T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Gezegen yaşınız kaç?

Yerçekimine bağlı kilomuz ve gezegenimizin güneş çevresindeki turuna ayarlı yaşımız, öteki gezegenlerde şaşırtıcı sonuçlar veriyor. 18 yaşındaki bir genç, Merkür'de yaşasaydı 74 yaşında olacaktı, 45 kilo ağırlığındaki biri de Jüpiter'de 113 kiloya ulaşacaktı.

Aynaya baktığınızda, 18 yaşında ve 45 kilo ağırlığında "fidan" gibi bir genç olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Boşuna heveslenmeyin... Jüpiter'de 113 kiloya ulaşabileceğiniz, Merkür'de 74 yaşında bir ihtiyar olabileceğiniz hiç aklınıza geldi mi? Belki de, 35 yaşında, "yolun yarısına" geldiğinize hayıflanıyorsunuz. Dert etmeyin... Eğer Mars'ta yaşasaydınız, bugünlerde 18 yaşında olacak ve fırtına gibi esecektiniz. İnsanoğlunun dünyanın yerçekimine bağımlı kilosu ile gezegenimizin Güneş etrafındaki turuna ayarlı yıllara göre hesaplanan yaşı, öteki gezegenlerde şaşırtıcı sonuçlar veriyor. Bir gezegende, 150'sinde bir ihtiyar, ötekinde ise "kundakta bir bebek" olurken; kilonuzda da farklı sonuçlara ulaşabiliyorsunuz.

İnternetteki "www.gokbilimci.com" sitesi, uzayla ilgili bilimsel ve popüler yazıların yanı-sıra, kamuoyunda bilim sevgisi aşılayacak ilginç sayfalara da yer veriyor. Bunlardan biri de, "gezegenlere göre yaş ve kiloların hesaplandığı" sayfa... Bu sayfaya girenler, yaşını ve kilosunu yazdıktan sonra, galaksimizdeki gezegenlerde, "kaç yaşında ve hangi kiloda" olabileceklerini öğrenebiliyorlar. Gökbilimciler tarafından hazırlanan siteye göre, Dünya'da 18 yaşındaki bir genç, Merkür yılına göre 74.65, Mars'ta 9.56, Venüs'te 29.2, Uranüs'te 2.14, Jüpiter'de ise 1.5 yaşında oluyor. Bu genç, Plüto, Neptün ve Satürn gibi gezegenlerde ise henüz 1 yaşına girmeyi bekliyor.

Satürn'de yaşınız 1 olabilir

"Yolun yarısına gelmiş" 35 yaşındaki biri ise, Merkür'de 145 yaşına fırlıyor, Mars'ta 18 yaşında bir gence dönüşüyor. Uranüs gezegeni, 35 yaşındaki birine 4.16 yaşını, Satürn de 1 yaşını uygun görüyor. Dünya'da 50 yaşına gelen ve "biraz geçkince" olduğunu düşünenlere ise, Mars gezegenindeki takvimler daha "pembe" sayfalar sunuyor. "İkinci Bahar"ındakiler, Mars'ta 26 yaşında bir genç, Uranüs'te ise hazırlık sınıfına başlama heyecanındaki 6 yaşındaki bir çocuk durumundalar.

Gezegenler arasında, "en acımasız" davranan ise Merkür... Galaksimizin Güneş'e en yakın gezegeninde yıllar o kadar hızlı geçiyor ki, bu ateş topu, 18 yaşındaki bir gence 74.65, 35 yaşındaki birine 145.17 yaşında olduğunu söylüyor. 50 yaşındakiler ise, Merkür'de 200 yaşını çoktan aşmış bile...

Gezegenlere göre kilolar

İnsanoğlunun, Dünya'daki yerçekimine ayarlı kilosu da, gezegenlerin kendilerine özgü çekim kuvvetiyle, değişik rakamlar veriyor. Örneğin, 45 kilo ağırlığındaki biri, Merkür ve Mars'ta 17, Venüs ve Uranüs'te 40, Satürn'de ise 47 kilo... Jüpiter ise, 45 kilo olduğunu düşünenlere, "bizim buralarda 114 kilosun" diyor. Aynı şekilde, 75 kiloluluk biri de, Merkür ve Mars'ta, hayli hafifleyerek 28 kiloya düşerken, Plüto'da neredeyse uçmaya başlayacak bir kiloya iniyor: 5 kilo... Uydumuz Ay'da, 45 kiloluk birisi 7.470 kilo ile dolaşırken, 75 kiloluk bir insan da 12.450 kiloya düşüyor.

 
Zayıflamak için 'net' formül
Diyetisyenlerin gündeminde şimdi internet var. Zayıflamak isteyenler e-posta yardımıyla yönlendiriliyor.
Kanserin ilacı kara üzüm
Karadeniz bölgesinde yetişen ve tıpta adı 'İzebella'olan üzümün kanser riskini azalttığı bildirildi.
Düşmanlarını tutuklayıp hapseden arılar
Kovandan bal çalmaya çalışan böcekler öldürülemezlerse arılar tarafından tutuklanıp hapsediliyor.
Çocuğunuzun seçtiği arkadaşları eleştirmeyin
Ebeveynlerin, çocuklarına arkadaşlarını seçme özgürlüğü tanımaları gerektiği belirtildi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşen Coşkun, arkadaşlığın çocuklukta başlayıp, zaman içinde gelişen ve çocuğun ileride sosyal yaşantısı ile insan ilişkilerini kurmasına öncülük eden bir ilişki olduğunu söyledi. Arkadaşlık ilişkilerinin özellikle ergenlik döneminde ruhsal gelişme ve olgunlaşma için önemli faktörlerden biri olduğunu ifade eden Coşkun, şöyle konuştu: "Bu dönemde arkadaşlık ilişkileri daha fazla değer kazanır ve gruplar oluşur. Arkadaşsızlığın yarattığı yalnızlık ve boşluk, ailenin ilgi ve sevgisiyle doldurulamaz. Anne ve babalar, genellikle çocuğun kendi ahlak ve sosyal değerlerine uygun arkadaşlar edinmelerini isteyebilirler ve bazen de arkadaş seçiminde baskı yapabilirler. Bazı ebeveynlerin, çocuğunun edindiği arkadaşların kendi istedikleri ilişkiler olmamasına tavır koymaları son derece yanlış. Çünkü, çocuklar kendi ihtiyaç ve duygularına göre arkadaş ister. Ebeveynler çocuklarına arkadaşlarını seçme özgürlüğünü vermeli ve çocuğun arkadaşlarını iyi tanımalı. Çocuk, arkadaşlarını eve çağırıp birlikte eğlenebilmelidir." Prof. Dr. Coşkun, çocuklarının arkadaşlarını beğenmeyen anne ve babanın kesin tepkiler göstermekten kaçınması gerektiğini de söyledi.
27 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED