T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Özgürlük için birleştiler

Eğitim yılı başından bu yana okullarına girmelerine izin verilmeyen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerine, dün düzenlenen bir toplantıda onlarca sivil toplum kuruluşunun yanısıra çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve yazar biraraya gelerek destek verdi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, okullarında uygulanan başörtüsü yasağının kalkması için verdikleri mücadelede kendilerini yalnız bırakmayan işadamı, siyasetçi, sanatçı, yazar ve sivil örgüt temsilcilerini biraraya getirdiler.

Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıya ANAP Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Emre Kocaoğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Hukukçular Birliği Başkanı Av. Hüsnü Tuna, Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Av. Ahmet Selamet, TİYEMDER Genel Bakanı Selahattin Yazıcı, Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci, Ak-Der Genel Başkanı Tuba Akyüz, dünyaca ünlü çevre savaşçısı Prof. Dr. Orhan Kural, sanatçı Şanar Yurdatapan, yazar Yıldız Ramazanoğlu, Canan Ceylan, Haber-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Erdoğan, gazetemiz yazarlarından Nazlı Ilıcak, Kürşat Bumin, Ahmet Kekeç, Mehmet Şeker, Resul Tosun, yazar Abdurrahman Dilipak, Recep Bozdağ, M. Emin Kazcı, Cevat Özkaya, Milliyetçiler Derneği Başkanı Ahmet Nuri Yüksel, Memur-Sen ve bağlı federasyonlar, Zehra Vakfı, Akabe Vakfı, Sivil Haklar İnisiyatifi, Araştırma ve Kültür Vakfı, Demokrasi Vakfı, Askon, Sefa Vakfı, Teknik Elemanlar Vakfı, Birlik Vakfı, Yimder, Özgıda-İş Sendikası gibi 30'dan yakın sivil örgüt temsilcisi katıldı.

Bu ülke sahipsiz değil

ANAP Milletvekili Emre Kocaoğlu, öğrencilerin yanına gelerek, morallerini yüksek tutmalarını istedi. Kocaoğlu, "Atatürk'ün dediği gibi bu ülke kimsesizlerin ülkesi değildir. Bu ülkeyi sahipsiz bırakmamıştır. Bu ülke sahipsiz kalmayacaktır" dedi. Toplantının organizasyonunu gerçekleştiren Hayalevi Basın ve Halkla İlişkiler Şirketi sahibi Ali Murat Güven'in hazırladığı ve 10 Ocak 2001 tarihinden itibaren Fakülte'de uygulanan başörtüsü sorununu anlatan sinevizyon gösterisinin ardından öğrenciler, okullarındaki başörtüsü yasağı yüzünden yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Yargılanma endişesine rağmen

Kapatılan Fazilet Partisi'nin milletvekillerinden Merve Kavakçı'nın yanında yer aldığı için milletvekilliği düşürülen aynı partinin milletvekili ve gazetemiz yazarı Nazlı Ilıcak da toplantıya katılarak öğrencilere destek verdi. Bugün de başörtülü öğrencilere destek için buraya geldiğini ve eğer 312. madeddeki değişiklik kabul edilirse 312. maddenin 1. maddesi gereğince başörtüsüne destek verdiği için yargılanmasının kaçınılmaz olacağını dile getirdi. Şanar Yurdatapan ise "bugün burada çıkıp konuşacağı" için 312. madedden yargılanacaksa ilk suç işleyen kişi olmaya hazır olduğunu söyledi ve her zaman insanların özgürlük için verecekleri mücadelede yanında olacağını dile getirdi. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, başörtüsü yasağıyla ile Türkiye'nin hak etmediği bir duruma düştüğünü belirterek, 312. maddede yapılacak değişiklikle, ülkemizin demokratik kulvarından çıkarılmaya başlandığını kaydetti. Toplantıya Sağlık-İş Sehdikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ve Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu da telgraf gönderdi.

'BİZ İLAHİYAT ÖĞRENCİLERİ...'

Eğitim hayatı durdurulan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, devam eden yasağa karşı bir deklarasyon yayınladılar:

  • Bu ülkenin değerli kazanımları ve öz kültürünün bir parçası olduğumuzu,

  • Takılan başörtüsünün asırlardır, evrensel olarak süregelen bir inancın yansıması olduğunu,

  • Cinsiyet ayrımına tâbi tutularak kişisel tercihlerini yaşamak isteyen bayanların sokulduğu bu zor durumun çağdaş dünya kıstaslarına uymayacağını,

  • Kırgın ve gelecekleri adına yorgun gençler olmaya sevkedeldiğimizi,

  • Bu yoğun gündemde, ülke gerçeği adına sizlere tekrar hatırlatıyoruz...

  •  
    Sabıkalı denetçi Arthur Andersen
    Adı Enron skandalı ile gündeme gelen 89 yıllık bağımsız mali denetim şirketi Arthur Andersen'in pekçok ülkenin yanısıra Türkiye'de önemli ihaleler aldığı ortaya çıktı.
    Telekulak ablukası
    Başbakanlık ve Meclis çalışanları hakkında, her altı ayda bir yenilenen soruşturmalar kapsamında, telefonlarının dinlendiği, 'irtica' ve 'Kürtçe' konusunda güvenlik taraması yapıldığı belirtildi.
    35 trilyonluk zehir gümrüğe takıldı
    Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, geçen yıl gümrüklerde 34.9 trilyon lira tutarında uyuşturucu ve kimyasal maddenin ele geçirildiğini açıkladı.
    'Çin işkencesine son ver!'
    Çin'in,Doğu Türkistan'a yönelik baskılarını artırdığına dikkat çeken aydınlar ve siyasiler Çin'e, tepki gösterdiler.
    Türkler'in AIHM zaferi
    Türkiye'yi milyonlarca lira tazminata mahkum eden AİHM'de, gurbetçi 9 vatandaşın bulundukları Avrupa ülkeleri aleyhine dava açıp kazandığı öğrenildi.
    'Şartla Salıverme'ye yeni düzenleme
    Adalet Bakanlığı, Şartla Salıverme Yasası'nın Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen 3 maddesini değiştiren yasa taslağı hazırladı. Taslağın yasalaşması halinde cezaevinden yeni tahliyelerin olabileceği bildirildi.
    Avrupa Konseyi'nden Çeçenistan'a duyarlılık
    Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Vekili Engin Güner Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin 23 Ocak'ta Çeçenistan konusunda aldığı kararlara dikkat çekerek "Çeçenistan barış görüşmelerinin başarısı için Aslan Mashadov'un anahtar konumda olduğunu duyurmuştur" dedi. Güner yaptığı açıklamada, AKPM'nin toplantıda insan hakları konusunda Çeçenistan da çok ciddi ihlallerin olduğu sonucuna vardığını belirterek AKPM'nin özellikle kamplardaki olumsuz koşulları endişe ile karşıladığını kaydetti. Güner, AKPM'de yardım çağrısı yapıldığını da söyledi.
    27 Ocak 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED