T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Fotoğraflar kanıt oldu

Kararda, "Sanık Tekelioğlu, maktule yumrukla müessir fiilde bulunmuş, bu fiil sonucu istemediği ölüm meydana gelmiştir" denildi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, DYP Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüyle ilgili davanın gerekçeli kararında, TBMM'de çekilen fotoğrafların, delil olarak kabul edildiğini belirtti.

Mahkeme, MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu'nun 2 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası aldığı DYP Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüyle ilgili davanın gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, değişik boyutlarda ve farklı açılardan çekilmiş fotoğrafların net görüntüler verdiği, mahkeme heyetinin olayın başlangıcından itibaren fotoğrafları tanık anlatımları doğrultusunda sıraladığı ve daha sonra da kare kare bu fotoğraflar üzerinde çalıştığı belirtilerek, "Mahkememiz, fotoğrafları bu davanın esasını teşkil eden delil olarak kabul etmiştir" ifadesine yer verildi.

10 fotoğraf tekrar tekrar incelendi

Olayın gelişimi, kare kare 10 fotoğraf üzerinden tartışılan kararda, mahkemenin 6 numaralı fotoğrafta, Cahit Tekelioğlu'nun, maktul Fevzi Şıhanlıoğlu'nun kolundan tuttuğunun, Tekelioğlu'nun yüzünün yan tarafında Şıhanlıoğlu'nun darbesinin görüldüğünün ve Tekelioğlu'nun sağ elinin, maktulün yüzüne doğru yöneldiğinin ve yüz hizasında darp ettiğinin şahısların gerek fiziki görüntülerinden, gerekse yüz hatlarından bu darbenin gerçekleştiğinin anlaşıldığı kaydedildi. Kararda, 7 numaralı fotoğrafta ise Tekelioğlu'nun, yumruğunun maktulün alnının üzerine isabet ettiğinin daha açık ve net şekilde tespit edildiği belirtildi.

Kararda, Mehmet Kundakçı'nın ise hiçbir fotoğrafta maktulü veya karşı grubu darp ettiği yönünde görüntü elde edilemediği, aksine Tekelioğlu'nu korumaya çalışır bir konumda bulunduğu anlatıldı.

Kararda, şöyle denildi: "Sanık Tekelioğlu, maktule yumrukla müessir fiilde bulunmuş, bu fiil sonucu istemediği, arzulamadığı ölüm meydana gelmiştir. Maktulün ölümü kalp krizine bağlı bir ölümdür. Müessir fiil, müstakilen ölümü tevlit edecek nitelikte değildir, ancak bu müessir fiil akabinde meydana gelen kalp krizi sonucu ölüm husule gelmiştir."

Hafifletici sebepler dikkate alındı

Tekelioğlu'nun, olaydan önce, oturduğu Anayasa Komisyonu koltuğundan zorla kaldırıldığı, kendisine hakarete varan sözlü sataşmalar olduğu, 8-10 kişinin sözlü ve fiili saldırısına uğradığı ifade edilen kararda, bunun fotoğraflarda yer aldığı belirtildi. Kararda, Şıhanlıoğlu'ndan gelen darbeye Tekelioğlu'nun karşılık vermesi, ağır ve haksız tahrik sonucu böyle bir eylemde bulunması nedeniyle cezasından indirim yoluna gidildiği kaydedildi. Tekelioğlu'nun, dokunulmazlığı olmasına karşın savcılığa gelerek ifade vermesi ve duyduğu üzüntüyü dile getirmesinin "samimi" bulunduğu belirtilen kararda, bu durumun da Tekelioğlu lehine değerlendirildiği bildirildi.

Onanırsa milletvekilliği düşecek

Suçüstü hükümleri uygulandığı için fezleke hazırlanarak yargılama izni istenmeden doğrudan görülen bu davada Tekelioğlu, İnfaz Yasası uyarınca aldığı cezanın 2/5'ini cezaevinde yatacak. Yargıtay'ın onaylaması durumunda milletvekilliğini de kaybedecek olan Tekelioğlu 404 gün hapis yatacak.



3 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED