AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Coni'ye yardım için Irak'a gelmeyin

Irak halkı, Türkiye'nin işgal güçlerinin talebi doğrultusunda Irak'a asker göndermesini istemiyor. KYB lideri Celal Talabani de, Kuzey Irak'ta Türk ordusuna görev verilmesi düşüncesine bile karşı çıktıklarını söyledi

Abu Dabi ve Al Alam televizyonun önceki akşam Bağdat'tan canlı olarak düzenlediği programa katılan Iraklılar, Türkiye'nin işgal güçlerinin yanında yer almasına karşı çıktılar. Her iki televizyon kanalının da Bağdat'tan yaptığı programa katılan Iraklılar, Türkiye dahil hiçbir Müslüman ülkenin işgal güçlerinin asker talebine destek vermemesi gerektiğini söylediler.

100'e yakın Bağdatlı siyasetçinin, yazarın, sanatçının ve Sünni-Şii imamın katıldığı programda, Türk askerinin Irak'a ABD'nin talebi çerçevesinde asker göndermesine Iraklılar'ın nasıl baktığı sorulunca, 4 kişi hariç programa katılanların çoğunluğu Mehmetçiğin hangi şartta olursa olsun Irak'a girmesine karşı olduklarını dile getirdiler. Mehmetçiğin Irak'a girmesini isteyen biri kadın 4 Iraklı ise, Türk askerinin Irak'a işgal güçlerine destek amaçlı girmesine karşı çıktıklarını ifade ettiler.

İşgal altında olduklarını belirten Iraklılar, Müslüman ülkelerin işgalcilere destek amaçlı Irak'a asker göndermesinin utanç verici olacağını açıkladılar. Yakın bir gelecekte işgal güçlerinden kurtulacaklarına inanan Iraklılar, işgal güçlerinin Irak'tan çekilmesi için Müslüman ülkelerin siyasi güçlerini kullanmalarını istediler.

Talabani, Kuzey Irak'ta Türk askerine karşı çıkıyor

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Kuzey Irak'ta Türk ordusuna görev verilmesi düşüncesine karşı çıktıklarını söyledi. ABD yönetiminin Irak için Türkiye'den de asker istediğine ilişkin haberler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından doğrulanırken, Kuzey Irak'taki Kürt gruplarından Türk askeri varlığına itiraz geldi.

Talabani, Türkiye'de bazı kesimlerin, kendisini karaladığını söyledi ancak bu kişilerin kimler olduğu konusunda açıklama yapmadı. Kendisini karaladığını iddia ettiği kişiler hakkında imalarda bulunan Talabani, söz konusu kişileri insani yardım adı altında Kuzey Irak'a silah sokmak ve Türkmenler'i kışkırtmakla suçladı.

Irak'ta Türk askerlerine de görev verilmesi düşüncesine karşı olduklarını belirten Celal Talabani, daha sonra itirazlarının Kuzey Irak'la sınırlı olduğunu söyledi. KYB lideri, Kuzey Irak'ta Türk askerlerini istememe nedeni şöyle açıkladı: "Zira Kuzey Irak'a girmeleri durumunda, ne yapacaklarını açığa vurmuş durumdadırlar."

"Oğlum, Süleymaniye dışındaydı"

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, Süleymaniye'de Türk subaylarının tutuklanmasından sonra partisi aleyhinde yayımlanan haberleri, "kasıtlı bir yalan" olarak niteliyor. Talabani'ye göre, partisinin tüm yetkilileri, o gün Süleymaniye dışındaydı. Talabani, "Oğlum da o gün, Süleymaniye'de değil, Bağdat'taydı" dedi.

Talabani, yaşanan gerilimin kendilerini de rahatsız ettiğini vurgulayarak, "Önceden haberimiz olsaydı, Amerikalılar'dan bunu yapmamalarını rica ederdik" diyor. Peki, Kuzey Irak'ta PKK/KADEK militanlarının barındırılmasından kaynaklanan sorun nasıl çözülecek? Talabani'ye göre, "İdeal çözüm, Türkiye'nin bir genel af çıkarması." Irak'ın genelindeki duruma da değinen Talabani, ayrıca Irak'taki Geçici Hükümet Konseyi'nin halkın isteklerini tam olarak yansıttığını ve ülkede işgal güçlerine karşı yapılan protesto gösterilerinin, siyasi değil günlük sıkıntılardan kaynaklandığını savundu.



22 Temmuz 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED