T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Bağırsak tembelliğini gıdalarla yenin

Bağırsak tembelliği özellikle kadınlar arasında çok yaygın. Ancak bu sorunu, meyve suyu, su, bitki çayları ve lifli besinlerle çözmeniz mümkün. Bitkisel lifler sindirimi kolaylaştıran, mide sularının işlevini düzenliyor. Meyveler, soğan, sarmısak, enginar, yer elması ve hindibağında bulunan bir madde bağırsaktaki flora bakterilerin işlevini düzenleyerek kalsiyum alımını kolaylaştırıyor ve kabızlığı engelliyor. Özellikle Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde birçoğumuzun özellikle Ramazan ayının ilk haftalarında bağırsak tembelliğinden yakındığı düşünülürse bu konuda şimdiden önlem almanın faydası var.

Karın ağrıları, kramplar, gaz ve şişkinlik hisleri bağırsak tembelliğinin yol açtığı rahatsızlıktansa daha çok baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, üzüm, incir, şeftali, kayısı ve erik gibi lifli besinler tüketmemizde fayda var. Ancak süt ve bazı peynirlerden de uzak durmamız gerekir. Yağlı peynirlerde mayalandırma daha fazla olduğundan karında şişkinliğe yol açabilir. Bunun yanısıra her derde deva dediğimiz yoğurdu bol bol tüketebiliriz. Bir de bağırsak işlevlerini bazen en önemli etkenlerin başında stres ve asabiyet geliyor. Bunun için de dost bitkilerden faydalanabiliriz.

Melissa: Bağırsakları yumuşatıcı ve karın kaslarını gevşetici özellikli melissa çayını günde birkaç kez için. Melissa çayı elde etmek için; 1 fincan sıcak suda 1 tatlı kaşığı melissayı bekletip süzün ve için.

Keten tohumu: 1 tatlı kaşığı tohumu 1 fincan suda bekletip 1 gece dinlendirin. Ertesi gün süzüp için.

Yumurtalı bulgur

Malzemeler: 2 su bardağı köftelik bulgur, 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı pul biber, 2 çorba kaşığı nane, 2 çay kaşığı tuz, yarım demet maydanoz, 6 adet taze soğan, yarım göbek marul, 4 adet sivribiber, 6 adet yumurta, 1 adet limon, sıvı yağ.

Yapılışı: Bulguru, salçanın yarısını, pulbiberi, nane ve tuzu geniş bir tepside avucunuzun içiyle ezerek yarım saat boyunca yoğurun. Bulgurun şişmemesi ve kendiliğinden yumuşaması için tepsiye 4-5 tane de buz alıp bu şekilde de 15 dakika kadar yoğurun. Salçanın kalan yarısını karışıma ekleyin. 15 dakika da bu şekilde yoğurma işlemini sürdürün. Hazırladığınız karışım tepsiye yapışıyorsa, yoğurma işlemi yeterli demektir. Sonra maydanoz, soğan, sivribiber ve marulu küçük küçük doğrayıp bulgurlu karışıma ilave edin. Baharatı ekleyin. Karıştırın. Diğer bir yanda sıvı yağı kızdırın Yumurtaları kırın ve karıştırarak pişirin. Yumurtaları bulgurun üzerine döküp, servis yapın.


21 Ekim 2002
Pazartesi
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED