AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Hortuma BDDK sansürü

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na "ticari sır" nedeniyle bazı bilgi ve belgeleri göndermeyen BDDK'nın, gönderdiği belgelere ise 'sansür uyguladığı' ortaya çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na bazı belgeleri sansürleyerek gönderdiği ortaya çıktı. Yeni Şafak, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun, "Hazine, BDDK, TMSF ve bankalara" ilişkin hazırladığı alt komisyon raporunu ele geçirdi. Raporda, "Grup riski çok yüksek olan ve halen faaliyette bulunan iki bankanın üzerine kapatılarak tarafımıza gönderilmiştir" denildi.

BDDK tarafından komisyona bir ilginç belge gönderiliyor. Hazine Müsteşarlığı'nın 1 Eylül 1999 tarihinde döneminin Devlet Bakanlığı'na sunulmak için hazırladığı "Türk Bankacılık Sistemi Sorunlu Bankalar ve Alınması Gereken Tedbirler" başlığını taşıyan notta, Pamukbank, Etibank, Bayındırbank, Kıbrıs Kredi Bankası, Türk Ticaret Bankası, İnterbank ve Bankekspres'e Bankalar Kanunu'nun 14 maddesinin 1., 2. ve 3. fıkralarında yer tedbirlerin uygulanması isteniyor. Sözkonusu maddeler, bankalara el konulmasına yönelik hükümleri içeriyor.

İki banka ismi gizlendi

Notta, bu bankaların dışında iki banka ismi daha bulunuyor. BDDK, sözkonusu iki bankanın isimlerinin üzerine "kapatarak" notu komisyona gönderiyor. Bunun üzerine komisyon, bir yazı yazarak BDDK'dan üzeri kapatılan iki bankanın ismini soruyor. BDDK ise, komisyona gönderdiği, 6 Mayıs 2003 tarih ve 5312 sayılı yazısında, iki bankanın faaliyetlerinin devam ettiği belirtilerek, itibar riskine uğrayabileceği ihtimaliyle isimlerin üzerinin kapatıldığı bildirildi.

Skandal içinde skandal

Raporda, nottaki bankalara çok sonra el konulduğuna dikkat çekilerek, devletin bu gecikmeden dolayı katrilyonlarca lira zarara uğradığı vurgulandı. Raporda, Etibank A.Ş.'nin 27 Ekim 2000 tarihinde, Bayındarbank'a 9 Temmuz 2000 tarihinde, Pamukbank'a ise 18 Haziran 2002 tarihinde el konulduğu vurgulandı. İki bankanın, grup şirketlerine kredi kullandırdığı belirtiliyor.

Raporun sonuç bölümünde, bankalara geç el konulması ile ilgili araştırma komisyonu kurulması gerektiği belirtildi. Raporda "Gerekli bilgi ve belgelere bankacılık sırrı gerekçesiyle ulaşılamadığından soruşturma komisyonu açılması talebinde bulunulmamakla beraber diğer bazı bankalar için Bankalar Yasası'nın gerekli tedbirlerini uygulamayanlara ilişkin ayrıca bir araştırmanın yapılması ve bu kapsamda Araştırma Komisyonu kurulması önerilmektedir" denildi.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

  •  
    Hortum yöntemleri
    Murakıpların İmar Bankası'nda yaptığı incelemelerde, Kıbrıs Off-Shore'da bulunan bazı hesapların, bankaya el konulmadan önce banka kayıtlarına alındığı belirlendi.
    Bahçeli'yi biz aday göstereceğiz
    "Seçim yenilgisinin sorumlusu benim" diyerek liderliğe aday olmayacağını açıklayan Bahçeli'ye destek veren MHP il teşkilatları, "aday gösterme" formülünü uygulayacak.
    Şam'da Osmanlı hayranı bir Çerkez
    Suriye'de 450 yıl hüküm süren Osmanlı'nın izlerini araştıran Nadia Khost, Abdülhamit'in yaptırdığı Hicaz Demiryolu'nun Şam'daki başlangıç noktasını tespit ederek restorasyon edilmesini sağlamış bir Osmanlı hayranı.
    'Yaramaz yazar' serbest
    PKK Lübnan'a yerleşmek istiyor
    AİHM ile Türkiye arasında uçurum var
    Her yıl 2 bin kişi kayboluyor
    6000 yıllık sesleri bugüne taşıyor
    'Serkli Dorivan'ı kimseye vermem
    Star ve Telsim'e protesto
    50 bürokrat için suç duyurusu
    Petkim'de çember daralıyor
    Kısa kısa...
    22 Temmuz 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED