Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Çilenin keşfi; HAYY!...

Ahmet Sait Akçay, "Hayy" adını verdiği öykü kitabında çileyi keşfetmek için kalbe yöneliyor. Eylül Yayınları arasından çıkan Hayy, klasik İslam coğrafyasından günümüze uzanan öyküleri içeriyor.

Siyebestâ adında yayınlanmış bir kitabı daha bulunan Ahmet Sait Akçay'ın son kitabı Hayy, Eylül Yayınları arasından çıktı. İslamın her döneminden, yaşandığı her toprak parçasından şimdiye uzanan öykülerden oluşan Hayy, görünmeyenin gerçekliğini, görmenin keşfetmek olduğunu, keşfin kalbe yönelmekle mümkün olduğunu anlatan öykülerden oluşuyor.

Hakikati arayan öyküler

Düşünceye hakim bir kurguyla oluşturulmuş bu kitap. Akçay, zamanı aşan öykülerle, postmodern hikayelerle çıkıyor karşımıza bu kez. İbn Tufeyl'in, İbn Sina'nın, İbn Farızi Mısri, İbn Bace'nin izlerini taşıyan, daha önce yazılagelmiş öykülerden çok farklı, çizgi dışı bir yapıt. Geçmişi bugünle özdeşleştiriyor, zaman mefhumunu ortadan kaldırıyor, belki de hiç olmadığını duyumsatıyor. Yazar Ahmet Sait Akçay, bazı öykülerde uzaktan izleyen değil de yaşayan oluyor, bazen de duyguyu ayrıntıda verebilen bir gözlemci. Üniversite sıralarındaki genç, cami imamının oğlunun anıları, Zozan, kör kuyuya düşen kızın hikayesi aslında insanın sırrını çözmeyi hedefliyor. Bilgi için tel: 0 212 524 75 24

Yazarın gözüyle Hayy

"Her şeyden önce Hayy, bir iç hesaplaşmanın sonucu ortaya çıktı. Yaşıyorsak bunun bir karşılığı olmalı. Bunu aramak belki Hayy'a denk düşer. Çünkü yazmak da yaşamak da bir sorumluluk yüklüyor bize. Emaneti yüklenmek, bir serüvene çıkmak, durmaksızın okumak ve neticesinde kendini keşfedeceği bir alan yaratmak Hayy'ın yazgısıdır. Aşk ve çilenin yanyana olduğu İslam coğrafyasına uzanmak istedim. Klasik İslam geleneğine bakarak, bireyin kendini inşa etmesi, varlıkta yok olması temasını yeniden işlemek istedim. Çünkü yüzyıllar öncesinde İslam filozoflarınca keşfedilen dünya bize hakikatin kapısını aralıyordu. Mütevahhid olmak gerekir diyorum. Bu tabir İbn Bacce'ye ait. Tek başına kalan manasında. Bir müslüman bu dünyada tek başına kalmışcasına ilme, irfana yönelerek kendini hakikatin deryasında keşfetmeli diyorum."

 
Türk-Macar, böyle yaşar!
Ünlü sanatçı Monad Balkan'ın, "Macaristan-Türkiye Kent Yaşamları" adlı resim sergisi, Hobi Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Sanatçı ondördüncü kişisel sergisinde, 32 yağlıboya eserine yer veriyor. Budapeşte'de üç yıl kalan ve bu gizemli şehirden aldığı ilhamla son üç yıldır eserlerinde Budapeşte'yi resmeden sanatçı, son olarak çalışmalarına yaşadığı kent Ankara ile İstanbul'u da dahil etmiş. İlk sanat eğitimini ressam olan annesi Esma Balkan'dan alan sanatçı, küçük yaşlardan itibaren sanata duyduğu ilgiyi, Sidney'de Julian Ashton Art School'da akademik eğitim alarak güçlendirdi. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli koleksiyonlarda eserleri yer aldı ve karma sergilere katıldı. Resimleri, yerli ve yabancı çeşitli kurumlarda ve özel koleksiyonlarda yer alan Balkan'ın sergisi Hobi Sanat Galerisi'nde 14 Kasım'a kadar ziyaret edilebilir. Bilgi tel: 0 212 225 23 37
Kartpostallarla Kurtuluş Savaşı sergileniyor
Kurtuluş Savaşı sırasında "halkın moralini yüksek tutmak amacıyla" bastırılan kartpostallar İzmir'de TBMM Egemenlik Evi'nde sergileniyor. Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği'nin girişimiyle açılan ve Türk Dünyası Araştırma Vakfı arşivlerinden yararlanarak oluşturulan "Yaşasın Cumhuriyet, Kartpostallarla Kurtuluş Savaşı Sergisi" 8 Kasım'a kadar açık kalacak.
1 Kasım 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED