T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

'Pati'yle kader savaşı

Seslendirmesini ünlülerin yaptığı, ilk kez bir Hollywood filminde Kangal köpeğinin de rol aldığı Kediler ve Köpekler, patililer arasındaki amansız savaşı konu alıyor

Türkçe dublajını ünlü isimlerin yaptığı, Hollywood'da ilk kez bir Kangal köpeğinin yer aldığı "Cats and Dogs / Kediler ve Köpekler" adlı film yarın gösterime giriyor. Dünyayı ele geçirmeye çalışan iki cinsin; kedilerle köpeklerin güç mücadelesini anlatan filmi Lawrence Guterman yönetiyor. İlk kez bir film seslendirmesi yapan Hülya Avşar, filmde Ivy adlı köpeği seslendirirken Ali Poyrazoğlu, Stuart Little filminde seslendirdiği Snowbell adlı kediden sonra bu sefer de Mr. Tinkles adlı kedi olarak çıkıyor karşımıza. Volkan Severcan Lou adlı, Mümtaz Sevinç ise Butch adlı köpekleri konuşuyorlar.

Kedi köpek kavgası işte!

Patililer arasında yapılan, pamuk ipliğine bağlı barış anlaşması, ihtiraslı kedi Mr. Tinkles tarafından bozulur. İnsanların dostu köpeklere karşı büyük bir kedigiller harekatı başlamak üzeredir. Köpeklerin üst düzey yetkililerinden biri görevinden uzaklaştırılır ve ajan Lou adlı yavru köpeği göreve getirilir.

Çılgın Mr. Tinkles ve üstün eğitimli askerlerden oluşan ordusu, toplu bir harekata başlarken, insanoğlunun da kaderi mücadelede henüz kendini kanıtlamak zorunda olan genç köpeğin patileri içindedir. Gizli ajanlar, suikastçılar ve profesyonel askerler etrafta kol gezerken acaba dünyayı kurtarmak için çaylak köpek yeterli olacak mıdır?

Kedilerin başı Mr. Tinkles, köpek alerjisini tedavi etmeye çalışan Prof. Brody'nin evini karargahı haline getirir. Profesör Brody'i Jeff Goldblum, eşini Elizabeth Perkins, oğulları Scott'ı da Alexander Pollock oynuyor.

Zor bir teknik süreç

Canlı aksiyon, en son teknoloji, gelişmiş maketler ve bilgisayar animasyonları kullanarak gerçekleştirilen filmde geniş bir teknik eleman kadrosu çalışmış. Amaç, nefes alan, yaşayan, etten kemikten kedi ve köpeklerin konuşması, uçak kullanması, dövüş sanatlarıyla ilgilenmesi gibi "imkansız" şeylerin yaptırılması olunca yönetmen Guterman, her hayvanın performansı için hayli karmaşık bir süreç uygulamış ve kimi yerde gerçek hayvanlar kimi yerde maketler, kimi yerdeyse animasyonlardan faydalanmış.

200 kişilik teknik ekip 800 ayrı görsel efekt

200 animatörün, tasarımcının, düzenleyicinin, heykeltıraşın ve teknisyenin meydana getirdiği, toplam 800 görsel efektin yer aldığı filmde her bir sahne için yaklaşık 2 saat harcandı.

Yapım başlamadan önce ekip, elli kadar hayvana, bakım ve terbiye imkanı sağlamak için yakın çevrede tam donanımlı bir barınak inşa ettirdi. Burada filmde rol alan hayvanlara, büyük bir ihtimamla bakıldı.

Kostümcüler, Ninja kediler için giysi ve maske, kahraman köpekler için de araç gereç giysiler hazırladı. Üç tasarım stüdyosunda gerçekleştirilen bilgisayar kökenli görüntülere ilaveten gündelik animatronik çalışmalar bir sette aktörlerle çekildi, öte yandan sette devamlı surette varolan bir hayvan kümesi ve terbiyecisinin çalışmaları yer alıyordu. Kedilerle köpekler arasındaki çarpışma için, onlarca ton selüloz kağıt kaplama, 16 hava topu, binlerce galon tıraş kremi, yüzlerce ton gıda renklendirici ve 6 bin 700 adet kauçuk fare kullanıldı.

Kediler ve Köpekler

Yönetmen: Lawrence Guterman Senaryo: John Requa - Glenn Ficarra Görüntü Yönetmeni: Julio Macat Rol alanlar: Jeff Goldblum (Prof. Brody), Elizabeth Perkins (Mrs. Brody), Miriam Margolyes (Sophie), Alexander Pollock (Scott Brody)

Seslendirme: Volkan Severcan (Lou), Mümtaz Sevinç (Butch), Ali Poyrazoğlu (Mr. Tinkles), Hülya Avşar (Ivy), Özgür Özdural (Peek)

 
Haluk Levent'ten Kime Ne?

Kudsi Ergüner'den 'İslam Blues'
Ney virtüözü Kudsi Erguner'in Sufizm temaları taşıyan son albümü "Islam Blues" çıktı. Metninlerini Hz. Muhammed (S.A.V.) için yazılan övgü ilahilerinin ve Peygamber zamanından kalan aşk şiirlerinin oluşturduğu albümde Ergune'e dünyaca ünlü diğer sanatçılar eşlik ediyor: Davulda Mark Nauseef ve Karim Ziad, kontrbasta Renaud Garcia-Fons, gitarda Nguyen Le, kemençede Derya Türkan. Sanatçının daha önce yine Almanya'daki ACT'ten çıkan "Ottomania" albümüne kıyasla Sufizm teması "Islam Blues"da daha ön planda. Çocukluğundan beri Sufizm ile içiçe yaşayan Erguner, Sufi öğretilerini ve müziğini uzun senelerdir özümsemiş bir sanatçı. 1988'de "The Mystic Flutes of Sufi" adlı albümüyle Sufi müziği kaydı yapan Erguner o albümde derviş seremonileri için müzik yapmıştı. "Islam Blues"da şimdi vokale de yer verilmiş. Kudsi Erguner zikr töreninden yararlanmış albümü oluştururken. Ünlü neyzen besteleriyle zikr törenlerinin atmosferini müziğin evrensel diline dönüştürmeyi başarmış ve öyle bir müzik yaratmış ki bu müzik hem kaynağına çok yakın duruyor olmuş hem de sesin sonsuz okyanusuna akabiliyor.
16 Ağustos 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED