtiyacını karşılıyor. Yaklaşık bin aileye yardım eden gönüllülerin hedefi bin aileye daha ulaşabilmek.

Türkiye gün geçtikçe fakirleşiyor. Öyle ki yapılan araştırmalar Türkiye'deki nüfusun yüzde 80'inin yoksulluk sınırı altında olduğunu gösteriyor. Özellikle büyük kentlerin varoş bölgelerinde yaşayan aileler açlıkla mücadele ederken, bir grup esnafta bu ailelerin en azından bir yıllık gıda ihtayaçlarını karşılayabilmek için kolları sıvadılar. Kimi dükkanındaki gıda maddelerinden hazırladığı paketleri, kimi altındaki aracı kullanarak varoş bölgelerine doğru yola çıktılar ve burada yokluk karşısında zor duruma düşmüş aileleleri tek tek ziyaret ederek yüzlerini güldürmeye çalıştılar. Şimdi ise bir dernek altında yoksul ailelere yaptıkları yardımları sürdürmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul'un değişik bölgelerinde işyeri sahibi olan onbeş esnaf tarafından kurulan Gönül Kuşağı Derneği'nin ortaya çıkış öyküsünü derneğin Müdürü Mahir Şafak anlatıyor: "Daha önce hepimiz kendi imkanlarımızla çevremizde tanıdığımız fakir ailelere yardım yapıyorduk. Ancak daha sonra biraraya gelen esnaf arkadaşlarımızla yaptığımız bu yardımları daha titiz ve sistematik bir şekilde devam ettirmemiz gerektiğini düşündük ve hemen işe koyulduk."

Bir yılda bin aileye ulaşıldı

Bir yıl içinde yaklaşık bin aileye ulaştıklarını ve üç ayda bir gıda yardımı yaptıklarını dile getiren Şafak, "Hedefimiz önümüzdeki yıl bin aileye daha ulaşabilmek. Yaptığımız hizmetleri duyanlar , derneğimizde gönüllü olarak çalışmak istiyorlar. Bir yıl içinde dernek üyemizin sayısı 40'a çıktı. Üye sayısı dı dışında çok sayıda gönüllü çalışan var. Gıda paketlerini arabasıyla götürüp yoksul ailelere dağıtanlardan, 15 günde bir derneğimize uğrayıp gıda maddelerini paketlememize yardım edenlere kadar pek çok alanda gönüllü çalışan arkadaşlarımız var " şeklinde konuştu.

50 MİLYON LİRA İÇİN UZUN KUYRUK

Düzce'de, Dünya Bankası'ndan sağlanan krediyle yürütülen "Sosyal Riski Azaltma Projesi" kapsamında, ekonomik ve sosyal yoksunluk içerisinde bulunan ailelerin çocukları için okula başlangıç yardımı olarak verilen 50 milyon liranın dağıtımında uzun kuyruklar oluştu. Düzce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile okul idarecileri tarafından belirlenen 65 okuldan 2 bin 738 öğrenciye 50'şer milyon liralık yardımın ödemesine, Ziraat Bankası Düzce Şubesi'nde başlandı. Öğrenci velileri, yardımı alabilmek için banka şubesi önünde uzun kuyruklar oluşturup, sıralarının gelmesini sabırsızlıkla beklediler. Yardımın gizli yapılmasının daha uygun olacağını belirten veliler, "Yardım alanların isimleri açıkça belirtildi. Çok utandık. Banka şubesi önünde saatlerce kuyrukta bekledik. Yardım dağıtmanın daha uygun bir çözümü bulunmalıydı" dediler.

 
Yıllar, 'Baba'yı eskitemedi
Türk Rock Müziğinin "efsane" isimlerinden Erkin Koray, 43 yıldır sahnelerin tozunu yuttuğunu belirterek, "Ben tescilli markayım" dedi. Büyük Efes Oteli'nde Makine Mühendisleri Odası'nın düzenlediği etkinlikte sahne alan Koray, konseri öncesi izleyicilerle dertleşti. "Baba" lakaplı sanatçı, müziğin en iyisini yapmaya çalıştığını belirterek, "Yaptıklarım, eserlerim ortada. Yıllardır sahnelerin tozunu yutuyorum. Bazı barlarda çalışıyorum. Bakıyorum, kimse benim farkımda olmuyor. Müziği kısıp sahneden iniyorum, hala farkına varmıyorlar. Ama öyle yerler var ki, sahneden saatlerce inemiyorum. 1957'de söylediğim İngilizce parçaları bile istiyorlar"dedi.
BALIK BOL SORUN ÇOK
Marmara Denizi'nde bu sezon görülen balık bolluğuna rağmen, soğuk zincirin kurulamaması nedeniyle balığın kıyıdan uzak tüketiciye ulaşamadığı bildirildi. Bandırma Ticaret Odası Başkanı ve bölgenin en büyük balık ihracat şirketi olan Kocaman Balıkçılık Şirketi'nin Genel Müdürü Osman Kocaman, Marmara Denizi'nde son iki yıldır iyileşme yaşandığını belirterek, bu yıl hamsi ve palamut bolluğu görülmesine rağmen bunun tüketiciye ulaştırılamadığını söyledi.

5 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED