AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Yüzdelik dilimi doğru hesaplayın

ÖSS'de uygulanan puan sisteminin değişmesi, beraberinde tercih metodlarının da değişmesine neden oldu. ÖSYM, geçen yıl 105,000 olan taban puanı bu yıl 160,000'a, geçen yıl 120,000 olan taban puan sistemini de 185,000'e yükseltti. Ayrıca önceki yıllarda 0,5 ile çarpılan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) bu yıl 0,8 ile çarpıldı.

Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) ardından büyük ölçüde rahatlayan 1.5 milyon öğrenci ve aileleri, şimdi yeni bir sınavla karşı karşıya: Tercihler. Bu aşamada öğrenci ve velilere yardımcı olabilmek için, başta tercih için gereken teknik bilgiler olmak üzere, üniversite seçiminde baz alınması gereken kriterler, öğrenim hayatı boyunca karşılaşılabilecek muhtemel problemler hakkında ve daha da önemlisi mutlu bir insan olabilmenin ilk adımı olan meslek seçiminde ihtiyaç duyulan bilgileri derlemeye çalıştık. Tamamen rehberlik uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda hazırladığımız Üniversite Pusulası, ümit ediyoruz ki, yüzbinlerce gencin hayatındaki bu kritik karar noktasında faydalı olacaktır. Özellikle dersaneye gitme imkanı bulamayan gençlerimizin bu pusuladan çok daha fazla yararlanacağını düşünüyoruz. Unutmayın ki, bu sizin hayatınız. Tercihlerinizin de, yolunuza ışık tutan kaynakları inceledikten sonra yine tümüyle size ait olmasına özen gösterin. Tüm "üniversiteli adayı" arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz.

PUAN SİSTEMİ DEĞİŞTİ...

1,5 milyon gencimizin girdiği ÖSS'nin sonuçları açıklandı. Sonuçları internetten ve diğer yollardan öğrenen öğrenciler ve aileleri, bir anlık rahatlamanın ardından bu kez de tercih telaşına düştü. Bu telaşın en önemli nedeni ise, ÖSS'de uygulanan puan sisteminin değişmesi. Önceki yıllarda tercih etmek istedikleri üniversitelerin taban puanlarını görebilen öğrenciler, yeni puan sistemi nedeniyle bu yıl aynı şansa sahip değiller. ÖSYM'nin kılavuzunda ise tercihlerin hangi kriterlere göre yapılacağına dair bilgiler net olarak yer almıyor.

KAFALAR İYİCE KARIŞTI

Basın yayın organları ve dersaneler ise öğrencilerin tercihlerini yüzdelik dilimlere göre yapacaklarını duyurdu. Fakat ÖSYM kılavuzunda yüzdelik dilimlerin "kesin ölçü" olarak alınmaması gerektiğinin de ifade edilmesi, kafaları karıştırdı. Kılavuzda yer alan "Adaylar yüzdelik dilimlerin yol gösterme amacıyla kılavuza konduğunu, bunların hiçbir zaman kendi yüzdelik dilimleri ile tam karşılaştırma olanağı sağlamadığını unutmamalıdırlar" ifadesi de durumu içinden çıkılmaz hale getirdi. Peki bu karmaşada öğrenciler tercihlerini neye göre düzenlemeli?

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Önce 'yüzdelik dilim nedir', bunu anlamamız gerekiyor: Bir programın yüzdelik dilimi, bir önceki yıl ÖSS'de o programın ne kadar çok istendiğini ve isteyenlerden üstten itibaren kaçıncı adayın bu programa yerleştiğini gösteren bilgidir. Kılavuzda bulunan yüzdelik dilimler 2002 yılında ÖSS'ye giren öğrencilerin durumuna göre oluşturulmuştur. Bu yılki yüzdelik dilimler ise 2003 ÖSS verilerine göre bulunmuştur. Dolayısıyla, yüzdelik dilimler rakamsal olarak aynı olsa bile, aynı yüzdelik dilime girebilen kişi sayısında 2002 ve 2003 arasında fark olacaktır.

Nasıl karşılaştırılacak?

Tercih yapmak isteyen adaylar, sınav sonuç belgesindeki 0,3 lük, 0,8 lik veya ek puanlı yüzdelik dilimlerden hangisi kendisi için kullanılacaksa onu baz alacak, kılavuzdaki yüzdelik dilimlerden 0,2 lik - 0,5 lik veya ekpuanlı karşılığını bularak terciihlerini yapacak. Sonuç belgesindeki 0,3, klavuzda 0,2'ye, 0,8 ise 0,5'e denk gelmektedir. Ek puanlı yüzdelik dilim ise gene ek puanlı yüzdelik ile karşılaştırılır. Yüzdelik dilimle ilgili olarak şu bilgi de unutulmamalıdır. Yüzdelik dilim ile puan arasında rakamsal bir ters orantı vardır. Yani yüksek puan alan aday rakamsal olarak düşük yüzdelik bir dilime sahiptir


Üniversitelere ait önemli bilgiler

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

1992'de kurulan üniversitede 10 bin civarında öğrenci ve 500 civarında öğretim elemanı bulunuyor. Boluíya 12 kilometre uzaklıkta olan kampüse şehir merkezinden otobüsler kalkıyor. İzzet Baysal Vakfıínın 5 kız ve erkek yurdu, Düzce, Akçakoca, ve Geredeíde Yurt-Kuría bağlı yurtlar bulunuyor. Kültür merkezinde kurslar, konserler, sergiler, paneller düzenleniyor. AİB'da çağın gelişen bilgi teknolojisinden araştırma ve eğitim amacıyla en üst düzeyde faydalanılıyor.
İletişim Bilgileri: Gölköy/BOLU 0374 253 45 19 www.ibu.edu.tr

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ

1992 yılında kurulan üniversitenin kampüsleri, şehre 14 ve 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Üniversitede 3 bin 500 civarında öğrenci ve 600 kadar akademisyen bulunuyor. Akademisyen başına öğrenci sayısının 7 olduğu üniversite için Aydın merkezde 750, Nazilli ilçesinde 320, Yenipazarída 120, Sultanhisarída 100 kişinin barınabileceği yurtlar bulunuyor.
İletişim Bilgileri: Gazi Bulvarı/AYDIN Tel: 0(256) 214 66 89- 214 66 90 www.adu.edu.tr

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

1992'de kurulan üniversitenin eğitim dili Türkçe. Üniversite 5 ayrı kampüste eğitim veriyor. 15 binin üzerinde öğrencisi olan üniversitede bine yakın akademisyen görev yapıyor. Afyon ve Uşakíta KYK'nın (Kredi Yurtlar Kurumu) 7 ayrı yurdunda 910 kız, 1000 erkek öğrenci barınabiliyor. Şehirdeki 21 özel yurtta 500íü kız olmak üzere 1600 öğrenciye hizmet veriliyor. Üniversitede 4 tenis kortu, 1200 metrelik yürüyüş parkuru, tribünlü bir futbol sahası, kapalı spor salonu , basketbol ve voleybol sahaları bulunuyor.
İletişim Bilgileri: Ordu bulvarı AFYON. Tel: 0272 22 13 12 41- 212 08 81 www.aku.edu.tr

ANTALYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

Yaklaşık 20 yıllık üniversitenin 10 bini aşkın öğrencisi var. Üniversitede 1000 civarında akademisyen görev yapıyor. AÜ'de, 30 bine yakın kitabın bulunduğu bir kütüphane var. Kampüs içinde KYK'ya ait 3 bin kişilik yurt, Elmalı ilçesinde ise 50 kişilik kız yurdu bulunuyor. Öğrencilerin kurduğu kulüblerde, çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Antalya'nın doğal güzelliğinin de yansıdığı kampüsteki suni gölet çevresinde yürüme parkuru da bulunuyor.
Dumlupınar Bulvarı, 07003 Arapsuyu/Antalya Tel: 0272 214 19 02 www.akdeniz.edu.tr

ESKİŞEHİR ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

1958 yılında Eskişehiríde kurulan üniversitenin ana kampüsü şehrin içinde. Mimarlık, mühendislik ve spor yüksek okullarının bulunduğu 2 Eylül Kampüsü ise şehrin 5 kilometre dışında bulunuyor. Örgün eğitimde yaklaşık 20 bin öğrenci eğitim görüyor. Akademisyen sayısı ise bin 500 civarında. KYK'nın Eskişehirídeki yatak kapasitesi 7 bin. Ayrıca özel yurtlar ve öğrenciye kiralık evler konusunda halk da yardımcı oluyor. Öğrenciler ayrıca, kapalı yüzme havuzu, tenis kortları, futbol, voleybol ve basketbol sahalarından faydalanabiliyor.
Yunusemre Kampüsü 26470 Eskişehir Tel: 0222.335 05 80 (8 Hat) www.anadolu.edu.tr

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

1950'lerde kurulan üniversite; Tandoğan, İbni-Sina, Cebeci, Dışkapı, Sıhhiye kampüslerinde eğitim veriyor. Üniversitenin Ankara dışında Kalecik, Beypazarı, Çankırı ve Kastamonu'da bölümleri var. Üniversitede 50 bine yakın öğrenciye 4 bin civarında akademisyen tarafından öğretim veriliyor. Üniversitenin Ankara içinde 5, Kalecik, Beypazarı, Çankırı ve Kastamonuínda birer öğrenci yurdu bulunuyor. 4 ayrı kampüste 4 kapalı salon, aletli kondisyon üniteleri, bir adet büyük, iki adet minyatür ve halı futbol sahası bulunuyor. Ayrıca çok sayıda voleybol, basketbol ve tenis kortu mevcut.
İletişim Bilgileri: Dögol Cad. Tandoğan ANKARA 0312 212 60 40 (9 hat) www.ankara.edu.tr

ERZURUM ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

1957 yılında kurulan üniversite, büyük bölümü ağaçlandırılmış 35 bin 870 dekarlık alan üzerine kurulmuş ana kampüsten başka civar il ve ilçelerdeki mevcut fakülte ve yüksekokullarla beraber 12 kampüsten oluşuyor. Üniversitede 40 binin üzerinde öğrenci, 3 bin civarında akademisyen bulunuyor. ÖSYM kayıtlarına göre yurt sorunu bulunmayan tek üniversite. Çeşitli branşlarda öğrenci kulüplerinin faaliyet gösterdiği üniversitede bir kapalı spor salonu, 3 spor salonu, ayrıca futbol, voleybol, basketbol sahaları mevcut.
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü / Erzurum 0442.218 41 20- 218 28 08 www.atauni.edu.tr

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ

1974'te Sivas'ta kurulan üniversitenin 20 bine yakın öğrencisi, bin 500'ün üzerinde akademisyeni var. Üniversite, şehre 10 kilometre uzaklıkta Kızılırmak kenarındaki kampüste hizmet veriyor. Kampüs içinde 4 ayrı yurt binası bulunuyor. 500 kişilik kapalı spor salonu, kondisyon merkezi bulunan üniversitede ayrıca, planör kursları, tiyatro, muzik, gezi, fotoğraf etkinlikleri yapılıyor.
İletişim Bilgileri: Kızılırmak Nehri Kenarı /SİVAS 0346 226 15 27 www.cumhuriyet.edu.tr

ÇANAKKALE 18 MART ÜNİVERSİTESİ

1992 yılında kuruldu. İl ve ilçelerde kampüsleri bulunuyor. Eğitimin Türkçe olarak yapıldığı üniversitede 10 bini aşkın öğrenciye 500'ün üzerinde akademisyen ile eğitim veriliyor. Üniversitesinin iki ayrı kütüphanesinde 20 bin civarında kitap bulunuyor. KYK'na bağlı bin kız, 500 erkek öğrenci kapasiteli yurtlar bulunuyor. Diğer ilçelerde de yurtlar var. Kampüslerde öğle yemekleri çıkıyor.
Çanakkale Üniversitesi Rektörlüğü, İskele Meydanı Çanakkale Tel: 0286. 212 88 20-212 88 15 www.comu.edu.tr

Başarı puanınıza dikkat edin

Yavuzlar Dersanesi klavuzda verilen yüzdelik dilimlerle, bu yıl oluşan yüzdelik dilimler arasındaki sapmalara dikkat çekti. Rehberlik Uzmanı Aziz Aşan her iki yıla ait yüzdelik dilimlerin birbirini tutmadığını belirterek şunları söyledi: Buradaki temel fark, bu sene yüzdelik dilimde yer alan öğrenci sayısının çok fazla olması. Bu fark, özellikle eşit ağırlık ve sözelde neredeyse iki katına ulaşıyor" İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni örnek gösteren Aşan "Geçen yıl 0,5 AOBP ile bu bölüme girebilmek için yüzde 11.2'lik yüzdelik dilimde yer almak yetiyordu. Yani, yüzde 11,2'lik dilimde olmak ilk 32 bin 233 kişi içinde yer almak demekti. Bu sene 0,5 olan AOBP katsayının 0,8'e yükseltilmesi, yüzde 11.2 lik dilimin, 56 bin 123 kişiye tekabül etmesine sebeb oldu. Üniversitelerin kontenjanları çok fazla değişmediği halde, aynı dilimdeki öğrenci sayısı 22 bin artmıştır. Bu durumda geçen seneyi baz alarak, 11.2'lk dilimi yazan öğrencinin Hukuk Fakültesi'ne girememe olasılığı çok yüksek. Çünkü, geçen yıl yüzde 11'lik dilime giren 32 bin 333 öğrencinin, bu yıl karşılık geldiği yüzdelik dilim 6,4'tür. Dolayısıyla bu sene İstanbul ünversitesi'ne Hukuk Fakültesi'ne girebilmek için 6,4'lük dilimde yer almak gerekiyor." Aşan, peki öğrenci tercihini neye göre yapacak? sorusuna şu cevabı veriyor: "Öğrenciler, bu yıl sınav sonuç belgesinde kendilerine bildirilen yüzdelik dilimlerini, eşit ağırlık alanında 1,75, sözel alanda 1,62 sayısal alanda ise 1,12 katsayılarıyla çarptıklarında geçen yılın yüzdelik dilimine tekabül eden yüzdeyi bulmuş olabilrler. O yüzde içinde tercih yaptıklarında dışarda kalmama ihtimallerini de yükseltmiş olurlar. Örnek olarak, öğrencinin bu yıl içinde olduğu eşit ağırlık alanındaki 11,2'lik yüzdelik dilimi, 1,75 ile çarptığımızda, 19,6'lık bir dilime denk geldiğini görüyoruz. Bu durum, öğrenci geçen yı ki, yüzde 19'luk dilimler ile yüzde 20, 21 gibi daha alt yüzdelik dilimlerde tercih yapabilecek anlamına gelmektedir.



22 Temmuz 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Recep Yeter
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED