T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

ABD'ye destek yok

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld'i misafir eden S. Arabistan, "Savaşın İslam dünyasında ortaya çıkaracağı sarsıntılardan duyduğuı kaygıyı" dile getirdi. Mısır, İran ve Pakistan askeri harekata destek vermeyecek.

Afganistan'a ve başka bölgelerdeki İslami hareketlere karşı küresel savaş ilan eden ABD, Rusya ve Hindistan gibi, müslümanlarla sorunu olan ülkelerden destek alırken, İslam dünyasında taraftar bulmakta zorlanıyor.

ABD'nin stratejik müttefiki ve NATO üyesi olan Türkiye'nin başından bu yana ABD'ye karşı uyarıcı bir tavır takınmasının yanısıra, İslam dünyasının kilit ülkeleri Afganistan'a yönelik koalisyona destek vermedi. Mısır, Suudi Arabistan, Pakistan, İran ABD'ye destek vermeyeceklerini açıkça dile getirdiler. ABD'nin yoğun baskısı altında bulunan Pakistan, öne sürülen kanıtları ikna edici bulmadığını açıklarken Mısır askeri harikat destek vermeyeceklerini dün yine tekrarladı.

Savaş sonrası korkusu

ABD Savunma Bakanı Donald Rusmsfeld, Suudi yetkililerin kendisine, terörizmle savaşın, müslüman dünyasında yaratacağı savaş sonrası "ikincil etkilerden" duydukları kaygıyı ilettiklerini söyledi. Rumsfeld, ABD'nin müttefiklerini Afganistan'daki olası askeri harekata hazırlamak amacıyla gittiği Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Kral Fahd ve Veliaht Prens Adbullah ile biraraya geldi. Rumsfeld, Suudi üst düzey yetkililerin bazı kaygılarını dile getirdiklerini belirtti. Suudi yetkililerle, ortaya çıkan sorunun mahiyeti ve zorluğu üzerine "bağımsız, ilginç ve derinliği olan" bir görüşme yaptıklarını kaydeden Rumsfeld, sorunun, savaş sonrası ortaya çıkacak "ikincil etkileri" de gözönünde bulunduracak şekilde çözülmesi gerektiğinin önemi konusunda Suudi Arabistanlı yetkililerle aynı görüşleri paylaştıklarını ifade etti.

Rumsfeld Türkiye'ye geliyor

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, Suudi yetkililerin, ABD'nin Afganistan da dahil olmak üzere müslüman ülkelere karşı yaptığı harekatlarda Suudi Arabistan'daki üslerini kullanmasına karşı çıktığının hatırlatılması ve "Riyad'a bu konudaki pürüzlerin ortadan kaldırılması amacıyla mı geldiğinin" sorulması üzerine, "Üstesinden gelinemeyecek bir sorun görmüyorum" diye karşılık verdi.

Ancak bazı kaynaklara göre Suudi yetkililer, Afganistan'a muhtemel saldırıdan duydukları endişeyi dile getirdi ve ülkedeki üslerin, Amerika tarafından kullanılmasına izin vermeyeceklerini bir kez daha tekrarladı. Rumsfeld, Ortadoğu ziyareti çerçevesinde dün Suudi Arabsistan'dan Umman'a, ardından da Mısır'a geçti. Rumsfel bugün Özbekistan'a geçip, ardından Türkiye'ye gelecek.

ABD NATO'dan neler istedi?

ABD'nin, terörizmle mücadele konusunda NATO'dan yardım istediği ve İttifak'a bir talep listesi sunduğunun önceki gün açıklanmasından sonra, NATO Genel Sekreteri George Robertson yardım talebini doğruladı.

Robertson Brükseldeki NATO Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada , ABD'nin, 18 NATO müttefikinden hava sahalarını, havaalanlarını ve limanlarını serbestçe kullandırma izni istediğini kaydetti. NATO'nun kontrolundaki 18 "Awacs" radar uçağını ve bu uçaklarda çalışan personeli de isteyen ABD, üslerin askerlerinin ve vatandaşlarının korunmasını istediği açıklandı.

 
Afganistan harekatı ertelendi
Müslüman ülkelerin itirazların aşamayan ABD, Afganistan'a hava saldırısını son anda erteledi. Şimdi destek turuna çıkan Rumsfeld'in getireceği cevabı bekliyor.
Putin istismar ediyor Rusya, hem Çeçenistan'ı terör çerçevesine oturtarak sonuçlandırmak, hem de Orta Asya'yı yeniden nüfuz sahasına almak için krizi istismar ediyor.
RUS YOLCU UÇAĞINI FÜZE Mİ DÜŞÜRDÜ?
İsrail'in başkenti Tel Aviv'den Sibirya'daki Novorossisk'e giden bir yolcu uçağı dün Karadeniz'e düştü.
BLAİR: TALİBAN DEVRİLECEK
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Taliban rejiminin "yola gelmemesi halinde", Kabil'de rejim değişikliğinin zaruri olacağını bildirdi. Blair, olağanüstü toplanan Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, "Taliban uluslararası teröre desteğini kesmezse, Afganistan'da rejim değişikliği gerekecektir" dedi. Blair, "Operasyonun olacağı zor zamanlara doğru yaklaşıyoruz. Bu çok zor olacak, kolay seçenekler yok" dedi. Bütün Batılı ülkelerin ortak bir savunma oluşturmak için birleşmesi gerektiğini söyleyen Blair, "İntikam için eylem yapmayacağız. Halkımıza ve ekonomimize güven dahil, yaşam tarzımızı korumak için harekete geçeceğiz" diye konuştu. Blair, "Doğru askeri operasyonu yapar, doğru yardımla birleştirir ve doğru ittifakı kurarsak, bu yalnızca en iyi başarı şansı değil, dünyada en fazla desteği kazanma şansı da olacaktır" ifadesini kullandı. Konuşmanın ardından Afganistan harekatını görüşmek için Rusya'ya giden Blair, buradan Pakistan'a geçecek.
5 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED