AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İşgalciler Bağdat'ta

Amerikan birliklerinin Bağdat'ta ilerlemeye devam ettiği ve 20 Amerikan tankının kent merkezine yakın olan Özgürlük Meydanı'na ulaştığı ve burada mevzilendiği bildirildi.

Amerikan tanklarının Irak'ın başkenti Bağdat'ın Tahrir Meydanı'nda olduğu bildirildi. Görgü tanıkları, Bağdat'ın merkezine yakın ve Dicle nehrinin kıyısındaki Tahrir Meydanı'na Amerikan tanklarının yanısıra diğer askeri araçların girdiğini söylediler.

Görgü tanıkları, Dicle nehrini batıdan geçerek şehir merkezine yönelen, sayıları 20'ye yaklaşan tank ve askeri aracın Özgürlük Anıtı'nın da bulunduğu Tahrir Meydanı etrafında mevzi almaya başladığını kaydetti. Tanıklar, Amerikan askerlerinin hoparlörle Arapça olarak halka seslenerek, "Bize ateş açmayın" dediklerini, Amerikalılar'ın fazla sinirli olmadıklarını ve silahlarını caddedeki insanlara çevirdiklerini bildirdiler.

Amerikan tankları daha sonra medya mensuplarının kaldığı Filistin Oteli'nin önüne geldi. Tankların kentin göbeğindeki otelin önüne kadar hiçbir direniş görmeden geldiği bildirildi.

Halkın durumu

Kente giriş çıkışın yasaklandığı koşullarda yaşayan Bağdatlılar, Amerikan, İngiliz ve Irak askerlerinin top ve füze mermileri altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Irak radyo ve televizyonunun yayını dünden bu yana kesik olduğu için Bağdat'ta neler olup bittiğinden habersiz kalan Iraklılar'da ise tedirginlik var.

Bağdat radyosu önceki gece 1-2 saat kadar yayın yapabildiyse de dün yayın yeniden kesildi. Enformasyon Bakanı Muhammed Said Essahaf, radyoya verdiği demeçte, Cumhuriyet Sarayı'na işaret ederek, "saldırganların Cumhuriyet Sarayı'na tecavüz ettiklerini" söyleyerek, bu saraydan daha iyisini yapacaklarını belirtti.

Bu arada, Bağdat'ta sağlık koşulları ise son derece kötü. Hastanelerin yatak kapasitesi yetmediği için yaralılar artık yerlerde yatırılıyor. El Keram Hastanesi yetkilileri, dün hastaneye 45 sivilin cesedinin, 332 de yaralı sivilin getirildiğini söyledi.

Abu Dabi televizyonunun bürosu "kuşatma altında"

Abu Dabi televizyonunun Bağdat'taki bürosunun "kuşatma altında" olduğu bildirildi. Ekipteki gazeteci Hişem Bedevi, sabah saatlerinde kurulan telefon bağlantısında, El Cezire televizyonu muhabir ve teknisyenleriyle birlikte Bağdat bürosunda kuşatıldıklarını belirterek, "Çatışma bölgesindeki büromuzda hâlâ kuşatma altındayız" dedi.

Bedevi, "El Cezire ve Abu Dabi televizyonlarından 27 gazeteci ve teknisyen maddi hasar gören büroda kapalı kaldık. Salı sabahından bu yana buradayız. Iraklılar'la Amerikalılar'ın karşılıklı ateşinin ortasında geceyi geçirdik" diye konuştu.

Bağdat'taki Olimpiyat Komitesi binası yandı

Irak'ın başkenti Bağdat'taki Olimpiyat Komitesi binasının alevler içinde olduğu bildirildi. Bağdat'taki AFP muhabiri, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in oğlu Uday'ın başkanlık ettiği komite binasının yandığını belirtti. Bağdat'ta önceki günden bu yana kesik olan Irak radyosunun yayını yeniden başladı.

Bağdatlılar, radyoda marşların çalındığını belirtirken, televizyon yayınının hâlâ kesik olduğunu söyledi. Bu arada, Irak halkı, Bağdat'ta otorite boşluğunun olduğunu, sokaklarda polis ya da Irak askerine rastlanmadığını bildirdi.



10 Nisan 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED