T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Otomotiv ithalata teslim

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Otomotiv Sektör Kurulu, otomotiv piyasasının yüzde 63 oranında ithal otomotivcilerin eline geçtiğini belirterek, iç piyasadaki yüzde 84 daralmaya dikkat çekti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından geçen hafta başlatılan Sektör Kurulu Toplantıları'nın üçüncüsüne Otomotiv ve Yan Sanayi Sektör Kurulu ile dün devam edildi. TOBB Birlik Merkezi'nde yapılan toplantıya Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Maliye Bakanı Sümer Oral, Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu katılıyor.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, TOBB Otomotiv ve Yan Sanayi Sektör Kurulu tarafından hazırlanan bir rapor sunuldu. Raporda, 2000 Kasım ile 2001 Şubat arasında Türk sanayisinin tarihinin en ciddi çöküşü ile karşılaştığı vurgulanan raporda, 2000 yılında yüzde 95 artışla 340 bin araç ithal edildiği ve 5 milyar dolar döviz harcandığı belirtilirken, son 5 yılda ithal edilen her bir milyon adet araç için bundan sonra her yıl, 600-800 milyon dolarlık yedek parça ithal edileceğine dikkat çekildi.

İç pazar yüzde 84 daraldı

Otomobil pazarında ithal ürünlerinin pazar payının 2000 yılının sonlarında yüzde 64 düzeyine kadar yükseldiği ifade edilen raporda, toplam otomobil üretiminin ise 2001 yılı 6 aylık döneminde, 2000 yılına göre yüzde 31 gerilediği ancak, ihracat dikkate alınmadığında, iç pazara yönelik üretimdeki gerilemenin yüzde 84 gibi çok yüksek bir oranda olduğu kaydedildi.

Otomotiv Sektör Toplantısı'nın bitiminden sonra Demir-çelik Sektör Kurulu toplandı. Demir-çelik Sektör Kurulu'da, TOBB Demir-çelik Sektör Kurulu tarafından hazırlanan bir de rapor sunuldu. Demir-çelik sektöründeki sorunların 21 konu başlığı altında toplandığı raporda, bankaların, reel sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek bir yaklaşım içine girmelerinin teşvik edilmesi istendi. Raporda ayrıca, sektörün rekabet gücünü menfi yönde etkileyen mevcut fon ve kesintilerin kaldırılması ve elektrik enerjisi fiyatları belirlenirken, batı ülkelerindeki fiyatların da göz önünde bulundurulması vurgulandı.

Büyümek için çırpınıyoruz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan ve reel sektör üzerinde ciddi tahribat yapan ekonomik krizin bir an önce aşılması ve üretim, ihracat ile istihdamın artırılarak sürdürülebilir bir şekilde büyümeye geçilmesi hedefine yönelik olarak Birlik'çe son dönemde etkin çabalar sarfedildiğini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu her iki toplantıyı değerlendirirken de, toplantılarda iki sektörün sorunlarına çözüm önerilerinin ortaya konduğunu belirterek, bundan memnun olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, finans sektörü ile reel sektör arasındaki sıkıntıların çözümü için, önümüzdeki hafta danışma kurulunun oluşturularak çalışmaya başlayacağının haberini aldıklarını da vurguladı.

Derviş'ten yorum yok

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin sektör toplantılarına katılmak üzere TOBB Birlik Merkezi'ne gelen ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, gazetecilerin dolar kurundaki yükselmeye ilişkin sorularına cevap vermekten kaçındı. Devlet Bakanı Tunca Toskay ise, doların yükselişini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya karşılık, dalgalı kur söz konusu olduğu zaman dolara müdahale edilmediğini ve bu nedenle Merkez Bankası'nın müdahalede bulunmadığını belirtti. Piyasa şartlarında doların yüksek seyrettiğini belirten Toskay, "Belli bir noktadan sonra düşeceği kanaatindeyiz'' dedi.

 
Doların freni koptu
Piyasada hükümete olan güvenin sıfıra inmesi TL'ye olan güveni de sarsıyor. Bankalar, yatırımcılar, hatta sivil toplum kuruluşları nakitlerini dolara çeviriyor.
AB Türkiye'ye hazır değil
AB'nin, Parlamentoya daha fazla milletvekili göndereceği için büyük ülkelere bir alerjisi olduğunu kaydeden Dr. Bahadır Kaleağası, bu nedenle birliğin Türkiye'yi içine almaya hazır olmadığını söyledi.
TOBB 25 milyon $ aldı
Merkez Bankası, döviz fiyatlarının artmasında sivil toplum örgütlerinin de etkili olduğunu belirledi.
Hazine, halka arzla borçlanacak
Hazine Müsteşarlığı tarafından, 20, 21 ve 22 Ağustos tarihlerinde halka arz yolu ile devlet iç borçlanma senetleri satışı yapılacak. Her iki senet de, 20, 21 ve 22 Ağustos tarihlerinde üç gün boyunca satışta kalacak olan senetlerden biri, dolara endeksli 1 yıl vadeli, 3 ayda bir yüzde 2.75 faiz ödemeli devlet tahvili olacak. Diğeri ise 58 gün vadeli bonolardan oluşacak ve dönem faizi yüzde 11, yıllık bileşik faizi de yüzde 92.5 olacak. Bu arada satışa aracılık etmek isteyen banka ve aracı kurumların ise en geç 17 Ağustos gününe kadar Merkez Bankası'na başvurmaları gerekiyor.
Müteahhide Fiyat Farkı Kararnamesi Köşk'te
Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Fiyat Farkı Kararnamesi'ne dönük çalışmaların tamamlandığı ve onay için Köşk'e gönderildiği öğrenildi. Kararname, kamu sektöründe ihaleleri yapılmış ve yapılacak işlerde, ihale usullerine göre fiyat farkı hesabında uygulanacak esasları kapsıyor. Kararnamesi, 1 Mart 2001 tarihi 31 Aralık 2001 tarihleri arasını kapsayacak.
16 Ağustos 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED