AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

PKK Lübnan'a yerleşmek istiyor

PKK'nın yeni üssü Lübnan olacak. Türkiye, İran ve yerel aşiretler arasında sıkışan PKK, ABD'nin direktifleri doğrultusunda Lübnan'a yerleşiyor.

Türkiye, İran ve yerel aşiretler arasında sıkışan PKK yeni üssünü seçti. PKK, ABD'nin direktifleri doğrultusunda Lübnan'a yerleşiyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Lübnan'nın seçilmesinde örgüt içindeki görüş ayrılığının çatışmalara dönüşmesi de rol oynadı.

Kadın örgütleri devrede

PKK-KADEK, Kuzey Irak'taki yeni yapılanmada kendine yer bulamayınca çözüm ABD'den geldi. Ortadoğu'da egemen güç olma planları yapan Amerika Birleşik Devletleri, PKK'dan yararlanmaya karar verdi. 10 Haziran'da PKK ile Türkiye'ye sızmaması konusunda anlaşmaya varan ABD, örgütü Lübnan'a yönlendirdi. PKK'nın, Lübnan'daki yerleşimini, Lübnan'da kurulmuş, Kürt Kültür ve İnsani Yardım Derneği ile Kürt Kadınlar Derneği aracılığıyla gerçekleşecek. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre PKK, Türkiye sınırları içinde bulunan 900 militanı, Kuzey Irak'taki 5 bin militanının büyük bir kısmını Lübnan'a yerleştirmeye çalışıyor. PKK'nın Kuzey Irak'taki Haftanin bölgesinde sadece bin civarında militan bırakacağı ifade ediliyor.

Ankara gelişmelerden endişeli

İstihbarat kaynakları, PKK'nın silah, cephane ve örgüt arşivini Lübnan'ın dağlık bölgelerine götürdüğunu tespit etti. PKK-KADEK'in Türkiye'deki militan sayısını bin 500'e çıkarmayı amaçladığı ve bu nedenle önümüzdeki günlerde Irak-Türkiye sınırında yoğun bir geçişin yaşanabileceği belirtiliyor. Aynı kaynaklar, PKK/KADEK'in Lübnan'a yerleşme kararı almasından sonra, uyuşturucu ve kaçakçılıktan elde ettiği paraları da Lübnan AUDİ Bankası'na aktardığını belirledi.

Ankara, ABD'nin üzerinde ısrarla durduğu "topluma kazandırma yasası"nın yürürlüğe girmesi ile Irak sınırından devlete teslim olacaklar ile birlikte teröristlerin de geçmesinden endişe ediyor. ABD'nin "Kadın ve çocuklardan oluşan 2 bin beşyüz kişi var" söylemine karşılık, yaşları 15 -18 değişen gençlerin Türkiye'de çeşitli eylemlere kalkışması ihtimaline karşılık emniyet birimleri uyarıldı.

PKK'da 'Af' çatlağı

PKK-KADEK Başkanlık Konseyinin arasındaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle çelişkili kararlar aldığı ve bu nedenle örgüt üzerindeki etkinliğini giderek yitirdiği belirtiliyor. Bazı konsey üyeleri Türkiye tarafından çıkartılacak olan Topluma Kazandırma Yasası'nı desteklerken, Osman Öcalan ve Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu diğer konsey üyeleri örgüt militanlarına yönelik baskıyı giderek artırıyor. Öcalan ve destekçileri örgütün bir an önce silahlı eyleme geçilmesini de istediği ifade ediliyor. Osman Öcalan imzası ile örgüt sorumlularına gönderilen talimatta, Temmuz ayında eylemlerin artırılması istendiği öğrenildi. Eylemlerin kitlesel tabana yayılması için örgüt sempatizanı sivil toplum kuruluşları ile ortak hareket edilmesi talimatının verildiği yazıda, eylemlerin Avrupa ve Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gönderilen militanların öncülüğünde gerçekleştirilmesi kararına yer veriliyor. Öcalan'ın yazısında, eylemlerin sadece büyük şehirlerle sınırlı kalmaması ve eylemlerin il, ilçe ve belde düzeyine yayılması için gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarılar yapılıyor.

  • KAAN İPEKÇİOĞLU/ ANKARA



  • 22 Temmuz 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED