T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
İfadeleriniz düşünceleriniz mi?

Şakir Kocabaş'ın bilim ve felsefe tartışmalarının doğru yapılması amacıyla hazırladığı "İfadelerin Gramatik Ayrımı" yeniden basıldı.

Gündelik hayatta, düşüncelerinizi ne kadar doğru açıkladığınızı düşündünüz mü? Ya da söylediğiniz sözler, düşüncelerinizi ve sizi ne kadar anlatıyor? İşte bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Şakir Kocabaş'ın, ilk baskısı 1984 yılında Ekin Yayınları'nca yapılan ancak bazı nedenlerden ötürü ikinci baskısı ancak bu yıla kalan kitabı "İfadelerin Gramatik Ayrımı" Küre Yayınları'ndan çıktı. Dil ve düşünce ilişkisini sorgulayan "İfadelerin Gramatik Ayrımı", farklı ifade kategorilerinde kullanılan kavramların birçok bilim ve felsefe tartışmasında birbirine karıştırılmasından yola çıkıyor. Yazar Kocabaş, bu durumu çeşitli ifade biçimlerinin gramatik olarak nasıl birbirinden ayrıldığını bilmemekten kaynaklandığını düşünüyor. Ve kitabında, ifadelerin kategorik olarak birbirinden nasıl ayrılabileceğini örneklerle ortaya koyuyor. Gramatik soruşturmaların, örneklemelerin okuru düşünmeye itmesi, "İfadelerin Gramatik Ayrımı"ını sadece okunacak bir kitap olmaktan çıkarıp sürekli okunacak bir kitap haline sokuyor.

Sayfa sayısı 95, kaynak sayısı 85

Basit gibi görünen soruların aslında kendi içlerinde nasıl önermeler taşıyabildiği ve basit gibi görünen cümleler içinde nasıl bir gramer karışıklık bulunabileceğinin çarpıcı örneklerle gösterildiği kitap, hiç sorgulamadan kabul ettiğimiz pek çok sözün, gramatik ayrımı yapıldığında nasıl ideolojik önkabullerle dolu olduğunu ortaya koymakta. İlk yayımlandığı 1984'te önemli tartışmalar başlatan eser, dil ve düşünce alanında yoğunlaşanlar için başucu kitabı niteliğinde.

ŞAKİR KOCABAŞ KİMDİR?

Halen İTÜ'de öğretim üyesi olarak görev yapan kitabın yazarı Şakir Kocabaş, 1985-90 yılları arasında Londra Üniversitesi'nde yapay zeka alanında doktora yaptıktan sonra 1998'e kadar Tübitak Marmara Araştırma Merkezi'nde Yapay Zeka Bölüm Başkanı olarak görevde bulunmuştu. İz Yayıncılık'tan çıkan (1997) İslam'da Bilginin Temelleri ve Küre Yayıncılıktan çıkan (2001) Fizik ve Gerçeklik isimli iki kitabı daha bulunan Şakir Kocabaş, 1997 yılında Yazarlar Birliği Düşünce Ödülü'ne layık görülmüştü.

 
Hanedanın dirilişine tanıklık edin
Topkapı Sarayı'nda açılan Osmanlı Tuğraları Sergisi, yoğun istek üzerine 26 Ekim tarihine kadar uzatıldı.
Al Pacino'lu Simone
Andrew Niccol'un Hollywood'un idolleştirilen sinema starlarına gönderme yaptığı eğlenceli filmin başrolünde Oscarlı aktör Al Pacino var.
Aksanat kabuk değiştirdi
Akbank Kültür Sanat Merkezi, bir yıldır devam eden renovasyon ve restorasyon çalışmalarının ardından yeni yüzü ile kapılarını sanatseverlere açtı. Büyük bir revizyon için Kasım 2001 tarihinde sanat dünyamızdan izin alan Aksanat, Akbank Kültür Sanat Merkezi - Beyoğlu adı altında tamamen yenilenmiş ve etkinlikleriyle daha canlı ve daha interaktif bir yapıya dönüştürülmüş olarak yeni bir döneme başladı.
GÖLGENİN GÖLGESİ
Gölge Sanat Grubu, 5. resim sergisini açtı. Aralarında ev hanımları, iktisatçı ve avukatların da bulunduğu 11 hanımın 5 yıl önce bir araya gelerek oluşturduğu Gölge Sanat Grubu, birlikte sürdürdükleri çalışmalarının beşinci yılında 5. karma sergilerini Taksim'deki Metro Kültür Merkezi'nde açtı. Yağlı boya tablolardan oluşan sergi 27 Ekim'e kadar ziyarete açık olacak.
21 Ekim 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED