T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Milyar dolarlık vurgun

Türkiye'de sahnelenen büyük oyunun anafikrinin doları yükseltmek ve düşürmek olduğunu belirten ATO Başkanı Aygün, spekülatörlerin ABD'de 90 yılda kazandıkları faizi, Türkiye'de 1 yılda kazandıklarını söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, dolar kuru nedeniyle spekülatörlerin ABD'de 90 yılda kazandıkları faizi, Türkiye'de bir yılda kazandıklarını belirterek, "Yaptıkları sadece senaryoyu kum saati gibi tersine çevirmek" dedi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, dolar kuru çıkarken para kazanan spekülatörlerin, dolar kuru inerken de aynı yöntemi kullanarak muazzam miktarda para kazandıklarını söyledi. Türkiye'de sahnelenen büyük oyunun anafikrinin doları yükseltmek ve düşürmek olduğunu belirten Aygün, spekülatörlerin Türkiye'yi bu nedenle sıcak para kıskacına soktuğunu bildirdi.

Yüzde 179 kâr

Aygün, 2001 yılının Şubat ayında 680 bin lira olan dolar kurunun Ekim ayında 1 milyon 614 bin liraya kadar yükseltilmesi sonucu yüzde 137 kazanç sağlayan spekülatörlerin, bu defa kum saatini tersine çevirerek üç ay içerisinde yine yüzde 42 kazanç sağladıklarını söyledi.

Buna göre bir spekülatörün son bir yıl içerisinde toplam yüzde 179 faiz geliri elde etmesinin mümkün olduğunu belirten Aygün, bu yüksek getirinin ABD'de ya da AB ülkelerinde ancak 90 yılda kazanılabileceğini söyledi.

Aygün şunları kaydetti: "Şubat-Ekim döneminde yüzde 137 kazanç sağlayan spekülatörler, 1 milyon 614 bin liraya yükselen kuru aşağılara çekme senaryosunu sahneye koydular. 12 Ekim tarihinde bir spekülatör, elinde bulunan 1 milyon doları dönemin dolar kuru olan 1 milyon 614 bin liradan bozdurup, eline geçen 1 trilyon 614 milyar lirayı yüzde 60 faizle bankalarda değerlendirdiyse, 105 gün içerisinde bu parayı 1 trilyon 904 milyar liraya çıkartmıştır.

Türkiye uluslararası para spekülatörlerinin cirit attığı bir ülke oldu. Bu şartlarda IMF'den kaç milyar dolar borç alırsak alalım elde avuçta para kalmaz. Halkın kullandığı ürünlerde ve yararlandığı hizmetlerde vergiler artırılırken ranttan vergi alınmamasına bir anlam veremiyorum"

 
Söylemez: Derviş istifa etsin
Bankacılıkla ilgili yasanın veto edilmesini haklı bulan DYP'li Söylemez, Derviş'in bu durumda istifa etmesi gerektiğini söyledi.
Meclis'e rekor sayıda iş başvurusu yapıldı
TBMM'ye alınacak 10 uzman yardımcısı için hukuk, ekonomi, işletme, maliye ve kamu yönetimi alanlarında üniversite eğitimi görmüş 2500 kişi başvuruda bulundu. Adaylar, ÖSYM'nin yapacağı yazılı sınavı kazanan adaylar, sözlü sınava alınacaklar. TBMM Personel ve Özlük İşleri Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, adayların başvuru süreleri 25 Ocak 2002 Cuma günü saat 18.00'de sona erdi. Adaylara uygulanacak sınavı, Öğrenci Seçme ve yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak. Bu sınavda başarılı olanlar sözlü sınava alınacaklar. Test sınavında, anayasa hukuku, idare hukuku, kamu hukuku, medeni hukuk, ceza hukuku, ekonomi, maliye ve genel yetenek konularına ilişkin sorular yer alacak. Yazılı sınav sonucunda, 100 üzerinden en az 70 veya daha yüksek puan alan adaylar içinde en yüksek puanı alan adaydan başlamak üzere, 30 aday başarılı sayılacak.
27 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED