T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

EN MANYAK AVRUPALI

Tarihte ilk kez bir devlet başkanı insanlığa karşı işlediği suçlardan yargılanacak. Miloşeviç'in USSM'ye teslim edilmesi başta Balkanlar olmak üzere, bütün dünyada sevinçle karşılandı.

ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Joseph Biden, "Miloşeviç, Hitler'den beri en tehlikeli ve manyak Avrupalı liderdi" dedi. Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, kararın ABD'nin Yugoslavya'ya mali yardımı konusundaki kaygılarını yumuşatacağını söyledi.

Annan: Adaletin zaferi

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Miloşeviç'in teslimini "adaletin zaferi" olarak değerlendirdi. Annan, "Bu çok az hayal edilen, ancak çok ümit edilen bir gün. İntikam değil, adalet için hatırlanacak bir gün" dedi. Açıklamada, "Son on yılda Balkan savaşlarının birçok kurbanı için, bu günün biraz rahatlama, en güçlü liderlerin bile adaletin karşısına çıkarılabileceği ve eylemlerinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalabileceği fikrini sağlamasını umuyorum" denildi.

AB: Geçmişle hesaplaşma

AB Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh, teslimin "çok cesur bir karar" olduğunu belirtti ve kararın geçmişle hesaplaşma yönünde siyasi bir istek olduğunu gösterdiğini belirtti.

"Onun için ağlamayacağım"

Hırvatistan Devlet Başkanı Stipe Mesiç de, Miloşeviç için ağlamayacağını ve USSM'de Miloşeviç'e karşı ifade vermeye hazır olduğunu söyledi. Mesiç, "Onun için ağlamayacağım. 1991 yılında ona mahkemede görüşeceğimizi söyledim. Şimdi çok mutluyum" dedi.

Balkanların en büyük tiranı

Makedonya: "Miloşeviç'in Lahey'e teslimi, Balkanlar'daki bütün demokrasiler için güzel haber. Bu, şiddeti ve silahı seven herkes için kötü haber. Miloşeviç, Balkanlar'daki en büyük, ancak en son tiran değil."

Koştunitsa: Anayasaya aykırı

Yugoslavya Cumhurbaşkanı Voyislav Koştunitsa, teslim kararının anayasaya aykırı bir hareket olduğunu söyledi. Koştunitsa, Miloşeviç'in teslim edilmesini şiddetle eleştirirken, "Bu olay devletin anayasal düzeninin ciddi şekilde tehlikeye atıldığı şeklinde yorumlanabilir" dedi.

Kardeşi: Adam kaçırma bu

Slobodan Miloşeviç'in kardeşi Borislav Miloşeviç, ağabeyinin teslim edilişini "adam kaçırma"ya benzetti. Eski diplomat ağabeyine yapılan işlemin "Yugoslav halkını aşağıladığını ve ulusal egemenliği ayaklar altına aldığını" da iddia etti.

"Akıllı ve cesur karar"

NATO Genel Sekreteri George Robertson, Miloşeviç'in Lahey'e gönderilmesini "akıllı ve cesur bir karar" olarak değerlendirdi. Robertson, "Belgrad'daki yetkilileri akıllı ve cesur kararlarından dolayı kutluyorum. Bu kararı uzun zamandır bekliyorduk" dedi.

"Bütün suçluları teslim edin"

Uluslararası yasaların ihlalinden sorumlu kimselerin cezasız kalmayacaklarını belirten Af Örgütü, Yugoslavya'daki yetkililere, ülkelerinde gizlice ya da açıkça yaşayan bütün savaş suçu şüphelilerinin USSM'ye teslimi amacıyla mahkemeyle tam bir işbirliğine girmesi çağrısında bulunuldu.

"NATO'nun günahı gizleniyor"

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Dimitri Rogozin, Miloşeviç'in Lahey'e gönderilmesinin, NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava operasyonunu örtmesi anlamına geldiğini öne sürdü.



30 Haziran 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED