T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Doğum bunaltıyor

Doğum sonrasında kadınlar 'hüzün yaşantısı', 'depresyon' ve çok ciddi akıl hastalıklarına varan ruhsal problemler yaşayabiliyorlar.

Doğum sonrası sıkça rastlanan sendromlar, kadınların annelik mutluluğunu gölgeliyor. Ruhsal Danışma Merkezi'nde (RUDAM) Psikiyatrist Dr. Bahadır Bakım, doğum sonrası kadınlarda "hüzün yaşantısı" ve "depresyon" başta olmak üzere, ciddi akıl hastalıklarına kadar varabilen ruhsal problemlerin yaşandığını söyledi. Bu problemlerden ilki olan "doğum sonrası hüzün yaşantısı"nın, doğum yapanların yaklaşık yarısında görüldüğünü dile getiren Dr. Bakım, bunun, doğumu izleyen 2-4 gün içinde hafif düzeyde de olsa gerginlik, yorgunluk, kendisinin ya da çocuğunun sağlığıyla ilgili endişeler, ağlama ve sıkıntı gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydetti.

İki gün içinde düzelmesi gerekir

Dr. Bakım, bu sendromda dikkati toplayamama, uykuya dalmada sorun, ya da sık uyanma gibi belirtilerin de oluşabildiğini belirterek, "Hüzün yaşantısı sendromu, 2 gün en yoğun biçimde yaşanır ve iki hafta sonra da herhangi bir tedavi uygulanmadan kendiliğinden düzelir" diye konuştu.

"Doğum sonrası depresyon"un ise "ağlamaya hazır bir görünüm, gelecek için umutsuzluk, kendini anne olarak yeterli görememe, unutkanlık, iştahta azalma, neşesizlik, sinirlilik, cinsel isteksizlik, intihar eğilimi ve başka bir bedensel hastalığı olduğu" şeklinde düşünceler ile ortaya çıktığını ifade eden Dr. Bakım, bu kadınların yüzde 60-70'inin doğumdan bir yıl içinde iyileşebildiğini ve tedavi için ilaç ve psikoterapinin denenebileceğini kaydetti.

OLUMLU YAKLAŞILMALI

Doğum sonrasında kadının hareketlerine ve davranışlarındaki değişimlere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Bakım, "Doğum sonrasında kadının çevresi, özellikle de eşi tarafından iyi anlaşılması gerekir. Bu zor dönemde eş ve yakınların, kadına daha olumlu yaklaşarak destek olmaları şart" diye konuştu. Dr. Bakım, doğum sonrasında her 500 kadından birinde çok ciddi akıl hastalıklarının da görülebildiğini belirterek, kadında, "Doğan çocuğun aslında kendi çocuğu olmadığını, hatta doğumu bile kendisinin yapmadığını, bebekte bir sağlık sorunu olduğu, ona yeterince bakamayacağı ve acı çektirebileceği için onu ya da kendini öldürerek acılara son verme düşünceleri, bebeğini öldürmesi, kurban etmesi yolunda olmayan sesler duyma" gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

 
Bakanlıktan 'cep' uyarısı
"Elektromanyetik kirlilik ve biyolojik etkileri" konusunda genelge yayımlayan Çevre Bakanlığı, vatandaşlardan cep telefonlarını az kullanmalarını istedi.
STRESİN İLACI: YEMEK VE SPOR
Ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı uzun dönemli stres tehlikesi ile karşı karşıya kalan bireylerin, daha fazla yemek yiyerek ve daha fazla egzersiz yaparak stresin olumsuz etkilerinden kurtulabilecekleri bildirildi. ABD'nin Georgia Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, stresin, beslenme alışkanlığı ve hareketlilik ile çok yakın ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, beslenme alışkanlığındaki ve egzersiz biçimindeki değişiklikler, stresin etkilerini olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Araştırmayı yürüten uzmanlardan Prof. Dr. Carolyn Berdanier, ekonomik ve sosyal nedenlerin etkisiyle uzun dönemli stres tehdidi altında olan bireylerin, daha fazla karbonhidrat ve protein alarak, aynı zamanda da daha fazla egzersiz yaparak stresin etkilerinden kurtulabileceklerini söyledi.
5 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED