AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Gül'den Fisher'e: Bahaneleri aşarız

Dışişleri Bakanı Gül, Danimarka ve Almanya'nın "Türkiye'yi oyalayacak bir tarih verelim" tavrına, "Türkiye, AB üyeliği önünde yaratılan bahaneleri aşacaktır" karşılığını verdi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kopenhag Zirvesi öncesinde AB ülkeleri kulislerinde Türkiye'nin AB üyeliğini engellemeye yönelik girişimlere, "Türkiye, AB üyeliği önünde yaratılan bahaneleri aşacaktır" karşılığını verdi.

Belgrad'da gazetecilerin soruları üzerine, Alman Dışişleri Bakanı'nın Kopenhag Zirvesi'nde, "Türkiye'yi oyalayacak bir tarih verelim" sözlerini değerlendiren Gül, "Bunlar yeni değil, bu tip şeyler zaman zaman oluyor. İngiltere de üye olmadan önce birlik tarafından iki kez reddedilmişti. Önemli olan bizim kendi üzerimize düşeni yapmamız, AB'yi bizim sıkıştırmamızdır. Türkiye'nin yapacağı şey budur. AB içinde bu tip konuşmaları yapanları gördüğünüzde bu sorularınızı onlara sorun. Kendimizin yolu bellidir, bu yol AB için de, Türkiye için de dönülmez bir yoldur" dedi.

Gül, 2004 yılında AB'nin Türkiye'ye yeni bahaneler öne sürüp sürmeyeceğinin sorulması üzerine de "Göreceğiz, belki ondan önce de bahaneler çıkabilir ama bahaneleri biz aşacağız" diye konuştu.

Amanya'nın Ankara Büyükelçisi Rudolf Schmidt ise "Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ne AB ne de Türkiye uyumaktadır" ifadesini kullanırken, belgeselde yer alan "Fischer, Türkiye'yi uyutacak bir tarih verelim dedi" iddialarinın da doğru olmadığını savundu.

Rasmussen'in oyalama itirafı

İsveç ve Danimarka televizyonlarında yayınlanan ve NTV tarafından 5 Nisan'da haber olarak ekrana getirilen bir belgeselde, dönemin AB Dönem Başkanı Danimarka Başbakanı Rasmussen, Alman Dışişleri Bakanı Fischer'in isteği üzerine "Türkiye'yi oyalamak için formüller geliştirdiklerini" anlatıyordu. Başbakan'dan sonra devam eden Dışişleri Bakanı Möller ise Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in kendisine, "Türkiye'nin hiçbir zaman üye olamayacağını' söylediğini ve kendisinden bu konuda yardım istediğini belirtiyor. Rasmussen, "Türkiye üye olacak mı?" şeklindeki bir soruya karşılık, "Hazmedilmesi kolay değil" cevabını veriyor. .

NATO'da "haftanın Gül'ümsemesi

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün kahkahası, NATO'nun resmi internet sitesinde (www.nato.int) "haftanın fotoğrafı" seçildi. Brüksel'de 3 Nisan'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile yaptığı görüşme öncesi samimi poz veren ikili, NATO internet giriş sayfasına konu oldu. Görüşme, İngiltere ile Türkiye arasında Kuzey Irak konusunda yaşanan soğukluğun giderildiği şeklinde yorumlandı.



10 Nisan 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED