AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Zayıflama diyetlerinde kandırılmayın

Zayıflama diyetlerini herkes başka amaçlarla yapıyor. Çoğunun ortak kaygısı estetik. Şişman olarak hoş görünmediklerini düşünenler, ya da zayıf olmanın 'in' olduğunu düşünenler çoğunluğu oluşturuyor. Bazıları da sağlık amaçlı olarak zayıflamak istiyor. Amaç ne olursa olsun herkes, kısa zamanda sonuç verecek mucize formüller peşinde. Bunun için sağlıklarını riske sokuyorlar.

Oysa hiçbir şey sağlığınızı riske etmeye değmez. Hele bunun güvenli yolları da varsa.

Zayıflama diyetlerinde yapmamanız gereken bazı şeyler, şunlardır;

İlaç kullanmak:

İlaç sanayii sürekli olarak bu yönde çalışıyor. Özellikle bazı ülkelerde satılan metabolizmayı hızlandırıcı ilaçların çoğunda efedrin veya pseudo efedrin bulunuyor. Uyarıcı etkili olan bu maddeler metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeyi amaçlıyor. Bu ilaçlara genellikle aynı etki yaratan kafein de ekleniyor. Bu tür uyarıcıları kullananlarda çarpıntı gibi yan etkiler görülebiliyor. Bu grup ilaçlar psikolojik yapı üzerinde de etkili. Uykusuzluk, sinirlilik, ciddi psikozlar görülebiliyor.

Son zamanlarda satışta olan, bağırsaklardan yağ emilimini azaltıcı ilaçlar yağlı ishaller nedeniyle kullanım zorluğu yaratabiliyor.

Henüz tam etkili ve hiç yan etkisi olmayan bir ilaç yok. Böyle bir ilaç geliştirilinceye kadar, zayıflama amaçlı olarak ilaç kullanmaktan kaçınmak gerekiyor.

Tek yönlü beslenme:

Bazı kişiler, sadece bazı grup yiyecekleri yiyerek, bazıları da bazı grup yiyecekleri hiç yemeyerek kilo vermeye çalışır. Bu da doğru değil. Yağların kilo almada etkisi olduğu için yağı sıfıra indirmeye çalışanların, bazı vitaminlerin yağda eridiğini ve bazı esansiyel yağ asitlerinin hücre yapımı için şart olduğunu unutmamaları gerekiyor. Süt ve süt ürünlerini kesenler, vücudun kalsiyum ihtiyacını hatırdan çıkartmamalılar. Karbonhidratları tümden kesmeye niyetlenenler, vücudun enerji ve bazı vitaminlere ihtiyacını dikkate almalılar.

Mucize diyetler:

Mankenlere ve film yıldızlarına özenip bazı yayınlarda yer alan 5-10 günde mucize sonuçlar veren diyetlere güvenmeyin. Bunlar geçici sonuçlar verse bile sağlık açısından risklidir. Bunun yerine güvenilir bilim adamları tarafından hazırlanmış beslenme modellerine uyun ya da daha iyisi bir beslenme uzmanının denetiminde sağlıklı beslenme kurallarını uygulayın.

Aç kalmak:

Aç kalarak diyet uyguladığınızda, vitamin haplarının sağlığınızı koruyacağına güvenmeyin. Ayrıca uzun süreli açlık diyetleri, bir süre sonra bünyenin kalori harcamada cimrileşmesine yol açacaktır. Dengeli bir beslenme ve hareketle vücudunuzun düzenli olarak kalori harcamasını sağlamalısınız.

Aşırı egzersiz:

Tüm egzersizlere yavaş alışmak gerekiyor. Egzersiz öncesi kaslarınızı ısıtmalı ve gerdirerek egzersize hazırlamalısınız. Aksi takdirde kendinizi sakatlayabilir, sağlığınıza zarar verebilirsiniz. Aerobik egzersizleri yoğun, ağırlık çalışması az olan egzersiz programları kas kitlenizin azalmasına yol açar.

Kıymalı kol böreği

MALZEMELER: 4 adet hazır yufka, 500 gr. kıyma, 2 adet kuru soğan, 1/2 çay bardağı kuş üzümü, 1/2 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı su, 1/2 demet maydonoz, tuz.

YAPILIŞI: Soğanlar temizlenip ince ince kıyılır. Tencereye alınır. Kıyma eklenip kıymanın yağı ile birlikte kavrulur. İyice kavrulan kıyma ve soğana daha önceden yıkayıp suda beklettiğimiz ve süzdüğümüz üzümler eklenip 1 dakika da üzümle birlikte kavrulur. En son kıyılmış maydonoz ekleyip karıştırılır ve iç ocaktan alınır. Diğer yanda 1 bardak su ile yarım çay bardağı sıvı yağ karıştırılır. Her bir yufka tek tek açılıp içlerine su ve yağ karışımında sürülür. Hazırlanan kıymalı iç, dört yufkaya eşit olarak bölünür. Her bir yufkanın içerisinde ortasına konulan iç orantılı olarak dağıtılır. Yufka rulo olarak sarılır. Rulonun kenarları ortada birleşecek şekilde kıvrılır. Diğer yufkalarda aynı işler yapılır. En son su ve yağlı karışımda aynı işler yapılır. En son su ve yağlı karışımdan bir fırça yardımı ile yufkaların üzerine sürülür. 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.

Günün mönüsü

  • Mercimek çorba

  • Kıymalı kol böreği

  • Ayran


  • 8 Temmuz 2003
    Salı
     
    GÜLSEN ORTAÇ


    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED