AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Emziren annelerin dikkatine!

Anne adaylarının ve çiçeği burnunda annelerin aklına gelen ilk sorulardan biri; “Aldığı kiloları nasıl vereceğim”dir. Gebelik döneminde beslenme ve alınacak besin miktarları da yine bu dönemda akla gelen sorular arasında... İşte genç annelere ve bebek bekleyenlere mutlaka bilmeleri gereken önemli hatırlatmalar...

Kadınların yaşamlarında önemli bir süreç olan gebelik döneminde anne adayının hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemli. Anne adayları gebelik döneminde ortalama 10-12 kilo alıyor. Bebek doğduktan sonra da annenin gebelik döneminde olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700-800 ml süt salgılar. Bebeğini emziren kadının verdiği sütün enerjisi annenin yediklerinden ve gebelikte depo ettiklerinden sağlanır. Bu nedenle anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeli, kilo vermeye başlamak için en az bir yıl beklemelidir. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı miktarda tüketmekten kaçınmalıdırlar. Zaten bu dönemlerde annelerin beslenmesine 750 kalori ek yapılmasına karşın zayıflama görülür. Ancak annelerin maksimum ayda 1 kilo vermeleri bu kiloyu geçmemeleri gerekir. Aksi takdirde hem kendi vücutları zarar görür hem de bebeğe yeterli miktarda süt veremezler. Emziren anne kendi vücut gereksinimine ek olarak enerji ve besin öğelerini diyeti ile almazsa kendi vücudundaki depolardan harcar ve bu durum annenin sağlığının bozulmasına neden olabilir.

Emziren anne nelere dikkat etmeli?

Emziren anne günde 2-3 lt sıvı almalıdır. Bu sıvı ihtiyacını süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, meyvesuyu olarak tüketebilir. Emziklilik döneminde annenin protein ihtiyaçları kaliteli proteinlerden sağlanmalıdır. Birer kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir düzenli olarak tüketilmelidir. Kurufasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemeklerin C vitamini yönünden zengin olan meyve ve sebzelerle birlikte tüketilmesi daha faydalıdır. Şarküteri ürünleri gebelikte olduğu gibi emziklilik döneminde de tüketilmemelidir. Aşırı miktarda çay tüketilmemeli ara öğünlerde limonlu olarak tercih edilmelidir. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Annenin günlük beslenmesi de doymamış yağ asitlerinden zengin olmalıdır. Günlük olarak zeytinyağı, mısırözü yağı, soya yağı kullanılmalıdır. Haftada 1-2 kez balık tüketilmelidir. Anneler doğum yaptıktan sonra emzirme süresi içinde diyet yapmamalıdır. Diyet yapılırsa hem süt miktarında azalma olur hem de annenin vücut dokusunda bulunan birtakım zararlı maddeler süte geçerek bebeğe zararlı olabilir. Bu nedenle 4-6 ay boyunca diyet yapmak doğru değildir. Beslenme uzmanı: Nil Şahin Gürhan Tel: 0216 348 73 15

Hindistancevizli kek

MALZEMELER: 4 yumurta, 1.5 su bardağı toz şeker, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 3 su bardağı un, yarım su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı süt, 6 çorba kaşığı hindistancevizi.

YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın. Sütü, yağı ekleyip çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu karıştırıp ekleyerek kek hamuruna ilave edin. Hindistancevizini de ekleyip karıştırın. Kek kalıbı veya ısıya dayanıklı fırın kabına alıp 180 derece fırında üzeri kızarına dek pişirin.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

  • Süzme mercimek çorbası
  • Kıymalı ıspanak
  • Hindistancevizli kek


  • 8 Nisan 2003
    Salı
     
    GÜLSEN ORTAÇ


    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED