T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Ateşle oynamayın!

Gazetemiz yazarı ve AKPM üyesi Cevdet Akçalı, Rumen üyenin Ayayofya'yı kilise yapma teklifine "Ateşle oynuyorsun, orası ibadete açılırsa, önce müslümanların ibadetine açılır" diye cevap verdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi Rumen Corneliu Vadim Tudor, Ayasofya Camii'nin Hıristiyanların ibadetine açılması yönünde AKPM'ye sunulmak üzere teklif hazırladı. Yunanistan'ın yıllardır sürdürdüğü kampanyaya eşlik eden Rumen Parlamenter'in girişimi Türkiye'de infiale neden oldu.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra ilk namaz kıldığı yer olan Ayasofya Camii üzerindeki Hıristiyan dünyasının emelleri bitmiyor. Yunanistan'ın yıllardır sürdürdüğü, "Ayasofya kilise olsun" planına Rumen Parlamenter Corneliu Vadim Tudor da katıldı. Tudor, Ayasofya'nın Hiristiyanlar'ın ibadetine açılması yönünde hazırladığı teklifine AK'de destek arayışına çıktı. Yeterli imza bulunursa "Ayasofya kilise olsun" teklifi Konsey'in gündemine alınacak.

Talay: Hoşgörüye darbe

Tasarıyı hoşgörüye darbe olarak niteleyen Kültür Bakanı İstemihan Talay, Yeni Şafak'a şu açıklamayı yaptı: "Ayasofya Müzesi İstanbul'un fethiyle birlikte cami haline ve Cumhuriyet döneminde alınan bir Bakanlar Kurulu kararıyla da müzeye dönüştürülmüştür. Ayasofya hem Hristiyanlık dünyası hem de Müslümanlar için mabed görevi yapmış, bugün tüm insanlığa açık bir şekilde müze olarak hizmet eden tarihi bir yapıdır. Türk milleti asırlardır cami olarak kullandığı bir mabedi müzeye çevirerek bir hoşgörü ortaya koymuştur. Ayasofya, farklı dinler, farklı kültürler açısından barış için yanyana, bir hak iddia etmeden girdikleri bir müze konumundadır. Dolayısıyla farklı inançların, farklı kesimlerin başka türlü tepkiler oluşturacak böyle girişimlerin doğru olmadığını düşünüyorum."

Kültür eski Bakanı, DYP Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner de tasarıya sert tepki gösterdi. Güner, "İstanbul fethedildiği zaman hiçbir kilise yıkılmamıştır. Sadece bazıları camiiye çevrilmiştir. Rumen parlamenterin bu tasarısı, Yunanlılar'ın yıllardır takip ettikleri işlerin arasındadır. Şimdi Yunanlılar kenara çekilmiş bir Rumen parlamenteri sahneye sürmüştür. Romanya'daki Osmanlı camilerine ne oldu? Bunları yıkan veya kiliseye çeviren Rumenler'in, Ayasofya'ya karışmaya hiç hakkı yoktur. Bu Türkiye'nin hakimiyetine müdahaledir. Konsey kararı bağlayıcı değildir. Sağduyulu AK parlamenterleri bu saçma talebi reddedecektir" dedi.

AKPM toplantısı için Avrupa'da bulunan DYP Kütahya Milletvekili Cevdet Akçalı, teklifin sahibi Vadim Tudor'la görüşerek, "Türkiye için hassas bir konuda ateşle oynuyorsun" uyarısında bulundu.

Ayasofya ibadete açılırsa...

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Akçalı, Tudor'un kendisine, "Dünya Ortodoksları yılda bir kez İstanbul'a gelir, noelini burada kutlar. Türkiye de turist kazanır" dediğini aktardı. Akçalı, böyle bir girişimin Türkiye'de tepki göreceğini anlattığını ifade ederek, "Bu bizim için çok hassas bir konu. Teklifiniz istenmeyen olaylara neden olur. Orası ibadete açılacaksa önce Müslümanlar'ın ibadetine açılmalıdır' dedim. Tudor, Romanya'da aşırı bir partinin üyesi. Böyle bir teklifi getirerek bunu da ispat etmiş oldu. Ancak konseyden böyle bir kararın çıkacağını zannetmiyorum" diye konuştu.

Kültür eski Bakanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili İsmail Kahraman da talebe sert tepki gösterdi. Fatih'in vasiyetini hatırlatan Kahraman, "Tamirat yapılıyor' diye şu an kapalı tutuluyor. Fatih ilk namazını burada kılmış ve ebediyete kadar camii kalması yönünde vasiyette bulunmuştur. Ayasofya, Türkiye'nin istiklal simgesidir. Burası ne müze ne de kilise olamaz" şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Şahin de ise yaptığı açıklamada, "Ayasofya'nın şu an müze olarak kullanılması dahi yasalara aykırıdır. Çünkü orası bir vakfiyedir. Vakıf senedi tetkik edildiğinde ve Küçük Ayasofya bölgesine ait Eminönü Tapu Sicil Müdürlüğü ndeki kayıtlara bakılınca, buranın sadece cami olarak kullanılmaya tahsis edildiği görülecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, buna gereken cevabı verir" dedi.

 
Pulun macerası
İlk pul üretilmeden önce, posta ücretini alıcı ödüyordu. İngiltere'de zarfın üzerine posta ücretinin ödendiğine dair bir kağıt yapıştırılmasına karar verilmesinin ardından ilk pul satışa çıktı.
47 yıllık çift 21 saat arayla öldü
Singapur'da, 47 yıllık evli çift, 21 saat arayla öldü. The Straits Times'ın haberine göre, Leslie Malcolm Windsor ile Gertrude Jane Cork, Japonya'nın Singapur'u işgali sırasında, 20'li yaşlarındayken birbirlerine aşık oldular ve uzun bir nişanlılık döneminden sonra evlendiler. Çocuklarının verdiği bilgiye göre, 83 yaşındaki Gertrude Çarşamba günü zatürreeden öldü. 81 yaşındaki kocası Leslie, karısının ölümünden 21 saat sonra kalbine yenik düştü. Gertrude'un Robinsons's mağazasında satış temsilcisi olarak işe başladığı, Leslie'nin makine ustası olduğu ve her ikisinin de yaşamları boyunca ilk işlerinde çalıştıkları belirtildi.
Hem oynadılar hem ağladılar
Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen "Folklor İl Birinciliği" yarışmasında, Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi halkoyunları ekipleri birinci oldu. Yaygın öğretim kurumlarında 5 okulun halkoyunları ekibi, Bolu yöresine ait, "Ördek" isimli oyunla yarıştı. Yarışmada il birinciliğini Cumhuriyet İlköğretim Okulu Halkoyunları ekibi kazandı. Örgün eğitim kurumlarında ise, Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi, il birincisi oldu. Dereceye giren ekiplere plaketleri Vali M. Ali Türker ve 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Çarpan verdi. Yarışmada sergiledikleri "Kafkas Oyunu" ile ikinci olan Gerede Halk Eğitim Merkezi Halkoyunları ekibinin gözyaşlarına boğulan oyuncularını Tuğgeneral Çarpan teselli ederek, "Çok güzel oynadınız, bu bir yarışma, fazla üzülmeyin" dedi.

27 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED