AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Şiire su sesi eşlik etti

Balıkesir Dursunbey Belediyesi'nin düzenlediği geleneksel Suçıktı Şiir Akşamları'nda şiirin sesine yine su sesi eşlik etti. Yurdun dört bir yanından gelen şairler ve şiir dostları iki gün boyunca başka bir âlemin havasını soludular.

  • ALİ SALİ DURSUNBEY
    Şiir ve şair rağbet bulduğu mekanlara akmaya devam ediyor. 10'uncusu düzenlenen Suçıktı Şiir Akşamları her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İstanbul, Ankara, Bursa Balıkesir ve İzmir'den gelen şairler ve şiir dostları şiire yakın ve şiire yakışır bir mekanda gönül dostlarıyla bir araya geldi. Dursunbey Belediyesi'nin 10 yıldır düzenlediği Suçıktı Şiir Akşamları'na bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı da katkıda bulundu.

    Milletvekilleri şiir okudu

    Suçıktı Şiir Akşamları bu yıl 10 yılın en fazla şair milletvekilini ağırlamasıyla da ilgi çekiciydi. Suçıktı'da Şiir Akşamları'nı başlatan ekipten olan Mehmet Atilla Maraş bu yıl Suçıktı'ya şair milletvekili olarak gelen şairler arasındaydı. Bir diğer şair milletvekili TBMM Albümü için meslek hanesine 'şair' yazdırmasıyla da dikkatleri çeken Adana Milletvekili Recep Garip'ti. Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali ise ilk kez şairliği ile Şiir Akşamları'na katılan şair milletvekillerinden biriydi. Sali, 1980'li yılların ilk yarısında Aylık Dergi'de yayınladığı şiirlerin dışında şairliği bilinmeyen şairlerden. Sali, Dursunbeyli olmasına rağmen Şuçıktı Şiir Akşamları'nda ilk kez şiir okudu. Bir diğer şair milletvekili ise Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu idi. Yine Balıkesir Milletvekillerinden Ali Aydınlıoğlu ise edebiyat öğretmenliğinin getirdiği birikimle Yunus'tan Akif'e ve Necip Fazıl'a kadar Türk Şiiri'nin zirvelerinden derlediği şiir parçalarıyla süslediği bir konuşma yaparak katıldı Suçıktı'ya.

    Şiir Akşamları'na katılan milletvekilleri arasında Konya Milletvekili Mustafa Ünaldı, Maraş Milletvekili Mehmet Ali Bulut da yer alıyordu.

    Şiir, doğa, türkü

    Asırlık çınarların altında büyük şehrin stres ve geriliminden uzak iki gün geçiren şairler Suçıktı Şiir Akşamları'na her yıl olduğu gibi suyun kaynağında yaptıkları kahvaltı ile başladılar. Gündüz protokol konuşmalarının yapıldığı açılış töreninin ardından, geleneksel hale gelen pilav ikramı da hasretle beklenenler arasındaydı. Şairleri ve Türkiye'nin değişik yörelerinden gelen misafirleri bu yıl Dursunbey'in Barana Ekibi yöre türküleri ve oyunları ile karşıladı.

    Etkinlik Pazar günü Alaçam Dağları'nın Yayla Bölgesi'ne yapılan dağ gezisi ile son buldu. Şairler ve şiir dostu misafirler Yayla Bölgesi'ndeki Geyik Üretme Çiftliği'ni de ziyaret ettiler. Dağ gezisinde Mehmet Ragıp Karcı bağlaması ile yüreklerdeki türkü hasretini giderdi. Karcı'nın bağlamasına şairler ve misafirler de türkülerle iştirak ederek katkıda bulundular.

    Şairlerin ceplerinde şiir vardı

    10. Suçıktı Şiir Akşamları Belediye Başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz, Dursunbey Kaymakamı Mustafa Üçkuyu'nun yaptığı konuşmalarla başladı. Bu yıl etkinliğe 20'nin üzerinde şair şiirlerini okuyarak katıldılar. Büyük şehre dönüldüğünde hemen özlenen Dursunbey halkının misafirsever ve sıcak ilgisiyle on yıldır kucaklaşmayı şiirin vazgeçilmezleri arasında sayan şairler arasında kimler yoktu ki?

    İşte sunuculuğunu Ahmet Veske'nin yaptığı şiir akşamında şiir okuyan şairlerimiz: Ali Taşçı, Ali Sali, Ali Mollasalih, Ali Osman Sali, Ali Doğru, Aydın Işık, Bünyamin Yıldız, Cemal Özyurt, Cihat Arınç, Ethem Erdoğan, Faruk Anbarcıoğlu, Faysal Soysal, Hüseyin Kır, Mahmut Kanık, Mehmet Solak, Mehmet Atilla Maraş, Mehmet Ragıp Karcı (Karcı şiir okumadı) Mehmet Aycı, Mustafa Efe, Mehmet Narlı, Nevzat Akyar, Örüzhan Bolat (Kafkasya Osetya Bölgesi'nden), Recep Garip, Selahattin İpek, Sait Yavuz, Taha Ayar, Yücel İpek, Osman Bağı.

  •  
    Hız iyice arttı, tabii öfke de!
    2001 yapımı 'Hızlı ve Öfkeli'nin devamı 'Daha Hızlı Daha Öfkeli' gösterimde. Filmde hız da, öfke de artmış.
    Açıkhava'da müzik sürüyor
    Film Festivali bütçe krizinde
    Geçen yıllarda parasızlık yüzünden 8 ay ertelenen Ankara Uluslararası Film Festivali bütçe krizine girdi. Festivale şu ana kadar sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek gelirken, yabancı filmleri taşıyacak uçağın masraflarını bile karşılayacak sponsor bulamayan festival yetkilileri, arayışlarını sürdürüyor. Yetkililer, Çankaya Belediyesi'nden alacakları destek konusunda da İhale Yasası'ndan kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya geldiklerini açıkladılar.
    Yaşam boyu onur ödülleri belli oldu
    Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde verilen 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri'nin bu yılki sahipleri belli oldu. Antalya Kültür Sanat Vakfı'ndan yapılan açıklamada, bu yıl 8'incisi verilecek ödüllere, yapımcı Kadir Yurdatap, yönetmen Tunç Başaran, görüntü yönetmeni Rafet Şiriner ile oyuncular Çolpan İlhan, Muhterem Nur, Tanju Gürsu ve Süleyman Turan'ın layık görüldüğü bildirildi. Onur Ödülleri'nin sahiplerine 1-5 Ekim tarihleri arasında verileceği açıklandı. Tiyatroda İsmail Dümbüllü Ödülü'nün sahip olduğu misyonu sinemada üstlenen Yıldırım Önal Anı Ödülü'nün ise ödülün geçen yılki sahibi Ahmet Mekin tarafından Eşref Kolçak'a teslim edileceği kaydedildi.
    İzmir'de ücretsiz gösterim
    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği açık hava sinema gösterimleri bu akşam başlıyor. Bayraklı Ümit Boz Tesisleri, Karabağlar Peker Mahallesi ve Buca Evka-1 Aydoğdu Mahallesi'nde başlayacak ücretsiz gösterimler 12 Eylül akşamına kadar çeşitli semtlerde yapılacak. Geçen yıl 9 metropol ilçede yapılan açık hava sinemalarında bu yıl, Mumya Firarda, Şellale, Kolay Para, Gülüm, Gönderilmemiş Mektuplar ve Güle Güle filmleri gösterilecek.
    22 Temmuz 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED