AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Depreme dair iz yok

İTÜ öğretim üyesi ve Jeofizik Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, eldeki verilerin Marmara'da yakın zamanda yıkıcı bir deprem meydana geleceğini göstermediğini söyledi.

İstanbul'da deprem olacağı yönündeki söylentiler nedeniyle korkuya kapılan vatandaşlar, uzmanların aksi yöndeki açıklamalarına rağmen, geceyi sokakta geçirdiler. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi ve Jeofizik Kurumu Genel Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, Marmara'da yıkıcı bir deprem meydana geleceğinin bilindiğini; ancak, eldeki verilerin, "bunun yakın bir zamanda olacağını göstermediğini" söyledi. Prof. Dr. Ercan, geçtiğimiz günlerde Saros Körfezi'nde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin, Marmara'da meydana gelebilecek büyük depremin habercisi olarak algılanmasının da yanlış olduğuna işaret etti.

Saros'taki depremin büyüklüğünün, "küçük-orta boy" kategorisinde bir sarsıntı olduğunu ve şiddetinin, İstanbul'da olması beklenen depremin, binde biri düzeyinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ercan, "Böyle küçük bir depremin, kendisinden bin kat daha büyük bir depremi oluşturması mümkün değil" şeklinde konuştu.

Deprem olacak fakat zamanı var

Prof. Dr. Ahmet Ercan, şöyle konuştu: "Doğudan Marmara'ya yılda 1.5x1021 Erg'lik (bir atom bombasına denk) bir itme gücü geliyor. Bu itme, toplam 55 ila 65 atom bombasının toplam gücüne eriştiğinde kırılma gerçekleşecektir. Bu da, yaklaşık 6 milyar giga tonluk bir itmeye denk geliyor. Bu gerilim, Marmara'da iki parçalı kırılmayla sonuçlanacak. Kırılmalardan biri Sivriada-Büyükçekmece arasında olacak ve 6.4 büyüklüğünde bir deprem yaratacak. Diğeri de, B.çekmece-Mürefte arasında 7 ila 7.2 büyüklüğünde olacak. Birincisinin süresi 9 yıl önce doldu, uzatmaları oynuyor. Ama Saros, depreminin bununla hiçbir ilgisi yok. Bu deprem her zaman olabilir. Diğeri için henüz yeterli gerilim birikmiş değil. Bunun alt eşik yılı 2007, son yılı ise 2032'dir. Bunun, Marmara Ereğlisi'nin önünde meydana gelmesini bekliyorum."

Uzmanlar kafa karıştırıyor

Bazı deprem bilimcilerin halkın kafasını karıştırdığını savunan Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yrd. Doç. Oğuz Gündoğdu, "Kadıköy'de bir şey olmaz deyip, Kadıköylüler'in tedbir almasını engellemeyin. Olası Marmara depreminin en çok hissedileceği yerlerin başında Kadıköy geliyor" dedi.

Afete Karşı Sivil Koordinasyonu Destekleme Derneği'nin Fatih Çukurbostan'daki 'Gezici Afet Eğitim Merkezi' (GAEM) projesi kapsamında düzenlediği toplantıda konuşan Gündoğdu, medya kuruluşlarının raiting kaygısı nedeniyle, halkın kafasını karıştıran kişilere prim vermesinden de yakındı. İstanbul'da deprem olmayacağını savunan bazı bilim adamlarının, şimdi İstanbul'u etkileyecek orta şiddette bir depremden bahsettiklerini söyleyen Gündoğdu, "Daha dün, 'gaz', 'saz' açıklamalarıyla, İstanbul'da deprem olmayacağını savunuyorlardı. Bazı medya kuruluşları da, insanları rahatlattığı için, raiting kaygısıyla yer veriyor bu kişilere.

'Deprem Kadıköy'de hissedilmeyecek' diyorlar. Oysa, olası Marmara Depremi'nden en çok etkilenecek yerlerin başında Kadıköy geliyor" diye konuştu. Deprem olmayacağı yönündeki açıklamaları, tedbir alınmasını geciktirdiği için, vatandaşlara kötülük etmek olarak değerlendiren Gündoğdu, bu tür açıklamaların, vatandaşların bilim adamlarına güvenememesi sonucunu doğurduğunu da ifade etti.

 
Ankara'da şarbon paniği
Türkkonut Genel Merkezi'ne gönderilen bir paketteki tozun, şarbon olduğu şüphesiyle 18 kişi hastanelerde gözlem altına alındı.
ÖSYM'nin hatası geleceğini kararttı
ÖSYM, Dikey Geçiş Sınavı'na giren Hakan Özcan'ın puanını yanlış hesaplayarak, geleceğini kararttı. ODTÜ'ye girmesi engellenen öğrencinin mağduriyeti mahkeme kararına rağmen giderilmedi.
YÖK'te başa dönüldü
Rektörlerin tepkisi üzerine YÖK yasa taslağı Bakanlar Kurulu'na gönderilirken, Bakan Çelik "Ben yasanın şu anda Meclis'e gönderilmeyeceği yönünde bir karar çıkacağını düşünüyorum'' dedi.
Avrupa Birliği'nden 'sivil toplum' fonu
Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının insan haklarıyla ilgili projelerini desteklemek üzere, 600 bin euroluk hibe fonu oluşturdu. Temsilcilik, proje başvuralarını 18 Ağustos'a kadar kabul edecek.
Militanlara 'evine dön' mesajı
Emniyet, "Eve Dönüş Yasası" çıkar çıkmaz, militanların evlerine dönmeleri için radyo ve televizyonlarda kampanya başlatıp, örgütlerin web sitelerine e-mailler gönderecek.
Yeni vekiller turp gibi
TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın aldığı tedbirler Meclis'te büyük tasarruf sağlanmasına neden oldu.
'Sorunun değil, çözümün parçası olacağız'
Yuvacık'tan Yüce Divan'a
Uzan, '159'dan yargılanabilecek
Ayasofya'nın depreme karşı röntgeni çekilecek
Yine tinerci dehşeti
Kısa kısa...
11 Temmuz 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED