T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Arafat zor durumda

Şaron'un şiddet politikasına tam destek veren ABD, Arafat'ı yoğun baskı altına aldı. Filistin'e ambargoya hazırlanan ABD ile İsrail Arafat'a karşı stratejik eşgüdüme gidecek. Filistin'e sert önlemler geliyor.

11 Eylül saldırılarından sonra İslamcı gruplara karşı başlattığı küresel savaşında Müslümanlar'ı yanına almak için Filistin Devleti'nin kurulması gerektiğini açıklayan ABD, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un şiddet politikalarına sınırsız destek vererek Filistin Yönetimi lideri Yaser Arafat'ı defterden sildi. Şaron'un Ramallah'a hapsettiği Arafat'a sürekli baskı yapan ABD, İsrail'in suikast ve işgal hnareketlerine ise açık destek veriyor. İsrail'in son aylarda Filistin Yönetimi'ni devirmeyi ve Arafat'ı yok etmeyi hedefleyen şiddet politikasının kınanmasına yönelik BM kararlarını veto eden Bush yönetimi, son açıklamalarıyla Arafat'ın üstünü çizdiğini hissettiriyor.

ABD Başkanı Bush, Filistin Yönetimi'ne karşı alınacak yaptırım kararları görüşmek için güvenlik ekibini topladı. Yaptırım kararlarının Arafat'la ilişkilerin askıya alınmasına kadar uzanabileceği bildiriliyor. El Aksa Tugayları da "terörist örgütler" listesine ekleneceği, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ABD'deki bürosunun kapatılacağı belirtiliyor.

Arafat'a sert uyarılar

Bush, "Arafat beni hayal kırıklığına uğrattı. Ortadoğu'da terörün kökünü kurutmak için tam çaba göstermeli. Bölgeye giderken yakalanan gemideki silahları sipariş etmek terörle mücadelenin bir parçası olmuyor. Bu terörü artırmak oluyor" dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Bush'un, İsrail'in Arafat'ın Ramallah dışına çıkış yasağı kararının nedenini onayladığını açıkladı. Dışişleri sözcüsü de, İsrail'in Arafat'a yönelik tavrını "kendini savunma" olarak tanımladı. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin ise, Filistin Yönetimi'yle bağların koparılmasından yana olduğu belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, Arafat'a yönelik ABD siyasetinin gözden geçirildiğini bildirdi. Powell, Arafat'a, sert bir mesaj gönderdiğini söyledi.

ABD-İsrail ortak tavır alacak

İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Washington'a yapacağı ziyaret sırasında ABD ve İsrail'in İsrail-Filistin'e karşı stratejik eşgüdüme gidecekleri bildirildi. İsrail hükümet sekreteri Gideon Saar, Afganistan'daki Amerikan askeri harekatının ikinci aşamasının ele alınmasının olası olduğunu söyledi. Saar, eşgüdümün ayrıca Filistin konusunu da kapsayacağını ve Filistin yönetimine karşı alınacak uygun tavrın belirleneceğini kaydetti.

Filistin'e ambargo yolda

ABD Savunma Bakanlığı, Washington'daki Filistin temsilciliğinin kapatılması, Filistin Yönetimi'ne yaptırım uygulanması ve Arafat ile ilişkilerin sınırılandırılması gibi sert önlemler alınması istiyor. Bu arada Filistin Yönetimi Bakanlar Kurulu, Filistinli gruplardan saldırıları durdurmalarını istedi. Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan bildiride, gruplara çağrıda bulunularak "kapsamlı ateşkes sağlamaları ve İsrail ile İsraillilere yönelik saldırıları durdurmaları" istendi. Bildiride, Gazze ve Tulkarem kentlerine yönelik İsrail hava saldırıları da kınandı.

Hamas ve İslami Cihad'ı tasfiye et

ABD, Hamas ve İslami Cihad'ın gibi Filistinli İslamcı grupların tasfiyesi için Arafat'a yoğun baskı yapıyor. Bush'un Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, "Arafat, İsrail karşıtı saldırıların sorumlularını adalete teslim etmeli. Oslo Anlaşması terörizm, silah kaçakçılığı Hamas ve Hizbullah'ın eylemleri veya terörizme destek veren İran'ın etkisiyle bağdaşmaz" dedi.

ARAFAT'A DESTEK GÖSTERİSİ

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, Arafat'a destek vermek amacıyla gösteri düzenlendi. Binlerce Filistinli, İsrail'in Ramallah'tan ayrılmasına izin vermediği Arafat'ın bürosunun önünde toplandı. Göstericilerden bazıları, Arafat ile görüşmeleri için binaya davet edildi. Batı Şeria ve Gazze'de gündoğumundan önce bazı bölgelerde İsrail karşıtı silahlı saldırılar meydana geldi, olaylarda can kaybı olmadı. Ramallah`ın güneyinde ve Batı Şeria`'nın El Halil kentinde de İsrail askeri barikatlarına ateş açıldı.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN UYARI: İSRAİL'İN TARAFINI TUTMA

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ABD'yi İsrail'den yana taraf olmaması yönünde uyardı. "Saldırgandan yana bu adaletsiz siyasetin ve taraf tutmanın, Arap dünyasını rahatsız edeceğini ve tüm tarafların bölgedeki çıkarları için olumsuz etkileri olacağı" uyarısında bulunan Musa, "İsrail saldırganlığının Amerikalılar'ın desteğiyle sürmesinden üzüntü duyduğunu" kaydetti.

 
Olağanüstü güvenlik
Hindistan'da 52. kuruluş yıldönümünde abartılı güvenlik önlemleri alındı. Başkentin hava sahası kapatıldı, 65 bin polis, bomba imha ekipleri ve uçaksavarlar alarma geçirildi.
Esirler arasında bir de Türk var
Der Spiegel, Amerika'nın Guantanamo askeri üsse göndermeye hazırlandığı esirler arasında 19 yaşındaki bir Türk'ün de bulunduğunu yazdı.
Demir Lady Teacher felç geçirdi
İngiltere'nin eski başbakanlarından Margaret Thatcher, kendini, hareketlerde koordinasyon bozukluğu ve konuşma güçlüğü ile gösteren hafif bir felç geçirdi. Thatcher'in, eşi Sir Denis ile birlikte evliliklerinin 50. yıldönümünü kutlamak üzere geldiği Madeira'da rahatsızlandığı ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Hastanede 2 gün gözetim altında tutulan 76 yaşındaki Thatcher'ın iyileştiğini belirten doktorlar, eski Başbakan'ın programını değiştirmesine gerek olmadığını söylediler.
BORCUNU ÖDEMEYEN UZAY MERKEZİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ
Rusya'da, yerel bir elektrik dağıtım şirketi, askeri uzay merkezinin elektriklerini kesti. Kamçatka yarımadasındaki Kamçatenegro adlı şirketin, Rusya Uzay Güçleri'nin yörüngedeki uyduları izleyen bu önemli merkezinin elektriğini, borcunu ödemediği için kestiği belirtildi. Uzay merkezinin ayrıca, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu kontrol eden sistemin bir parçası olduğu belirtildi. Kamçatenegro'nun bu hareketinin, 1995 tarihli devlet başkanlığı ve 1998 tarihli hükümet kararnamelerinin ihlali olduğu belirtildi.
ISAF'ın komutasını Almanya alacak
Alman Der Spiegel dergisi, Almanya'nın, Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) komutasını üstlenmeyi planladığını yazdı. Derginin haberinde, İngiltere ve Fransa'nın, birliklerini Nisan ayında Afganistan'dan çekmek istediği, Almanya'nın ise Şubat ayı ortalarına kadar asker sayısını 300'den 1000'e çıkartmayı planladığı belirtildi. Alman Silahlı Kuvvetleri'nin bu plan için belirli şartlar öne sürdüğü kaydedilen haberde, görev süresinin en fazla 6 ay olmasının ve Almanya'dan sonra liderlik rolünü üstlenecek ülkenin şimdiden belirlenmesinin istendiği bildirildi.
27 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED