T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

3. Kosova hezimeti

Bosna ve Kosova'da binlerce insanın katline, binlercesinin kaybolmasına ve binlerce kadının tecavüze uğramasına neden olan Sırp diktatörü Miloşeviç, insanlığa karşı işlediği suçların hesabını vermek için Lahey'e götürüldü. Miloşeviç salı günü mahkemeye çıkarılacak.

Yugoslavya'nın eski diktatörü, Bosna ve Kosova'da işlenen cinayetlerin arkasındaki adam Slobodan Miloşeviç, 28 Haziran 1389'da Osmanlı ile Sırbistan arasında yapılan ve Sırplar'ın kesin hazimetiyle sona eren Birinci Kosova Meydan Muharebesi'nin yıldönümünde insanlığa karşı işlediği siçlardan yargılanmak üzere Lahey'e gönderildi.

Sırp İmparatorluğu, yanına çektiği Hıristiyanlarla Avrupa'da ilerlemek isteyen Osmanlı ordusunun karşısına Kosova'da dikildi, ancak büyük bir hezimete uğradı, böylece Balkan kapıları Osmanlılara ardına dek açıldı. Osmanlı ve Sırplar 1448'de yine Kosova'da ikinci kez karşı karşıya geldiler. Sırplar bu savaşta da hezimete uğradı.

Kosova yenilgisini "Hıristiyanlığın cansiperane savunulması" olarak yorumlayan Ortodoks Sırp kilisesi, savaşın anısını taze tutmak için 28 Haziran gününü 1892 yılında bayram ilan etti ve Vidovdan (Aziz Vitüs Günü) diye adlandırdı. Miloşeviç, Kosova savaşının 600. yıldönümünde 28 Haziran 1989'da Kosova meydan muharebesinin geçtiği Gazimestan'da bir milyon kişiye seslendi ve Sırpları koruyup kollama sözü verdi. Bunun üzerinden iki yıl geçtikten sonra Yugoslavya kan gölüne döndü. Miloşeviç, Gazimestan'daki konuşmasının üzerinden 12 yıl geçtikten sonra yine aynı gün Savaş Suçları Mahkemesi'ne teblim edildi.

"Bu adamdan kurtulmalıyız"

Hakkında iki yıl önce dava açılan Miloşeviç, Sırp hükümetinin aldığı acil karar sonrasında bir helikopterle Hollanda'nın Scheveningen kentindeki cezaevine kondu. Miloşeviç'in Lahey'e teslim edilmemesi yönünde Yugoslavya Anayasa Mahkemesi'nin aldığı olumsuz karara direnen Başbakan Zoran Cinciç, televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmada, "Bu adımı atarken ülkenin çıkarlarını korumak ve geleceğini düşünmek zorundaydık" dedi.

Operasyon sırasında Belgrad'da Miloseviç taraftarları sokağa döküldü. Miloşeviç önceki gece Belgrad'dan alındıktan sonra Hollanda'nın Lahey şehrindeki bir askeri havaalanına götürüldü. Oradan bir polis helikopteri ile gece 01.15'de Den Haag'ın Scheveningen Hapishanesi'ne götürüldü.

Hapishanede Miloseviç'in dıışnda 38 tutuklu bulunuyor ve bunların çoğu da eroin suçlusu. Hollanda televizyonları dün sabah Sırp liderin USSM cezaevine getirilişinin ilk görüntülerini yayınladı. NOS TV'sinin yayınladığı filmde, kamburunu çıkarmış eski lider, iki kişinin arasında elleri önden bağlı, cezaevi avlusunda yürürken gösterildi.

Başbakan istifa etti

Bu arada Yugoslavya Başbakanı Zoran Ziziç dün akşam saatlerinde istifa etti. Karadağ'ın koalisyon ortağı Sosyalist Partisi'nin lideri Ziziç ise, istifasının Federal Hükümet'in düştüğü anlamına geldiği bildirdi.

Salı günü mahkemeye çıkarılacak

USSM Savcısı Carla del Ponte, Miloşeviç'in Pazartesi ya da Salı günü yargıç karşısına çıkarılacağını bildirdi. Del Ponte, "eski Sırp liderini ne zaman görebileceğinin" sorulması üzerine, "Pazartesi ya da Salı günü yapılacak ilk duruşmadan önce olmaz" dedi. Del Ponte, "Bu normal sorgulama olacak. Duruşmadan sonra kendisiyle görüşüp çalışma programımı belirleyeceğim" ifadesini kullandı.

 
EN MANYAK AVRUPALI
Miloşeviç'in USSM'ye teslim edilmesi başta Balkanlar olmak üzere, bütün dünyada sevinçle karşılandı.
KAÇINILMAZ SON
41 sayfalık iddianame
Kosova'daki katliamlar için 41 sayfalık iddianame hazır. Bosna savaşı sırasında işlenen insanlık suçları için de ayrı iddianame hazırlanacak.
Belgrad'a para yağıyor
Miloşeviç'in teslimi, Belgrad'a uluslararası yardımın önünü açtı. Brüksel'de Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda ABD, AB ve Dünya Bankası, Belgrad'a milyonlarca dolarlık yardım güvencesi verdi. Buna göre Belgrad'a ABD 181,6 milyon, AB 450 milyon, Dünya Bankası da 580 milyon dolar verecek. Almanya'nın da Belgrad'a 53 milyon dolarlık yardımda bulunacağı kaydedildi.
30 Haziran 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED