T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Erdoğan'dan korktular

'Bir çuval inciri berbat ettiler" diyen Arınç, 75 milletvekilinin "Erdoğan" korkusuyla oyunun rengini değiştirdiğini söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı Bülent Arınç, anayasa değişikliği ile Meclis'in büyük itibar kazanma fırsatı yakaladığını hatırlatarak, "Ancak bir çuval inciri berbat etiler. Korkuyla hareket ettiler. Bu korku AK Parti korkusudur" dedi.

Arınç, Meclis'teki basın toplantısında 76. maddedeki değişikliğin rededilmesini eleştirerek, "76. maddede yapılacak değişiklik bir ayıbı ortadan kaldırıyordu. Bu ayıp, elinde silah bulunanla, kitap yazan bir tutularak, milletvekili olmasının önlenmesidir. Silahlı kişi ile kitaplı kişiyi ayırmaya yöneliktir. Bu maddeyi biz yazmadık. Uzlaşma Komisyonu getirdi. Rezalete bakın ki Uzlaşma Komisyonu üyesi Ahmet İyimaya ile Ali Naci Tuncer'in imzası bulunmasına rağmen DYP oy vermedi" diye konuştu.

DYP ve MHP'liler etkili oldu

Arnıç, "Bu madde Tayyip'in bu madde Hoca'nın diye ayrım yapmadık. 5 parti 69. madde üzerinde uzlaşma noktasına geldi. Yasaksız Türkiye için bu önergeye evet dedik. Bu madde sadece Erbakan'ı değil Ilıcak'ı ve Sobacı'yı da ilgilendiriyor" dedi.

DYP'li Hasan Ekinci ile bazı MHP'lilerin 76. maddenin reddi için gayret gösterdiğini iddia eden Arınç, "75 milletvekili oylarının rengini değiştirdi. Bu korku AK Parti korkusudur." diye konuştu. Arınç, Meclis'in tarihi bir fırsat yakaladığını belirterek, "Ancak bir çuval inciri berbat ettiler. Halk, 'Yasakları kaldırmayarak, dokunulmazlıkları sınırlandırmayarak ve maaşlarına zam yaparak Anayasa'yı bitirdiler' diyor. Ecevit'in Meclis'te teşekkür etmek yerine başını öne eğerek çıkması gerekirdi" dedi.

SP'liler oylamaya katılmadı

Arınç, bir soru üzerine 69. madde ile ilgili verilen önergeye sahip çıktıklarını ve oy verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Biz bize düşeni yaptık. Saadet Partili arkadaşlarımızı rencide etmek istemem. Ahmet Derin arkadaşımız ciddi rahatsız. 69. madde ile ilgili oylamaya tekerlekli sandalye ile gelmesine rağmen 76. madde oylamasına katılmadı. SP'den 14 ANAP ve DYP'den 10, MHP'den 4milletvekili oylamaya katılmadı."

Öte yandan Anayasa değişikliği oylamalarını değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, "Oylamalarda kaybeden TBMM oldu" dedi. Gül, kimin sözünde durmadığını halkın çok iyi bildiğini belirterek "Sonuna kadar beyaz oy kullanacağız" dedi.

ERDOĞAN'A YOL BULUNUR

Arınç, Tayyip Erdoğan'ın hukuki durumu ile ilgili bir soru üzerine ise, "Hukukçular Tayyip Erdoğan'ın yasağının 4454 sayılı erteleme kanunu ile kalktığını söylüyor. Anayasa Mahkemesi'nin Hasan Celal Güzel ile ilgili kararı Erdoğan'ın yasağını kaldırıyor. Sayın Erdoğan hukuka rest çekerek genel başkan olmadı. AK Parti bir kadro harekatıdır. Anayasa Mahkemesi kararını bir an evvel vermelidir. Sayın Erdoğan kurucu genel başkan olmazsa sade genel başkan olarak yoluna devam eder. Hiçbir endişemiz yok. Yol çok. Dağ ne kadar yüksek olursa aşılacak yol bulunur" dedi.

 
Şaibeli liderler ittifakı
ANAP ve DYP, "Tayyip Erdoğan'ın önünü keser" umuduyla 76. maddenin reddi için ittifak yaptı.
İrtemçelik de gitti
Eyüp Aşık ve Süha Tanık'tan sonra Mehmet Ali İrtemçelik de dün ANAP'tan istifa etti.
YILMAZ: BU FİREYİ HESAPLAMIŞTIK
İstifaların partisine zarar vereceğine inanmadığını söyleyen ANAP lideri Yılmaz, "Bu, bizim başta hesap ettiğimiz doğal bir firedir" dedi.
312'nin iptali gündemde
Anayasa'nın geçici 15. maddesinin değiştirilmesiyle, aralarında 312. maddenin 2. fıkrasının da bulunduğu 12 Eylül kanunlarına iptal yolu açıldı
Ecevit'e bu kez de simit attılar
Bir vatandaşın kendisini yakmasıyla başlayan ve demir parmaklıklara kendini kelepçeleme, tankeri park etme, yazarkasa fırlatma ve araba yakma olayıyla devam eden Başbakanlık önündeki protestolara dün bir yenisi eklendi. Ecevit'in çıkışını bekleyen 34 yaşındaki Yıldırım Cezayirli adlı Manisalı çiftçi, "Ben geldim, Sayın Başbakan" diye bağırarak elinde kağıtlara sarılı simitleri ortalığa dağıttı. Koruma ekipleri tarafından Çankaya Merkez Karakolu'na götürülen çiftçinin, Tarım Kredi Kooperatifi'ne 1,2 milyar lira borcu olduğu öğrenildi.

5 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED