T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Münih'in gündemi de Irak

43 ülkeden 400 bakan, savunma uzmanı ve gözlemci ,Münih'teki Güvenlik Konferansı'nda bir araya geldi. Resmi gündem terör ancak Irak'a yönelik ABD askeri müdahalesi ön planda.

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Konferansı'nda, Irak'a operasyon konusunun ön plana çıkması bekleniyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 43 ülkenin temsilcisi, Münih'teki Güvenlik Konferansı'nda bir araya geldi.

Zirvenin resmi gündeminde uluslararası terörizm ve NATO'nun geleceği gibi konular olmasına rağmen, katılımcıların olası Irak operasyonu konusunda, Washington'dan net bilgi almak istedikleri belirtiliyor. Konferans'ta 43 ülkeden 400 bakan, savunma uzmanı ve gözlemci hazır bulunuyor. NATO Genel Sekreteri George Robertson ile AB Dış Politika Sorumlusu Javier Solana da Münih'te.

"Irak'a birlikte gireceğiz"

Konferansın resmi olarak açıklanan ana konusu uluslararası terörizm, küresel güvenlik stratejileri, bunların Avrupa'ya etkisi ve NATO'nun gelecekteki rolü, ancak Münih Konferansı'na 11 Eylül'ün damgasını vuracağı belirtiliyor. Bu durumda Amerika'nın da terörle mücadele çerçevesinde Irak'a saldırıp saldırmayacağı sorusuna hazırlıklı olması bekleniyor. Güvenlik Konferansı'na katılan Amerikalı Cumhuriyetçi Parti Senatörü John McCain, Irak'a yönelik askeri harekatta Türkiye'nin Amerika'nın yanında yer alacağını açıkladı. "Irak'a karşı yapılacak herhangi bir girişimde Türkiye de yanımızda yer alacaktır" diyen John McCain, "Türkiye'den gördüğümüz destek ve işbirliği, bizi hayal kırıklığına uğratan diğer bir Müslüman müttefikimiz olan Suudi Arabistan'ın aksi olmuştur" diye konuştu.

"Türkiye desteği haketti"

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, "Türkiye, desteğimizi haketmiş, demokratik karakterli bir ülkedir" dedi. Wolfowitz, "Türkiye, dini inanışları, laik, demokratik kurumlarla uyuşturan bir örnek ülke olarak, İslam dünyası için demokratik gelişme ve refah modeli niteliğiyle NATO içindeki önemli bir müttefikimizdi. Türkiye soğuk savaşın zorlu döneminde de yanımızda bulunmuş bir ülkedir" dedi.

ABD savaşıyor, Avrupa ödüyor

Avrupa'nın Türkiye'ye uzun yıllar mesafeli davrandığını belirten McCain, "NATO'nun genişlemesi Güneydoğu Avrupa kanadını güçlendirecek, Balkanlar'da istikrarı sağlayacak ve Türkiye'nin ittifak içinde stratejik açıdan dışlanmasına son verecektir" dedi. ABD'ye yöneltilecek diğer sorular Afganistan'da bundan sonra neler olacağı ve ne zamana kadar Avrupa'da asker bulunduracağı? İste bu noktada Avrupalılar NATO'da şu anda hakim olan işbölümünden şikayetlerini de dile getirecekler.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı'nın "Amerika savaşıyor, Avrupa ödüyor. NATO'da ABD liderliğinde iki sınıf oluştu" şeklindeki sözleri ve Konferans'a ABD Savunma Bakanı Donal Rumsfeld yerine yardımcısı Paul Wolfowitz'in katılması dikkat çekici.

PROTESTO YASAK DİNLEMİYOR

Konferans, küreselleşme karşıtlarına şehir yönetimi tarafından koyulan gösteri yasağıyla gölgelendi. Göstericiler Alman Anayasa Mahkemesi'ne gittiklerini ve yasağa rağmen protesto eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar. Münih ve çevresinde 3 bin 500 kadar polis görev yapıyor. Göstericiler, NATO ve orduyu, savaş stratejilerini yoksul halka karşı yöneltmek ve emperyalizme hizmet etmekle suçluyorlar. Önceki gece 2 bin kişinin katılımıyla yapılan iki ayrı gösteri olaysız bitti.



3 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED