AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Türkiye'nin önünü açacak paket

AB'ye uyum için hazırlanan 7. paketin yazılımı tamamlandı. Önceliğin düşünce özgürlüğüne verildiği paketin, dört maddesinde MGK Genel Sekreterliği ile ilgili düzenlemeler bulunuyor.

Yaklaşık bir aydır üzerinde çalışılan AB'ye 7. uyum paketi Katılım Ortaklığı Belgesi'nde belirtilen kriterlere göre hazırlandı. Gerekçe bölümüyle birlikte 10 sayfayı bulan paket, toplam 34 maddeden oluşuyor. Özgürlüklerle dolu olan pakette öncelik, "düşünce özgürlüğü"ne verildi. Pakette, TCK'nın 159 ve 169. maddelerinde, özgürlükler lehine değişiklik yapıldı. 159. maddedeki cezanın alt sınırı, TCK'nın 5. maddesine göre 7 güne indirilirken, örgütlere yardım ve yataklığı öngören 169. maddedeki "Her ne suretle olursa olsun hareketlerini teshil ederse" şeklindeki soyut ve muğlak ibare metinden çıkartıldı. "Eleştiri maksadıyla yapılan düşünce açıklama" eylemi, suç olmaktan kurtarıldı.

Askerlikten soğutma suç değil

Pakette 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nda yapılan düzenleme ile, barış dönemlerinde "halkı askerlikten soğutma" suç olmaktan çıkartıldı. 58. maddede belirtilen cezanın, "barışta sivil kişilere uygulanamayacağı" ibaresi konuldu. Değişikliğe göre, barış şartlarında halkı askerlikten soğutma yolunda propaganda yapan siviller, artık askeri mahkemelerde değil, sivil mahkemelerde yargılanacak.

MGK'ya sivil genel sekreter

7. paketin en kritik bölümünü, "MGK Genel Sekreterliği" ile ilgili maddeleri oluşturuyor. Paketin 8 maddesi sırf bu konuyla ilgili düzenlemelere ayrıldı. Değişikliğe göre, MGK Genel Sekreteri'nin asker olma şartı kaldırıldı. MGK Genel Sekreteri ise Başbakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanacak. 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağılı Kuruluşlara Atama Yapılması ile İlgili Kanun'daki değişiklikle, Bakanlar Kurulu kararıyla atanacaklar listesinden "MGK Genel Sekreteri" çıkartıldı.

Ana dile özgürlük

Seçim Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle yabancı dille propaganda yapılmasına izin veriliyor.

Böylece parti kapatmaya neden olan Kürtçe vb. dillerde propaganda yapılması, söz konusu partilerin program ve tüzüklerine bağlı kalma koşuluyla, serbest bırakılıyor. 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitim ve Öğretim Kanunu'nda yapılan başka bir düzenleme ile de eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar belirlendi.

MGK'dan izin alınmayacak

Pakete göre, "Türk vatandaşların ana dilleri, Türkçe'den başka hiçbir dille okutulamaz ve öğretilemez" hükmü metinden çıkartıldı. Kürtçe öğrenim konusunda kurs açmadaki "ayrı bina" koşulu da kaldırıldı. Türkiye'de eğitim öğretim yapılacak yabancı diller konusunda MGK'dan görüş alınması şartı da maddeden ayıklandı. Bu konuda, Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AB 7. uyum paketinin önümüzdeki hafta TBMM'ye gelebileceğini belirterek, düzenlemenin bu ay içinde yasalaşacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği 6. Uyum Paketi de dün TBMM Adalet Komisyonu'nda aynen kabul edildi.

 
'2004'e hazırlanıyoruz'
Yeni Ulusal Program'ın hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "2004 için hazırlanıyoruz" dedi.
'Deliller
ikna edici değil'

Süleymaniye'de Türk askerlerinin gözaltına alınmasıyla ilgili ABD'nin kendilerine sunduğu delillerin ikna edici olmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı Gül, konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Pearson: Görüşmeler olumlu bir şekilde sürüyor
ESK'dan AB için destek
'Yerinde inceleme'yi yalnız yapacaklar
Erdoğan Sezer'le 35 gün sonra görüştü
Roth: Türkiye AB yolunda desteklenmeli
Viyana Erdoğan'a hazırlanıyor
Kısa kısa...
11 Temmuz 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED