AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Irak'a vali dayanmıyor, Paul Bremer de gidiyor

Irak'a vali dayanmıyor. ABD'nin işgal valisi Jay Garner'ın yerine atadığı Paul Bremer'in de Irak'ta düzenin bir türlü sağlanamaması üzerine, görevden alacağı ileri sürüldü. Londra'da yayınlanan eş-Şark ul-Evsat gazetesi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Bremer'in yerine, yine bir diplomat olan John Wolfe'un bu göreve getirileceğini yazdı. Değişikliğin birkaç gün içinde gerçekleşmesinin beklendiğini yazan gazete, karara gerekçe olarak, Bremer'in göreve gelmesinden sonra, Irak'ta güvenliğin sağlanamaması ve kaosun yayılmasını gösterdi. Gazete Bremer'in, açıklanmayan bir sebeple Cumu günü Washington'a çağrıldığına dikkat çekti. Bremer'in yerine getirileceği belirtilen John Wolfe, Ortadoğu barışı için yol haritasının gidişatını izlemekle de sorumlu.

İsrail ülkenin kuzeyinde 30 yeni kent kuruyor

İsrail de çıkan Haaretz gazetesi, Şaron hükümetinin, ülkenin kuzey ve güneyinde 30 yeni kent kurmayı planladığını duyurdu. Habere göre, yeni yerleşim yerlerinin çoğunun, güneydeki Negev çölü ile kuzeydeki Celile bölgesinde kurulması planlanıyor. İsrail Başbakan Şaron'un yerleşimler konusundaki danışmanının kaynak gösterildiği haberde, yeni kentlerin ne zaman ve tam olarak nerede kurulacağına ilişkin ayrıntı verilmedi. Yeni plana göre, dağınık yerleşimlerin yeni göçlerle daha güvenli hale getirilmesi düşünülüyor. İsrail'in yedi milyonu bulan nüfusunun büyük bölümü kuzeydeki Hayfa'dan güneydeki Aşkelon'a uzanan kıyı şeridinde toplanıyor.

İdi Amin komada

Uganda'nın eski devlet başkanlarından ve 1971 ile 1979 yılları arasında Afrika'nın eli kanlı diktatörlerinden "İdi Amin"in komada olduğu bildirildi. Hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, İdi Amin, geçtiğimiz Cuma günü Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Kral Faysal Hastanesi'ne yatırıldı. Adının açıklanmasını istemeyen bir hastane yetkilisi, açıklamasında, İdi Amin'in durumunun çok kötü olduğunu söyledi. Yüksek tansiyonu bulunan İdi Amin'in, yoğun bakım odasında, yapay solunum cihazına bağlı olduğu belirtildi.

ABD Somali'ye yine saldırdı

Amerikan savaş uçakları Somali'nin Abayat adasını bombaladı. Birçok sivilin yaralandığını belirten görgü tanıkları, savaş uçaklarının düzenlediği ağır bombardımanın tüm Somali'den hissedildiğini belirttiler. Washington'dan yapılan açıklamada ise bölgede bulunan el-Kaide üyelerine ve Somali İslam İttihadı örgütlerine yönelik bir saldırı olduğunu vurgulandı. Geçtiğimiz hafta Cibuti'de askeri bir hava üssü kuran Amerika'nın bölgede 3 bin 300 deniz piyadesinin bulunduğu bildiriliyor.

Ensar el-İslam örgütü lideri Krekar aklandı

Norveç polisinin dört ay önce tutukladığı Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Ensar el-İslam örgütü lideri Molla Krekar, hakkındaki iddiaların çoğundan aklandı. Norveç makamlarının, Kuzey Irak'taki Kürt gruplara teslim etmeye hazırlandığı Molla Krekar, böylece sınırdışı edilmekten de kurtuldu. Norveç polisinin 20 Mart'ta tutukladığı Ensar el İslam lideri Ferac Ahmed Necmeddin, ya da diğer adıyla Molla Krekar, 4 ay süren yargılama sürecinde hakkındaki davaların çoğundan beraat etti.

Cemaat-i İslami lideri Ali Bapir tutuklandı

Katar'dan yayın yapan el-Cezire televizyonu, Kuzey Irak'taki ABD askerlerinin, Kürt İslamcı liderlerden Şeyh Ali Bapir'i tutuklamasının ardından Erbil kentinde protesto gösterileri düzenlendiğini duyurdu. El Cezire televizyonu, Musul, Dohuk ve Süleymaniye'den Erbil'e giden binlerce kişinin, buradaki ABD karargahı önünde toplandığını bildirdi. Katar'ın el-Cezire televizyonuna göre, İslamcı liderin tutuklanmasına kınayan göstericiler, Şeyh Ali Bapir'in serbest bırakılmasını istedi.

Çeçenistan'da çatışma: 6 Rus askeri öldürüldü

Çeçenistan'da Çeçen Mücahitler ile Rus askerler arasında çıkan bir çatışmada altı Rus askeri ve altı Çeçen öldü. Rus yetkillilerin yaptığı açıklamaya göre önceki gece Çeçenistan'ın güneyinde bir köyde yaşanan çatışmada sekiz Rus askeri de yaralandı. Söz konusu askeri birlikte Çeçenler'in ağırlıklı olduğu kaydedildi Moskova bir süredir bölgedeki saldırılarında yerel Çeçen güçlere daha fazla ağırlık veriyordu.



22 Temmuz 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED