AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

SP: ABD'ye red cevabı verilmeli

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan, ABD'nin Irak için asker talebinin geri çevrilmesi gerektiğini söyledi. Ayhan, Başbakan Erdoğan'ın Irak'a asker gönderilmesiyle ilgili açıklamasının endişe verici olduğunu belirterek, "Hükümet, Türkiye'yi maceraya mı sürüklüyor? ABD ile Irak bataklığına mı saplanıyoruz?" diye sordu. Irak'ta işgale karşı direnişin her geçen gün arttığını dile getiren Ayhan, "Başta itirazları dinlemeyip züccaciye dükkanına fil gibi giren işgalciler, zorlukları görünce suçlarına ortak arıyorlar" dedi. Türkiye'nin, bölgede güven duyulan bir ülke olma vasfını daima koruması gerektiğini ifade eden Ayhan, "ABD'nin Irak için asker talebi geri çevrilerek, Türkiye ve bölge için faydalı ve başarılı olacak projeler ortaya konulmalıdır" dedi.


  • Cem: Irak'a asker gitmesin

    YTP lideri İsmail Cem, "Irak'a gönderilecek Türk askerinin, fevkalade tehlikeli bir ortama gideceğini" öne sürdü. Cem, yaptığı yazılı açıklamada, "Sayın Başbakan, bu gelişmeyi AKP'nin başarısı olarak tanımlamakta, haberi bir 'müjde' olarak, muzaffer bir kumandan edasıyla duyurmaktadır. ABD yönetiminin, kendi asker sayısını ve harcamalarını mümkünse azaltmak, zararı ve sorumluluğu paylaşmak amacında olduğu açıktır. Irak'a gönderilecek Türk askerinin tehlikeli bir ortama gideceği açık seçik meydandadır. Bizim, bir işgal ve ölüm ortamın-da feda edebilecek tek bir askeri-miz olamaz" dedi.


  • DYP'li Subaşı: İtibar bitiyor

    DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Subaşı, "Türkiye'nin itibar kaybının sürdüğünü" söyledi. Subaşı, DYP Antalya İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, hükümetin dış politikadaki tutumu nedeniyle Türkiye'nin itibar kaybının sürdüğünü öne sürerek, şöyle konuştu: "Kuzey Irak'ta Türk askerinin başına çuval geçirilmesi, Bosna'da Türk askerinin tartaklanması, itibar kaybının sürmesine neden olmuştur. ABD, Irak bataklığından kurtulmak istemektedir. Bunun için Türk askerinin Irak'ta bulundurulmasını istiyor ama Kuzey Irak'ta değil, güneyde olmasını istiyor. Başbakan da ABD'nin bu talebini memnuniyetle karşılıyor. İtibar olarak görüyor. Bu, onur kırıcı bir davranıştır."


  • Meclis'te 'mesai planlaması'

    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis çalışmaları ve yeni dönemde uygulamaya koyacağı bazı önemli projelerin hazırlanmasına zaman ayırmak ve milletvekili sorunlarıyla ilgilenmek amacıyla "mesai ve zaman planlaması" uygulamaya başladı. Konuyla ilgili genelge yayınlayan Arınç, Meclis'e ziyaretçi kabul edilmeyen Çarşamba ve Perşembe günleri "Meclis ve devlet işleri dışında" kişisel ziyaretçi kabul etmeyecek. Arınç, kişisel görüşme taleplerini saat 14.00'den sonra kabul edecek, randevusuz görüşme taleplerini kabul etmeyecek. Arınç, her gün en az bir saatini milletvekillerinin sorunlarıyla ilgilenmeye ayıracak.


  • Türkiye, Irak elçiliğine kırtasiye yardımı yaptı

    Dışişleri Bakanlığı, yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde Irak Dışişleri Bakanlığı'na büro ve kırtasiye malzemeleri yardımında bulundu. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Irak'ın geçiş döneminde Irak Dışişleri Bakanlığı mensuplarının çalışma koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla söz konusu yardımın yapıldığı belirtildi. Malzemelerin 12 Temmuz günü teslim edildiğinin bildirildiği açıklamada, ''Ülkemiz Irak halkının içinde bulunduğu bu güç geçiş döneminde yeniden yapılandırma çalışmalarına yönelik katkı ve desteğini sürdürmekte kararlıdır'' denildi.


  • 'Irak için yeni tezkere çıkarılacak mı' tartışması

    ABD'nin, Irak'ın güvenliğini sağlamak üzere Türkiye'den asker talep etmesi halinde, hükümetin, Irak'a asker gönderilmesi için yeni bir tezkere çıkarmasına gerek olmadığı savunulurken, bir yandan da, tezkerenin sadece Irak'ın kuzeyini kapsadığı öne sürülerek, "yeni tezkere gerekli" yorumu yapılıyor. 20 Mart'ta Meclis'ten geçirilen 6 ay süreli tezkere, ABD'ye hava koridorunun açılması için çıkartılmıştı. Tezkere'de, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a gönderilmesine..." ifadesi de yer alıyor. Hükümetin, tezkeredeki bu yetkiye dayanarak Irak'a asker gönderebileceği savunulurken, bir yandan da, tezkeredeki yetkinin Kuzey Irak'la sınırlı olduğuna işaret ediliyor. Eski tezkereyle asker gönderilse bile 20 Eylül'de Meclis'ten tezkerenin uzatılması için yetki alınması gerekecek.



  • 22 Temmuz 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED