T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Diktatörlük istiyorlar'

Kutan, uyum paketinin amacından saptırıldığını belirterek, "Bu diktatörlüktür, faşizm özlemidir" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, TCK'nın 159 ve 312 maddelerinin kapsamının genişletilerek, konuşan, eleştiren, herkesin cezaevine gönderilmek istendiğini belirterek, "Bu diktatörlüktür, faşizm özlemidir" dedi.

Kutan, partisinin Ankara İl Başkanlığı'nda düzenlenen İl Başkanları ve İl Müfettişleri toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Başbakan Ecevit'in, yazar William Safire'in "Türk tankları Irak'a girecek" yorumuna yanıt vermesini istedi.

TCK'nın 159 ve 312 maddelerinin kapsamının genişletilerek, konuşan, eleştiren, muhalefet eden herkesin cezaevine gönderilmek istendiğini belirten Kutan, şunları kaydetti: "Kamu güvenliği kavramını kullanmıyorlar. 'Kamu düzeni' diyorlar. 'Kamu düzeni' dedikleri, kurdukları milleti köleleştirme düzenidir. Bunun eleştirilmesini 159. ve 312. madde ile yasaklıyorlar. Başbakan Ecevit 'seçim istemek iyi niyetle bağdaşmaz' diyor. Yarın seçim isteyenleri, 'kamu otoritesini küçük düşürmek' ya da 'insanları kamu düzenini bozma olasılığı yaratacak şekilde kin ve düşmanlığa kışkırtmak' suçu ile mahkemeye vermek istiyorlar. Bu diktatörlüktür, faşizm özlemidir. Bu sağduyuyu kaybedenler mutlaka durdurulmalıdır."

Ecevit Başbakancılık oynuyor

Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğunun bu hükümet döneminde yapıldığını belirten Kutan, şöyle konuştu: "Erkeklik, başörtüsü Meclis kapısında, milli menfaatler IMF kapısında kaldı. Meclis'i, IMF'nin noteri haline getirdiler. Sayın Ecevit, Başbakancılık oynuyor. Cumhuriyet tarihinde yolsuzluk iddiası ile düşürülen tek hükümetin Başbakanı olan Sayın Mesut Yılmaz hâlâ iktidar ortağı. Zaman zaman demokrasi ve insan hakları nutukları atıyor. Ama liderler zirvesine kadar... Orada imzayı atıyor."

MHP, PLANIN BİR PARÇASI

Bu dönemin asıl partisinin MHP olduğunu kaydeden Kutan, daha sonra şunları kaydetti: "Tüm operasyonlar MHP üzerinden yapılıyor. Hükümete alınırken tembihlendi, 'geçmişin, dosyaların var, ne kadar değiştiğini göreceğiz' dediler. Suskun lider Sayın Bahçeli her kıpırdayışında zayiat verdi, bakanlarını feda etti. Sonunda MHP her söyleneni yaptı, ülkeyi ipotek altına alan, milleti aç ve sefil hale getiren kararların altına imzayı attı. Yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele etme vaadi ile milletten destek istemişti, erkekçe davranacaktı, ürkmeyecekti, başörtüsü sorununu çözecekti, milletin değerlerine, millete sahip çıkacaktı. Hiçbirini yapmadı. Uluslararası sermaye çevrelerinin her dediğini yapan, milli sanayimizin, tarımımızın, ekonomik çıkarlarımızın, hatta stratejik çıkarlarımızın tahrip edilmesine ses çıkarmayan, kuzu kuzu her isteneni yapan MHP, demokrasi, hak ve özgürlükler dendiğinde sesini yükseltiyor. MHP, sadece uygulanan planın aktörlerinden biridir."

AKSU: BU TASARI GERİ GÖTÜRÜR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, TCK'nın 159 ve 312. maddelerinde özgürlükleri kısıtlayıcı değişikliklerin Türkiye'yi daha da geriye götüreceğini söyledi. Aksu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında uyum yasa tasarısına değinerek, "Bu paket, mevcut durumu çok daha geriye götürüyor. Düşüncesini açıklayan herkes cezalandırılırsa, o ülke büyük bir hapishaneye döner. Temel hak ve özgürlükler çiğnenirken başlarını eğik tutanların, daha demokratik bir ülke için yeni yasa düzenlemelerini yapıldığı sırada, 'istemezük' demeleri tuhaftır."

Yazıcıoğlu: 312 ve 159 bu halde kabul edilemez

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Türk Ceza Kanunu'nun 312 ve 159. maddelerindeki düzenlemeyi anti demokratik bulduklarını söyledi. Yazıcıoğlu, Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde, partisinin ilçe merkezinin açılış töreninde, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabul edilemeyeceğini belirtti. 159. ve 312. maddelerdeki değişikliğin TBMM'den geçmesi halinde, hükümeti eleştirmenin imkansız hale geleceğini ifade eden Yazıcıoğlu, "312 ve 159. maddelerdeki düzenlemeyi anti demokratik buluyoruz. Özgürlükleri kısıtlamaktadır. Hükümet, bu yeni yasa tasarısıyla ihtimalleri cezalandırmaktadır. Yasa bu şekliyle geçerse, Türkiye hukuk devleti olmaktan çıkarak, hakim devlet olacaktır" dedi. Türkiye'nin iyi yönetilmediğini vurgulayan Yazıcıoğlu, hükümetin sorunları çözmek yerine artırdığını belirterek, "Türkiye'yi idare edenler, ülkeyi borçlandıracaklarına, gelir dağılımı ve adaletsizliği nasıl çözeceklerinin hesabını yapsınlar" diye konuştu.

UYUM ZİRVESİNDE UYUM UMUDU YOK

AB'ye uyum yasaları nedeniyle yeniden karşı karşıya gelen hükümetin MHP ve ANAP kanadı, kozlarını yarınki liderler zirvesinde paylaşacak. Devlet Bahçeli ile Mesut Yılmaz arasındaki söz duellosu nedeniyle Mart'a ertelenmesi gündeme gelen uyum yasalarının ağırlıklı noktasını oluşturan TCK'nın 312 ve 159. maddesindeki son düzenlemeler bu zirvede netleştirilmeye çalışılacak. MHP Grup Başkanvekili ile görüşen Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın temasları bir sonuç vermedi. Kurmaylarıyla değerlendirme toplantısı yapan Bahçeli'nin, ANAP'ı oyun oynamakla suçlayarak, "Tasarının virgülüne dokunulmayacak. Kendi aralarında anlaşırlarsa anlaşsınlar. MHP, krizden güçlenerek çıkacak" dediği belirtildi.

 
TÜRK: BAZI İFADELER DEĞİŞİR
Halk daha fazla özgürlük bekliyor
ARGEDA'nın anketine göre, TCK'daki özgürlüğü kısıtlayıcı maddeler konusunda halk 'devletten farklı' düşünüyor.
MHP'ye 12 Eylül hatırlatması
12 Eylül'ün ardından pekçok MHP'linin, Meclis'te MHP'nin desteğiyle çıkan 313. maddeden yargılandığı hatırlatılıyor.
Fotoğraflar kanıt oldu
Kararda, "Sanık Tekelioğlu, maktule yumrukla müessir fiilde bulunmuş, bu fiil sonucu istemediği ölüm meydana gelmiştir" denildi.
Türkiye masaya yatırılıyor
Türkiye, ekonomisi, özelleştirme takvimi ve dış politikasıyla, Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde düzenlenen özel toplantıda masaya yatırılacak.
'Demokrat bir partiyiz'
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti'nin, İslami bir parti değil, demokratik bir parti olduğunu" söyledi.
AB Konvansiyonu'nda Türkiye'yi ANAP lideri Yılmaz temsil edecek
Başbakan Bülent Ecevit'in, Avrupa Birliği'nin konvansiyon toplantısında Türkiye'yi hükümet adına temsil etmek üzere Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın ismini bildirdiği açıklandı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, 14-15 Aralık 2001 tarihinde yapılan AB Laeken Doruğu'nda AB'nin geleceğine ilişkin çalışmaları yürütmek üzere üye ve aday ülkeler hükümet ve parlamento temsilcilerinden oluşan bir konvansiyon toplanmasının kararlaştırıldığı anımsatıldı. Açıklamada, şöyle devam edildi: "Bu çerçevede, Konvansiyon Başkanı Valery Giscard d'Estaing Sayın Başbakanımız'a gönderdiği mektupta, Türkiye'nin temsilcilerinin isimlerinin yedekleriyle birlikte iletilmesini istemişti. Bu istem uyarınca, Sayın Başbakanımız, konvansiyonda Türkiye'yi hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile yedeği olarak AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nihat Akyol'un ve Türkiye Büyük Millet Meclisi adına DSP Milletvekili Ali Tekin ve DYP Milletvekili Ayfer Yılmaz ile yedekleri olarak MHP Milletvekeli Kürşat Eser ile ANAP Milletvekili Emre Kocaoğlu'nun temsil edeceğini Valery Giscardd'Estaing'e konvansiyona çalışmalarında başarı dilekleriyle birlikte bildirmiştir."
3 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED