T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Gıda sıkıntısı kapıda

Yıllık enflasyonun yüzde 74'ü arttığı Eylül ayında gıda sektöründe bazı ürünlerin önümüzdeki aylarda dar gelirli vatandaşları zora sokacağı belirtiliyor.

Ekonomik kriz ve zam dalgalarının ardından durgunlukla birlikte ortaya çıkan yüksek enflasyon gıda sektöründe fiyatları tırmandırdı.

İstanbul'un gıda dağıtım merkezi konumunda olan Rami Gıda Toptancıları, özellikle un, yağ ve makarna fiyatlarının vatandaşı çok zorlayacağı görüşünde. Hammaddelere gelen zamları fiyatlara yansıtmamaya çalıştıklarını belirten toptancılar, fiyatların yine de çok pahalı olduğunu vurguluyor. Kriz nedeniyle bazı mahsüllerde sıkıntı yaşandığını belirten gıda toptancıları, yetkilileri tedbir alınması konusunda uyarıyor.

Buğday ve yağ sıkıntısı

İstanbul Gıda Toptancıları Derneği (İGTOD) Başkanı Günay Kotil, bazı gıda maddelerinin fiyatlarının son günlerde belirsizlik içinde olduğunu ifade ederek, yoksulun, fakir-fukaranın tenceresinde biraz daha fazla aş kaynasın diye fiyatlarda her hangi bir oynama yapmadan satış yapmak istediklerini söyledi. Hükümetin yanlış icraatları nedeniyle kimsenin önünü göremediğini belirten Kotil, "Dövizdeki yükseliş ve belirsizlik bizi etkiliyor. Ne vatandaş almak istiyor, ne de toptancı satmak istiyor. Mahsül bol, alıcı yok" dedi.

İsmail Çalışkan ise yaklaşan Ramazan ayının ekonomik anlamda her zamankinden çok daha kötü geçeceğini söyledi. Ülkede kuraklık ve savaş beklentisinden kaynaklanan buğday sıkıntısının yaşandığını anlatan Çalışkan, ayçiçek yağındaki fiyat artışına da Trakya Birlik'e Ziraat Bankası desteğinin çekilmesinin yol açtığını kaydetti.

Çalışkan, "İşsizlik arttı. fiyatlar çok yüksek. Gelirler eridi. İnsanlar daha da fakirleşti. Vatandaşı zor günler bekliyor" diye konuştu. Maliyet artışı enflasyonu körüklüyor

Paşaköyü Çiftliği Süt ve Süt Mamülleri'nin sahibi Mehmet Keskin de benzin ve dolardaki yükselişin maliyetleri artırdığına değindi. Keskin, satış olmamamasına rağmen, sadece maliyet artışından kayaklanan bir enflasyon yaşandığını vurguladı. Keskin, "İnsanların alım gücü kalmadı. İnsanlar daha fazla ezilmesinler diye hükümetin yerine biz fiyatları aşağıda tutmaya çalışıyoruz" dedi.

 
Borç kabusu ertelendi
Hazine'nin çalışmalarına göre Türkiye'yi 2002 yılında bekleyen en önemli sorun borçların döndürülmesi olarak öne çıkıyor.
Sabancı, Toyota'yı devretti
Sabancı Holding'in son yüzde 25 hissesi de Toyota Motor'a geçerken, Sabancı'nın üretim şirketinde payı kalmadı. Şirketin ünvanından Sabancı adı da çıkarıldı
Hükümetin payandası olmayız
Hükümeti geç hareket etmekle suçlayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, eleştirilerin süreceği sinyalini verdi.
Dolar 1 milyon 600 bin TL'yi aştı
EMEKLİ İŞÇİLERE ZAM
Eylül ayına ilişkin olarak açıklanan yüzde 5,9 oranındaki enflasyonun aylıklara yansıtılması sonucunda, Ekim ayında en düşük işçi emekli aylığı 168 milyon 123 bin 510 liradan, 9 milyon 642 bin 578 lira artışla (sosyal yardım zammı dahil), 177 milyon 766 bin 88 liraya yükseldi. En yüksek aylık ise 322 milyon 532 bin 133 liradan 18 milyon 752 bin 680 liralık artışla , (sy zammı dahil)341 milyon 285 bin 19 liraya yükseldi.
5 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED