T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Sanayicinin sabrı taştı

Hükümetin reel sektöre yönelik uygulaması gereken kararları sürüncemede bırakması üzerine sanayiciler sıkıntıların artacağı uyarısında bulundular.

Adana HiltonSA Oteli'nde devam eden Sanayi Odaları 5. Konsey Toplantısı'nda hükümeti sert bir dille eleştiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümetten sanayiciye rekabet gücü kazandıracak, üretim ve istihdam dostu vergi ve teşvik politikalarının uygulanmasını talep ettiklerini, ekonomik krizin ancak bu şekilde aşılabileceğini savundu, aksi takdirde sıkıntıların artabileceğine dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, Halk Bankası başta olmak üzere kamu bankalarınca, geçtiğimiz yıl içinde kredi kullandırılmadığını, adeta bir baskı unsuru olarak ve bankacılık teamüllerine aykırı biçimde sanayicilerin üzerine gidilerek, üretimlerinin engellendiğini savundu. Hisarcıkloğlu, "Bu da yetmiyormuş gibi kredi kullanmış olan sanayici sanık sandalyesine oturtularak şevki kırılmıştır" dedi.

Kamu yönetiminin yanlışlarının krizle ortaya çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, "8 aydır toplanmayan Ekonomik Sosyal Konsey'in, artık toplanması için çaba sarfediyoruz. Kamuda ve ekonomi yönetiminde böylesine önemli kararların arka arkaya alındığı bir dönemde ekonomik sosyal konsey işlemeyecekse, ne zaman işleyecek?" dedi. Eleştirileri dinleyen Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da "Reel sektör için kararlaştırılan tüm tedbirlerin uygulamaya geçmesi ile 2002 yılının ilk çeyreğinden sonra bu canlanma iyice hissedilebilecektir" dedi.

Uzun süreli işsizlik kapıda

Ekonomik tablonun iyi olmadığını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Örneğin; TBMM'ye alınacak olan 10 kişilik uzman yardımcısı kadrosu için hepsi çeşitli üniversitelerin hukuk, iktisat, işletme, maliye bölümlerinden mezun tam 2 bin 500 kişi başvuruda bulunmuştur. Kriz sebebiyle abonelerin isteği üzerine yaklaşık 1.5 milyon telefon, 15 bin kablolu TV aboneliği iptal olmuştur. 1.5 milyon kişi işsiz kalmış, vatandaşlarımız bir nebze olsun ucuza ekmek alabilmek için sabahın ayazında halk ekmek büfeleri önünde kuyruklar oluşturmuşlardır. Bankada 200 milyar lira ve üzerinde mevduatı olanların sayısı 35 binlerden 27 bin civarına düşmüştür. Aralık 2000 tarihinde yabancı para cinsinden mevduatın, toplam mevduat içindeki payı yüzde 47.5 iken, Eylül 2001 tarihinde bu oran yüzde 62.3'e ulaşmıştır." Hisarcıklıoğlu, aynı dönemde tüketici kredilerinin yarı yarıya düştüğünü ve 2 katrilyon lira civarına gerilediğini, işsizliğin, artık vasıflı işgücünün de önemli bir yüzdesini etkilediğini belirterek, "Belki daha önemlisi, uzun dönemli işsizlik evlerimizin kapısını çalmıştır" dedi.

9 MADDELİK DEKLARASYON

TOBB Sanayi Odaları Konseyi'nin 9 maddeden oluşan deklarasyonunda özetle şöyle:

1. Kıdem tazminatı ve sigorta primi tavan ve tabanı yeniden ele alınmalıdır. İş Güvencesi Yasa Tasarısı yanlıştır.
2. Türk sanayi rakipleri arasında en pahalı elektriği kullanmaktadır.
3. Çek ve senet yasası yeniden düzenlenmelidir.
4. Finans sektörü, yeni bir rehavetin içine girmemeli, sanayiciye kaynak aktarılmalıdır.
5. Bankalar, üreten kesime destek vermeli, faiz oranları düşürülmelidir.
6. Yerli malların tüketimi bilinci yaygınlaştırılmalıdır.
7. İhracat her safhada desteklenmelidir.
8. Sanayi ile ilgili yasal dü zenlemeler katılımcı anlayışla ve şeffaf bir şekilde hazırlanmalıdır.
9. Türk sanayinin girdi maliyetleri uluslararası rakipleriyle eşitlenmelidir.

 
Sabancı: Veren eller artsın
İhtiyacı olan kişilere giyim yardımı yapılması amacıyla kurulan Sevgi Mağazası'nın açılışında konuşan Sabancı, verenlerin çoğalmasını istedi.
Piyasa sevgilileri bekliyor
2002 yılının kapsamlı kampanyası sevgililer için düzenleniyor. Kriz nedeniyle satışları düşen firmalar, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde pastadan pay almak için birbirinden cazip kampanyalar düzenliyor.
Okuyan'dan 18 gözlük firması için suç duyurusu
Kocaeli'yi kriz yıktı
İzmit Ticaret Odası Başkanı (İTO) Hüseyin Zeytinci, Türkiye'nin atardamarı olan Kocaeli'nin, ekonomik krizden yeterince nasibini aldığını, 1 sene içinde 1800 irili ufaklı işletmenin kapısına kilit vurduğunu söyledi. İTO Başkanlığı'na seçilen Hüseyin Zeytinci'ye, AK Parti Kocaeli Milletvekili Osman Pepe ve Merkez İlçe Başkanı Necdet Eksen ile yönetim kurulu üyeleri hayırlı olsun ziyaretinde bulundular. Başbakan Bülent Ecevit'in ABD gezisindeki izlenimlerini aktaran İTO Başkanı Hüseyin Zeytinci "ABD'de hükümet tarafından müteşebbislere karşılıksız arsa, alt ve üstyapı hizmetlerinin verildiğini, hatta üretim ve istihdam oluşturan işletmelere 10 sene vergiden muafiyet tanındığını gördük. Bize de tekliflerde bulundular. Maalesef Türkiye'de bu hakları elde etmek olanaksız. Bürokrasi engeli yüzünden, yatırımcılarımız yurt dışına kaçıyor" dedi. AK Parti Kocaeli Milletvekili Osman Pepe, İTO Başkanlığı'na seçilmesinden dolayı, Hüseyin Zeytinci'yi kutladı. Pepe, AK Parti olarak reel sektöre her zaman öncelik tanınmasından yana olduklarını söyleyerek "İMF'ye verilen söz gereği hükümet bankalara 7 katrilyon pay ayırıyor. Bunun 1.4 katrilyonunun reel sektöre verileceği söyleniyor ama, buna inanmak çok güç" dedi.
3 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED