T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'Mavi'ye derin soruşturma

Mavi Akım'da Danıştay'ın, soruşturmaya onay vermesinin ardından Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Yalçın, Mavi Akım dosyasında isimleri yer alan Botaş eski yöneticilerini ifade vermeye çağırdı.

Mavi Akım'da soruşturma süreci başladı. Danıştay 2. Dairesi'nin onayından sonra Ankara Cumhuriyet Savcılığı, projeyle ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, Botaş eski yöneticilerini ifade vermeye çağırdı.

Rus doğalgazının Karadeniz'in altından getirilmesini öngören Mavi Akım Projesi'nde düğmeye basıldı. Danıştay 2. Dairesi'nin, eski Botaş yöneticisi 4 kişi hakkında, Mavi Akım Projesi'nde bazı usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle soruşturma izni vermesinin ardından Ankara Cumhuriyet Sacılığı harekete geçti. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Yalçın soruşturmayı yürütmekle görevlendirildi. Savcı Yalçın, dosyada adı geçen Botaş eski yöneticilerini ifade vermeye çağırdı. Bu çerçevede, eski Botaş Genel Müdürleri Nevzat Arseven, Gökhan Yardım ile eski Yönetim Kurulu üyeleri Kutluhan Çınbay, Arif Bilal Uzuner, Nadir Bıyıkoğlu ve Uğur Başer'in savcılığa gelerek önümüzdeki hafta ifade vermesi bekleniyor.

Soruşturma yılan hikayesine döndü

Danıştay 2. Dairesi'nin onay vermesi üzerine Mavi Akım Projesi ile ilgili açılan soruşturma yaklaşık bir yıldır bekliyordu. Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında ilk olarak DGM Sacılığı projeyle ilgili soruşturma başlattı. DGM Savcısı Cengiz Köksal tarafından yürütülen soruşturma dosyası, DGM Yasası'nda yapılan değişiklikle birlikte, Cumhuriyet Savcılığı'na bırakıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Mavi Akım Projesi ile ilgili soruşturma açabilmek için Enerji Bakanlığı'ndan izin istedi. Bakanlık onay vermeyince, Başsavcılık Danıştay'a itirazda bulundu. Danıştay 2. Dairesi, itirazla ilgili kararını ekim ayında tamamlayarak, soruşturma açılmasına izin verdi. Bu izin üzerine, Ankara Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma için düğmeye bastı.

Öte yandan, Danıştay 2. Dairesi'nin oybirliği ile verdiği soruşturma kararında, Nevzat Arseven, Kutluhan Çınbay, Arif Bilal Uzuner, Nadir Bıyıkoğlu ve Uğur Başer hakkında, Botaş'ı zarara uğratmak, yönetmeliğe aykırı ihale düzenlemek, usulsüzlük yapmak ve benzeri iddialar yer alıyor.

SORUŞTURULAN USULSÜZLÜKLER

  • Botaş'ın ilave doğalgaz alımı nedeniyle ithalat işlemlerinde sorumluluk almayan "Turusgaz" firmasına 137 milyon dolar haksız ödeme yapmak suretiyle Botaş'ı zarara uğratmak.

  • 1997-1998 yıllarında gerçekleştirilen "Loop" ihalelerinde belirli firmalara çıkar sağlamak için ihale öncesinde "hat boyunu" kasıtlı olarak yüksek göstermek ve bu durumu ihaleyi alması istenen firmalara duyurmak.

  • Mavi Akım Projesi kapsamındaki Ankara-Samsun arası boru hattı inşaatı ile ilgili olarak fizibilite etüdü hazırlanması için yapılan ihalede, İhale Kurulu'nu Botaş İhale Yönetmeliği'nin 6. maddesine aykırı olarak oluşturmak.

  • Mavi Akım Projesi kapsamındaki Ankara-Samsun arası boru hattı inşaatı ile ilgili olarak fizibilite etüdü hazırlanması için yapılan ihalede, firma seçimi konusunda usulsüzlük yapmak.

  • Mavi Akım Projesi kapsamında fizibilite etüdü hazırlama ihalesini kazanan "Tümaş" firmasına usulsüz avans ödemek.

  • Tümaş firması tarafından hazırlanan fizibilite etüdünde maliyet tahminlerinin yüzde 17 oranında yüksek tutulmasına göz yummak.

  • Mavi Akım Projesi kapsamındaki Ankara-Samsun arası boru hattı inşaatını pahalıya yaptırmak suretiyle yapımı üstlenen "OHS" konsorsiyumuna haksız menfaat sağlamak.

  • Mavi Akım Projesi ile ilgili olarak "OHS" firmasının çıkarları doğrultusunda sözleşme protokolünün avans ödemesi başlıklı 5. maddesini yönetim kurulu kararı ile değiştirmek.

  • Mavi Akım Projesi ile ilgili olarak 'OHS" firmasına yeterli güvence almadan 45 milyon 806 bin 288 dolar avans ödemek.

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA

    Avrupa'ya doğalgaz ihraç edeceğiz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, "Avrupa'ya doğalgaz ihraç etme konusunda gereken bütün hazırlıkları yaparak, mutabakatları bakanlar seviyesinde imzaladık" dedi. Çakan, Zonguldak'ta ANAP İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, seçim sonrasında Yunanistan'a gideceğini, bu ülkeye ihraç edilecek doğalgazla ilgili hükümetler arası anlaşma imzalanacağını, böylece Türkiye'nin Hazar Bölgesi ile batı arasında enerji koridoru işlevini yerine getireceğini söyledi.

    Dünyada bütün ülkelerin en önemli meselesinin enerji olduğunu, bu nedenle Hazar petrol ve doğalgazının Avrupa'ya nakledilmesi konusunda Türkiye'nin çok önemli bir konumda bulunduğunu anlatan Çakan, şunları kaydetti: "2005 yılında 50 milyon ton petrol Ceyhan'a akacak. Türkiye'nin 1 yılda tükettiği petrol ve ürünleri 31 milyon ton. Ülkemize 50 milyon ton petrol geldiğinde 200-300 milyon dolar geçiş ücreti alacağız. Ayrıca, orada BOTAŞ taşıma hizmeti verecek, 40 yıl bu hizmeti vereceğine dair anlaşmalar imzaladık. Avrupa'ya doğalgaz ihraç etme konusunda gereken bütün hazırlıkları yaparak, mutabakatları bakanlar seviyesinde imzaladık. Başta Yunanistan olmak üzere, Bosna Hersek, Macaristan ve Avusturya ile ilgili gereken hazırlıklarımızı yaptık."

  •  
    Başörtüsü raporuna seçim ertelemesi
    JONATHAN Sugden, "Başörtüsü yüzünden öğrenim hakkının engellenmesini ve kıyafetin işten çıkarılma sebebi sayılmasını insan hakları ihlali olarak görüyoruz" dedi.
    Köye dönüş ölüm getirdi
    İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ardından, Mazlum-Der de geçtiğimiz ay yaşanan ve biri çocuk üç kişinin ölümüyle sonuçlanan köye dönüş olayını raporlaştırdı. Raporda, "Olay tipik bir korucu terörü" denildi.
    Batı Trakya'da diyalog süreci bahane
    İki ülke arasındaki diyalog sürecine rağmen, Batı Trakya'da hak ve özgürlükler alanında hiçbir gelişme kaydedilmedi.
    Avrupa'nın delikanlısıyız
    Dünya Bankası verilerine göre en fazla yaşlı nüfusu bulunan 41 ülkeden 32'si Avrupa'da. Avrupa'nın en "genç nüfuslu" ülkesi Türkiye, dünyanın en yaşlı nüfusa sahip ülkesi ise İtalya.
    Televizyon kanallarına 'haksız rekabet' cezası
    ATV ve Kanal D'nin de aralarında bulunduğu 5 TV kanalına haksız rekabet cezası verildi.
    Rus gizli servisi KGB, Schröder'i 'atlatmış'
    Almanya'da ikinci kez Başbakan seçilen Gerhard Schröder'in, Soğuk Savaş yıllarında Dışişleri Bakanlığı görevlisi olarak çalıştığı dönemde KGB tarafından 'atlatıldığı' ortaya çıktı.
    Kıyafet sihirbazları
    Örücülük: Yani, yırtılmış ve yıpranmış kıyafetlerin sihirbaz eller tarafından yeni alınmış gibi yapılması. Sayıları giderek azalan örücülere, en çok zengin kesim rağbet ediyor.
    'Konuşan baklavacı' susturuldu
    Butros Gali, Bill Clinton ile Özal gibi ünlülerin resimlerini baklavaya işleyen Niyazi Dumlu'nun işyerine Bahçelievler Belediyesi el koydu.
    YÜKSEL'İN SÜRGÜNÜ ERTELENMEDİ
    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na atanan Nuh Mete Yüksel'in sürgününü ertelemedi. Kurul, Yüksel'in Ankara DGM'de 6 ay geçici görevlendirme istemini reddetti. HSYK, Savcı Yüksel'in elindeki dosyaları sonuçlandırmak için 6 ay süreyle Ankara DGM Cumhuriyet Savcılığı'nda görevlendirme istemini dün görüştü. Kurul, oybirliği ile Savcı Yüksel'in istemini reddetti. HSYK, Savcı Yüksel'e, bir kadın ile ilişkisini gösteren kaset nedeniyle açılan soruşturma sonucunda "kınama" cezası vermiş ve Savcı Yüksel'in isteği üzerine de Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na atamasını yapmıştı.
    1 Kasım 2002
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED