T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Cumhurbaşkanı teamüllere uyar'

AK Parti Genel Sekreteri Yalçınbayır, Sezer'in Başbakan atarken demokratik teammülleri dikkate alacağını söyledi.

AK Parti Genel Sekreteri Ertuğrul Yalçınbayır, "Sayın Cumhurbaşkanı demokratik teammülleri en iyi uygulayacak kişidir. Biz de bu doğrultuda milletten izin almaya çalışıyoruz" dedi. Yalçınbayır, Türkiye'nin kurumlar ve kurallar devleti olduğunu ve herkesin kural ve teamüllere bağlı bulunduğunu söyledi. Başbakanı atama yetkisinin Cumhurbaşkanı Sezer'e ait olduğunu hatırlatan Yalçınbayır, Cumhurbaşkanı'nın bu yetkisini kullanırken teamülleri, ülkenin içinde bulunduğu şartları ve toplumsal uzlaşmayı dikkate alacağını kaydetti. Yalçınbayır, parti içi hiyerarşide genel başkandan sonra sırasıyla siyasi ve hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı, teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcısı ve seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı geldiğini hatırlatarak, başbakan adayının buna göre belirleneceğini bildirdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu da, Sezer ile bir polemiğe girmek istemediklerini belirterek, Sezer'in bir "hukuk adamı" olduğunu hatırlattı ve hükümeti kurma görevini verirken hukuki ve siyasi değerlendirmeyi en doğru şekilde yapacağına inandıklarını bildirdi. Aksu, Sezer'in, kurulacak hükümetin Meclis'ten güvenoyu alabilecek bir çoğunluğa sahip olmasını dikkate alacağını da söyledi.

Demirel: Kişisel tercihle olmaz

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, başbakanı güvenoyu alabilecek şartların seçeceğini belirterek, "Cumhurbaşkanı'nın görevi, kendi tercihini ortaya koymaktan ziyade, meseleyi istikametlendirmektir" dedi.

Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı`nca Çayyolu'nda kurulan DünyaBarışı Çocuk Yuvası'nın açılışını yapan Demirel, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirel, bir gazetecinin, "Sayın Cumhurbaşkanı, 'Başbakan'ı ben atarım' dedi. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "Şimdi tabii Cumhurbaşkanı atar Başbakan'ı. Yalnız güvenoyu almayacak bir hükümeti, cumhurbaşkanı atamaz ki. Güvenoyu alamayacak hükümeti atarsa o zaman ters teper, cumhurbaşkanı da müşkül durumda kalır" diye konuştu.

Güvenoyu alacak kişi atanır

Demirel şöyle konuştu, "Başbakan'ı güvenoyu alabilecek şartlar seçer. Cumhurbaşkanı'nın güvenoyu alacak birini seçmeyip de başka birini ataması halinde geri teper. Cumhurbaşkanı'nın görevi, kendi tercihini ortaya koymaktan ziyade, meseleyi istikametlendirmektir."

"Bir siyasi parti, tek başına hükümet kuracak güce sahipse o tayin eder Başbakan'ı. Yani gösterir, Cumhurbaşkanı da tayin eder" diyen Demirel, "Eğer onun gösterdiği birini Cumhurbaşkanı tayin etmezse, onun kurduğu hükümet Meclis'ten güvenoyu almaz. Öyleyse ne olacaktır? İstişare, yani danışma olacaktır" dedi.



1 Kasım 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED