T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

XP'de erken doğum

Microsoft, 4 büyük bilgisayar üreticisine, Windows-XP'yi 17 Eylül'den itibaren bilgisayarlara yükleme izni verdi. XP yüklü ürünlerin 12 Ekim'den itibaren satın alınması mümkün olacak.

Teknoloji çevrelerinde heyecanla beklenen Microsoft'un en son bilgisayar işletim sistemi Windows XP'nin, ilan edilen 25 Ekim gününden 5 hafta önce piyasaya verilebileceği bidirildi. Microsoft, 4 büyük bilgisayar üreticisine, Windows-XP'yi 17 Eylül'den itibaren perakendecilere teslim edecekleri bilgisayarlara yükleme izni verdi. Böylece yeni sistemle gelecek olan masaüstü ve dizüstü bilgisayarların, Eylül'ün ikinci yarısından itibaren mağazalara ulaşması ve 12 Ekim'den itibaren tüketiciler tarafından satın alınması mümkün olacak. Bu girişimin bir süredir durgun olan bilgisayar satışlarını canlandırmayı ve bazı çevrelerin başlatmış olduğu Windows-XP'nin piyasaya çıkış tarihini ileriye atma çabalarına engel olmayı amaçladığı bildirildi.

Gates, XP'yi silah olarak kullanacak

New York Demokrat senatörü ve Senato Adalet Komisyonu üyesi Charles Schumer, geçen ay Adalet Bakanlığı ve 18 eyaletin yöneticilerine bir çağrı yaparak, Microsoft ile ilgili davanın henüz sonuçlanmamış olması nedeniyle, Windows-XP işletim sisteminin kullanıma sunulmasını erteletmelerini istemişti. Microsoft'un, Windows-XP'nin piyasaya sunulma tarihini öne alarak, bu yoldaki çabaları bertaraf etmeyi planladığı ifade ediliyor. Baltimore Üniversitesi hukuk profesörlerinden Bob Lande, Microsoft'un Windows-XP'yi öngörülen tarihten önce kullanıma sunması durumunda, herhangi bir mahkemenin programı yasaklama şansının azalacağını söyledi. Buna karşılık yeni bilgisayar almayarak kullandıkları Windows-Me, 2000 veya Windows-98 sistemini Windows-XP'ye yükseltmek isteyecek kullanıcılar, programın resmen piyasaya çıkacağı 25 Ekim'e kadar beklemek zorunda kalacak. Microsoft'un, 17 Eylül'de perakendecilere yollanacak bilgisayarlara yükleyebilmeleri için Windows-XP'yi 15 Ağustos'ta bilgisayar üreticisi firmalara teslim edeceği kaydedildi. Bilgisayar üreticileri, yeni bir işletim sistemini test etmek için 4-6 haftaya ihtiyaç duyuyorlar.

IE 6.0 HAFTAYA ÇIKIYOR

Microsoft'a yakın kaynaklar, Windows-XP işletim sisteminin geçen hafta yayımlanan son "aday sürümünden" sonra programa son şeklinin verildiğini ifade ettiler. Programın "aday sürümünü" 250 bin kişinin denediği bildiriliyor. Windows-XP ile birlikte gelecek olan "Internet Explorer 6.0" (IE6.0) tarayıcısının ise gelecek hafta ortasında Microsoft tarafından kullanıma sunulacağı,

yine CNET News tarafından öne sürüldü. IE6.0, Windows-XP'ye bağlı olarak gelecek, ancak öteki Windows sistemleriyle de tek başına kullanılabilecek. Öte yandan Microsoft'un, Windows-XP'den sonra piyasaya çıkarmayı planladığı ve kod adı "Blackcomb" olan işletim sisteminin kullanıma arz tarihini 2003 yılından
2005 yılına ertelediği bildirildi.


Acrobat'a şeftali darbesi

Outlook.pdf olarak adlandırılan yeni bir virüs bugüne kadar güvenli olarak bilinen ".pdf" dosyalarına sızmayı başardı. Virüs, 'peach' (şeftali) olarak adlandırılıyor. Online güvenlik uzmanları, Adobe'un Acrobat yazılımını etkileyen yeni bir virüs tespit etti. Ouotlook.pdf ya da 'peach' (şeftali) olarak adlandırılan virüs İspanyol HispaSec ve Amerikan Privacy Foundation tarafından ortaya çıkarıldı. '.pdf' uzantılı dosyaların bugüne kadar güvenli olarak bilindiğini hatırlatan HispaSec yetkilileri, yeni virüsün bir ilk olduğuna dikkat çekiyor. Outlook.pdf'nin çok zararlı bir virüs olmadığını belirten yetkililer, virüsün 'deneysel' niteliği nedeniyle önemli olduğunu vurguluyor. Yeni virüs yayılmak için Adobe Acrobat'ı ve Microsoft Outlook'un daha önce hiç kullanılmamış fonksiyonlarından yararlanıyor. Kendisini PDF dosyasının içine saklayan virüs Outlook aracılığıyla yayılıyor. Acrobot ile dosya açıldığında otomatik olarak bir oyun başlatılıyor. Ekranda ise kullanıcıdan şeftali resmine tıklamasını isteyen bir mesaj çıkıyor. Kullanıcı resme tıkladığında, Visual Basic script'i çalışmaya başlıyor ve virüs aktif hale geliyor. Aktif hale gelen şeftali virüsü kurbanın adres defterindekilerin yanı sıra, Outlook'ta 'gelen' klasöründeki tüm e-postalara da kendini PDF dosyası olarak yolluyor. Virüsün geldiği mesajın konu ve başlık bölümü ise her seferinde değişiyor. Outlook solucanının yaratıcısı ise Arjantinli ünlü hacker Zulu. 'Bubble Boy', 'The Fly', 'Monopoly' ve 'Life Stages'in de yazarı olan Zulu, yeni virüsle Adobe Acrobat dosyalarının da virüs taşıyabileceğini ispat etmiş oldu.


Türk Ticaret.Net, Rayhost'u devraldı

Büyük ve güçlü internet şirketlerinin yer aldığı Bursa'da kurulu bulunan Türk Ticaret.Net, yeni stratejisini, rakipleri satın alarak, müşteri portföyünü genişletmek olarak belirledi. Türk Ticaret.Net, ilk olarak Destek Patent A.Ş.'nin web hosting alanında hizmet veren şirketi Rayhost'u satın alarak işe başladı. Portföyünde 590 adet site bulunan Rayhost, başlangıçta Design-tr adıyla hizmet veriyordu. Türk Ticaret.Net'ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Rayhost'un müşterileri artık, Türk Ticaret.Net kalitesi ile hizmetlerini almaya devam edecektir" denildi.


Bir ASP sitesi daha: Veritabanım!

Web tasarımıyla ilgilenenler için ASP veya benzer teknolojileri öğrenmek kaçınılmaz. Bu ihtiyaçtan hareketle, ardarda çok sayıda ASP sitesi açılıyor. Veritabanım ise, bu sitelere yeni eklendi. Benzer bir çok sitedeki içerik bu sitede de yer alıyor. Konular, Forum, Kaynaklar, ASP Hosting gibi ana başlıklar altında ele alınan teknik bilgiler, ASP öğrenmeye aday internet kullanıcılarına büyük ölçüde yardımcı oluyor. Sitede, ASP ile hazırlanmış sitelerde kullanılabilecek, anket, mesaj listeleri, otomatik haber güncelleme scriptleri gibi bir çok örnek kod bulunuyor.

http://www.veritabanim.com


Haber Sağlık.com

Bilimdeki gelişmelerle birlikte sağlık haberleri de basında daha çok yer almaya başladı. Sağlık haberlerine özel ilgi duyuyor ve bu alandaki sadece bu alandaki haberlerden oluşmuş bir sitenin sizin için yararlı olabileceğini düşünüyorsanız, Haber Sağlık sitesine göz atmanızda yarar var. Siteyi ziyaret etmenin yanısıra, e-posta listesine üye olarak ilgilendiğiniz alandaki en son sağlık haberlerinin posta kutusuna düşmesini sağlayabilirsiniz.
http://www.habersaglik.com


 
TEKNOLOJİ VİTRİNİ
Teknoloji artık avucunuzda

Türkiye distribütörlüğünü Sakarya Telekomünikasyon Sistemleri'nin üstlendiği Fransız telekomünikasyon devi Sagem'in GSM/GPRS telefona sahip yeni avuçiçi bilgisayarı WA 3050 Türkiye'de GPRS, WAP Browser, Dual-band GSM 900/1800, Hands-free fonksiyonu ve Microsoft Pocket PC donanımları ile teknolojinin en son yeniliklerini cebinize taşıyor.
Toshiba'ya Akıllı Kart

Dünya notebook pazarı lideri ve öncüsü Toshiba'nın Türkiye Distribütörü TNB Bilgisayar Sistemleri Akıllı Kart'ın üye kuruluşları arasına katıldı. TNB Bilgisayar Sistemleri Toshiba sahibi olmak isteyen Akıllı Kartsahiplerine 24 aya varan vade seçenekleri sunuyor. Alışverişe rahat kavramını kazandıran Akıllı Kart'ın, kullanım kolaylığı ve özgür ödeme olanaklarından yararlanan 330 binin üzerinde müşterisi artık Toshiba Notebook sahibi olma ayrıcalığına da bu kartla sahip olacaklar.
Sentim'den Poweredge 500

Sentim, Dell'in küçük ve orta boy işletmelerin print server'dan ağ sunucusuna geniş bir yelpazede kullanımı için tasarladığı Dell Poweredge 500'ü piyasaya sunuyor. Poweredge 500, bir önceki model olan Poweredge 300'ün sahip olduğu ölçeklendirilebilirliği daha ileri düzeylere taşıyarak, yönetilebilirlikte daha kolay bir sunucu olması özelliği ile ön plana çıkıyor. Poweredge 500, 2GB'a kadar çıkartılabilen bellek kapasitesi ve en son Pentium III işlemci desteği ile satışa sunuluyor.
Titanyum gövdeli PowerBook

Apple bilgisayarlarının Türkiye distribütörü Bilkom, iş dünyasının profesyonelleri ile öğrencilere yönelik üretilen yeni nesil iBook ve Titanium Power Book'u piyasaya sundu. Dünyanın en hafif ve dayanıklı maddesi titanyumdan üretilen ilk dizüstü bilgisayar Titanium Power Book G4, masaüstü bilgisayarların tüm fonksiyonlarına fazlasıyla sahip, bir önceki modelinden daha hafif ve küçük olan Book ise 2.2 kilogram ağırlığıyla sırt veya el çantasında çok rahat taşınabiliyor. Bilgisayarla birlikte Movie ve Tunes yazılımları standart olarak geliyor.
IBM'den Kore'ye süper bilgisayar
Kore, yüksek performanslı bilgi işlem alanındaki araştırmaları için IBM süper bilgisayarı seçti. Kore Bilim Teknolojisi ve Bilgi Enstitüsü'ne kurulacak bilgisayar tamamlandığında, saniyede 4.24 trilyon hesaplama kapasitesiyle dünyanın en güçlü 10 süper bilgisayarı arasına girecek. Kore Bilim Teknolojisi ve Bilgi Enstitüsü (KISTI), insan bilimleri ve yüksek performanslı bilgi işlem araştırmalarında kullanılmak üzere dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından birisi için IBM ile 27 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.
12 Ağustos 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED