T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Ayakta kalmayı bilin!

Ayakta kalmamızı ve kimseye ihtiyaç duymadan hareket etmemizi sağlayan bel, özen gösterilmediğinde bizi taşımaktan vazgeçebiliyor.

Vücudu taşıyan ve dengesini sağlayan bel, dikkat edilmediği takdirde bir ömür boyu sürecek rahatsızlıklara neden olabilir. Gerekli özen gösterilmediğinde çeşitli ağrılarla bizi taşımaktan vazgeçerek iflas edebilen bel, hiç de zor olmayan, genel sağlığa yönelik kurallara uyulmasıyla bizi bir ömür boyu taşıyabilir. Kimi zaman dikkat edilmeyen oturuş biçimleriyle kimi zaman da kaldırılan ağır yükler sonucu kalıcı rahatsızlıklara maruz kalan bel, hem tedavi giderlerinin fazla olması hem de tedavisinin uzun sürmesi nedeniyle iş gücü kaybına neden oluyor.

Yr. Doç. Dr. Serdar Özgen, bir tek bele sahip olunduğunu ve bunun korunması gerektiğini belirtiyor. İnsanların bellerine dikkat etmediklerini ifade eden Özgen, bel ağrısında hareketsiz iş ve yaşam düzeninin (büro işi) risk faktörü oluşturduğunu kaydediyor. Bunun yanısıra Özgen, ağır kaldıranlar, uzun süreli araç kullananlar, doğuştan belinde kayma olanlar, fazla kilolular, ortası çukurlaşmış yatakta uyuyanlar, hamileliğin son aylarında olanlar, halter gibi sporlarla uğraşanlar, sigara içenler, sters, depresyon yaşayanların da risk altında olduğunu ifade ediyor. Özgen, insanların çok basit kurallara uyarak bel sağlıklarını koruyabileceklerini belirtiyor.

Bel neden ağrır?

Yr. Doç. Dr. Serdar Özgen, kötü duruşun, beli kötü kullanmanın en önemli bel ağrısı nedenlerinden biri olduğunu, uzun süre aynı pozisyonda kalmanın belin en büyük düşmanı olduğunu dile getiriyor. Bunun yanısıra, bel tutulmasının ve kas spazmının da bel ağrısında etkin olduğunu vurgulayan Özgen, beli destekleyen kasların ve bağların aşırı gerilmesiyle ortaya çıkan bu rahatsızlığın, ağır bir şey kaldırmak, atlamak, düşmek ve spor aktivitesiyle de ortaya çıkabileceğini kaydediyor. Sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan, bel omuru arasında yastık görevi yapan kıkırdak dokunun kayması ile oluşan bel fıtığının da zamanla siyatiklere neden olabileceğini ifade eden Özgen, bu durumlarda öksürmenin, ıkınmanın ve hapşırmanın da bel ağrısına neden olacağını sözlerine ekliyor. Bu hastalıkların çoğunun yatak tedavisi ve ilaç tedavisi ile geçebileceğini dile getiren Özgen, bacak kaslarında kuvvet kaybının devam etmesi, idrar tutamama ve reflekslerde azalma gibi durumlarda ise cerrahi tedaviye başvurulması gerektiğini kaydediyor.

Bel deyip geçmeyin, koruyun!

Yr. Doç. Dr. Serdar Özgen, beli korumak için, ağır cisimleri kaldırmaktan kaçınılmasını, bel ve sırtı dik ve dengeli tutmayı, kilo vermeyi, spor yapmayı, sigara içmemeyi, stresi azaltmayı ve omurga kaslarını düzenli çalıştırmayı öneriyor. Sağlıklı belin, güçlü, hareketli olması gerektiğini ifade eden Özgen, sık pozisyon değiştirmenin yararlı olduğunu, kötü duruşun sırttaki kamburlugu ve beldeki içe çöküklüğü arttıracağını belirtiyor.

 
Anne adaylarına beslenme önerileri
gerektiğini belirterek, gebelik döneminde beslenmeye dikkat edilmesini istediler. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı bilgi notunda, anne ve çocuk sağlığı uzmanlarının uyarılarına yer verildi. Uzmanlar annenin gebelik süresince ağırlığının her ay düzenli olarak ölçülmesi gerektiğini belirtiyor.
C vitamini tüketin
Uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor: "C vitamini tüketimine her öğünde yer verin. Her gün en az 1 su bardağı süt, yoğurt, ayran için veya 2 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 yemek kaşığı çökelek yiyin. Mercimek bulgur karışımı yemekleri sık yiyip, yanında portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamininden zengin sebze ve meyveleri tüketin. Yemekle birlikte çay içmeyin. Çay veya kahveyi öğün aralarında (yemek yedikten 1-2 saat sonra) için. Hamile kaldığınızda, ağırlığınız normal ise her ay 1-1,5 kilogram ağırlık kazanacak şekilde yediklerinizi ayarlayın. Çok zayıfsanız biraz daha kilo alın. Şişmansanız şekerli, unlu, yağlı yiyecekleri az yiyin."
30 Haziran 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED