T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Başörtüsü raporuna seçim ertelemesi

JONATHAN Sugden, "Başörtüsü yüzünden öğrenim hakkının engellenmesini ve kıyafetin işten çıkarılma sebebi sayılmasını insan hakları ihlali olarak görüyoruz" dedi.

Türkiye'de insan hakları ihlallerini inceleyen İnsan Hakları İzleme Komitesi'nin başörtüsü mağdurlarıyla ilgili hazırladığı raporun yayınının, seçim dolayısıyla ertelendiği bildirildi. İnsan Hakları İzleme Komitesi üyesi Jonathan Sugden, hazırladıkları raporu seçim sonrası açıklayacaklarını söyledi.

Sugden, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, "Başörtüsü yüzünden kızların öğrenim haklarının engellenmesini, hastanelere giden hastaların tedavi edilmeden geri gönderilmesini ve başörtülü oldukları için özellikle devlet dairelerinde çalışan insanların işten çıkartılmasını ciddi insan hakları ihlalleri olarak görüyoruz" dedi.

Bir insanlık suçu

Başörtüsü mağdurları ile ilgili raporu tamamladıklarını kaydeden Sugden" Türkiye'de seçimlerin yapılacak olması sebebiyle raporun yayınlanmasını erteledik" dedi.

Bir insanlık suçu olan başörtüsü ihlallerinin sona ermesini istediklerini vurgulayan Jonathan Sugden, uygun bir zamanda raporu yayınlayacaklarını açıkladı.

'Sesimizi duymayana oy yok'

İki aydır okullarına alınmayan Kadıköy Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencileri, keyfi yasağı dün de protesto ettiler. Okullarının önüne bile yaklaşmalarına müsaade edilmeyen başörtülü öğrenciler yasağı, "Bizi eğitimden ayıranlar Meclis'ten ayrılsın", "AB yolu vaatleri çımaz sokak", "Zalimin zulmü varsa, mağdurun oyu var", "Zorba yasak", 'Başörtüsüz asla", "Polis huzurun teminatı" şeklinde pankartlar açarak kınadılar. Geniş güvenlik önlemi alan polis, öğrencileri sık sık uyarırken, taşınan bazı pankartlara da el koydu. Eylemlerine polisin güvenlik önlemleri altında bir müddet devam eden öğrenciler, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaşananlara sessiz kalmasını da "Hipermetrop Diyanet istemiyoruz" şeklinde sloganlar atarak kınadılar.

Yasak velileri de perişan etti

Çocuklarının aylardır okullarına alınmayarak, eğitim haklarının engellenmesi, velileri de canından bezdirdi. Veliler, evlatlarının haklı taleplerine destek vermek için dün de okul önündeki yerlerini aldılar. Çocuklarının protestolarını hüzünlü bakışlarla seyreden velilerin de tek isteği, yasağın bir an önce sona ermesi yönünde oldu. Kadıköy Anadolu imam Hatip Lisesi öğrenciler seslerini duyurabilmek için eylemlerini "Eğitim hakkımız engellenemez", "Başörtüsüne dokunan barajda boğulur" "Sesimizi duymayana oy yok" sloganları atarak devam ettiler. Daha sonra İstiklal Marşı'nı okuyan öğrenciler topluca dağıldılar.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ, İSTANBUL

    AİHM 19 KASIM'DA BAŞÖRTÜSÜNÜ ELE ALACAK

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) 19 Kasım Salı günü yapılacak duruşmada, başörtüsü konusunda Türkiye aleyhine yapılan şikayet başvurusu görüşülecek. Ege Üniversitesi Hemşirelik Okulu öğrencisi Zeynep Tekin ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Leyla Şahin, 1998 yılında, derslere başörtülü olarak girme konusunda ısrar etmeleri sonucu aldıkları disiplin cezalarının insan hakları ihlali olduğunu belirterek AİHM'ye başvurmuşlardı. Tekin ve Şahin, başvuruda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğü ile ilgili 9. maddesini ihlal ettiğini ileri sürmüşlerdi. AİHM'in 4 no'lu dairesi, 19 Kasım Salı günü yapılacak duruşma sonrası, başvurunun incelenmeye alınıp alınmamasını kararlaştıracak.



  • 1 Kasım 2002
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED