AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Kriz vatandaşı hayal âleminden uyandırdı

Yaşanan ekonomik kriz şans oyunlarına ilgiyi azalttı. Uzmanlar, insanlarda şans oyunlarına para harcamak yerine, 'geleceğini garanti altına alma' duygusunun yerleştiğini düşünüyor.

Millî Piyango başta olmak üzere şans oyunlarına talebin geçen yılın aynı dönemine oranla gözle görülür şekilde azaldığı bildirildi.

Uzmanlar, savaşla birlikte artan geleceğe güvensizlik kaygısı nedeniyle, insanlarda şans oyunlarına para harcamak yerine, 'geleceğini garanti altına alma' duygusunun yerleştiğini düşünüyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Abdülkadir Çevik, 'eski umutlar tükendi, toplum yeni birtakım umutlar peşinde koşmak istiyor' derken, yaşanan ekonomik krizin ve buna bağlı gözlenen gelir düşüşünün, insanları şans oyunlarında uzaklaştırdığına dikkati çekti.

Devletin kriz yaşama süresi ile vatandaşın ekonomik bunalıma düşme zamanlarının her zaman bir olmadığını ifade eden Çevik, özellikle savaş ortamında 'yaşamın' ön plana çıktığını ve insanların daha çok, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için paralarını harcamaya yöneldiklerini dile getirdi. İnsanların umutları ve hayallerinin tükenemeyeceğine işaret eden Çevik, ancak insanların daha 'gerçekçi' olmaya başladığını söyledi. Şans oyunlarına olan talebin artmasındaki en büyük etkenlerden birinin de reklam olduğunu vurgulayan Çevik, bu konudaki reklamların, son zamanlarda eskisi kadar yayımlanmadığına işaret etti.

Bilet ve loto satışlarında ciddi azalma var

Milli Piyango İdaresi verilerine göre, geçen yılın 3 ayında vatandaş 521 milyon 110 bin 362 kolon Sayısal Loto doldururken, bu yıl söz konusu rakam 387 milyon 897 bin 973'e düştü. Aynı şekilde, geçen yılın Ocak-Mart döneminde 300 milyon 528 bin 475 kolon Şans Topu oynanırken, bu sayı içinde bulunduğumuz yılın aynı döneminde 198 milyon 527 bin 671'e düştü. Geçen yılın 3 ayında 14 milyon 380 bin 929 adet Milli Piyango bileti satılırken, bu yıl piyango bileti satışı 14 milyon 312 bin 50'ye geriledi. Yine geçen yıl 40 milyon 957 bin 500 satılan Hemen Kazan bileti bu yıl imk 3 ayda 27 milyon 377 bine kadar indi.

Gelecek kaygısı şansı yeniyor

Şans oyunlarına ilginin zamanla değişim gösterebileceğine işaret eden Prof. Tezcan, talebin her zaman olacağını, ancak bunun şartlarla, özellikle insaların para durumuyla değişim göstereceğini kaydetti. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Tezcan, 'geleceğe güvensizlik' kaygısının daha da arttığını, özellikle savaşın yaşandığı bir dönemde şans oyunlarına para harcamak yerine, 'geleceğini garanti altına alma' duygusunun yerleştiğini bildirdi. İnsanların elindekini koruma güdüsünde olduğunu ifade eden Prof. Tezcan, işsizliğin arttığını, insanların ekonomik sıkıntı çektiğini, böylelikle insanların daha iyi yaşam koşullarına sahip olma umutlarının daha azaldığını kaydetti. Tezcan, 'Alt tabaka elinde avucunda ne varsa korumaya çalışıyor' diye konuştu.

Çaycı Hüseyin şans oyunlarına ilgiyi azalttı

Film ve dizilerin de toplum üzerinde büyük etkisi olduğunu dile getiren Prof. Abdülkadir Çevik, söz gelimi halk tarafından büyük ilgiyle izlenen Çocuklar Duymasın dizisinin 'Çaycı Hüseyin' karakteriyle, şans oyunlarına umut bağlamanın yanlış olduğunun vurgulandığını kaydetti. Prof Çevik bu arada, çok büyük ikramiye dağıtmak yerine, daha anlamlı ve abartılı olmayan ikramiyeleri çok kişiye dağıtmanın daha mantıklı olduğunu söyledi.



10 Nisan 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED