T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Batı Trakya'da diyalog süreci bahane

İki ülke arasındaki diyalog sürecine rağmen, Batı Trakya'da hak ve özgürlükler alanında hiçbir gelişme kaydedilmedi.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Burhanettin Hakgüder, Yunanistan'da yaşayan 150 bin Batı Trakya Türkü'nün Lozan Andlaşması ile teminat altına alınan hak ve özgürlüklerinin gasp edilmesi nedeni ile başlatılan mücadelenin aralıksız devam ettiğini belirterek, "Avrupa'da gelişen ortam ve Türk-Yunan ilişkilerinde, geçtiğimiz yıllarda başlayan diyalog süreciyle sağlanan ilerlemelere rağmen, bugün gelinen noktada, Batı Trakya Türk toplumunun, hak ve özgürlükleri konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir" dedi.

Yeni Şafak'a açıklamada bulunan Hakgüder, diyalog süreci öncesinde olduğu gibi, Yunanistan'ın halen Batı Trakya'daki Türk azınlığın etnik kimliğini inkara devam ettiğini vurgulayarak, Yunanistan'ın şimdi de, azınlıkları 'Pomaklar', 'Çingeneler', 'Gacallar' gibi kamplara bölerek, etnik ayrımcılık yapma gayreti içine girdiğini kaydetti.

Haküder, Yunan hükümetinin, Batı Trakya'daki Türk kadınlarının kurmak istediği "Rodop Türk Kadınlar Birliği"ni, unvanında 'Türk' kelimesi bulunduğu gerekçesiyle kapattığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Yunanistan, bölgede yıllar önce kurulmuş ve birkaç sene öncesine kadar yasal olarak faaliyette bulunan İskeçe ve Gümülcine'deki Türk birliklerini, yıllar sonra tabelalarında 'Türk' kelimesi yer alıyor diye kapatmıştır. Yunan hükümeti bu davranışı ile hem Lozan Andlaşması'nı hem de, altına imza koyduğu 'Avrupa Konseyi Ulusal Azınlık Haklarının Korunması Çerçeve Sözleşmesi'ni ihlal etmiştir. Yunanistan, bu davranışı ile 'hukuk devleti' olma özelliğini yitirmiştir".

Vakıf malları usulsüz yönetiliyor

Hakgüder, Türkiye'deki azınlık vakıflarının idaresi konusunda bir bardak suda fırtınalar koparılırken, Batı Trakya'da Türklere ait vakıfların idaresinde yaşanan usulsüzlükleri görmezlikten gelinesinin doğru olmadığını söyledi. Haküder, Yunan hükümetinin ecdat yadigarı Türk vakıf mallarını idare edecek kişileri, uluslararası anlaşmalara aykırı biçimde atamayla görevlendimeye devam ettiğini vurguladı. İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'nin, Fatih Kaymakamlığı'na bağlı olarak görev yapması gerekirken, ekümeniklik iddiası ile Türk iç hukuku ve uluslararası anlaşmalara aykırı olarak faaliyette bulunduğunu kaydetti.

OKUL AÇMA HAKKI VERİLMİYOR

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Burhanettin Hakgüder, Batı Trakya'da kendi okullarını açma ve idare etme hakları ellerinden alınan Batı Trakya Türk toplumunun çocuklarının, Yunan hükümetinin yetiştirdiği Selanik Özel Pedagoji Akademisi mezunu öğretmenlere teslim edildiğini söyledi.



1 Kasım 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED