T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Erbakan'a tarihi görev düşüyor'

FP'nin kapandığı bir noktada yeni bir siyasi parti kurma çalışmaları varken elbette ona büyük görev düşüyor. Sayın Erbakan'ın bu yenilenme ve değişim taleplerine dikkat etmesi ve kulak vermesi gerekir. Parti içindeki düşüncelerin telif edilmesine yardımcı olması gerekir.

Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından eski FP'lilerin siyasette nasıl yol takip edecekleri merakla bekleniyor. Kapatılan FP'nin Grup Başkanvekili Bülent Arınç, bütün herkesi kucaklayacak tek bir siyasi hareket için mücadele ettiğini söyledi. Arınç, Erbakan'a büyük görev düştüğünü belirterek, "FP'nin kapandığı bir noktada yeni bir siyasi parti kurma çalışmaları varken elbette ona büyük görev düşüyor. Sayın Erbakan'ın bu yenilenme ve değişim taleplerine dikkat etmesi ve kulak vermesi gerekir. Parti içindeki düşüncelerin telif edilmesine yardımcı olması, karşı karşıya iki parti kurabilecek noktada görüyorsa bunun nasıl birleştirilebilirim diyerek kararını ve tavsiyelerini bu noktada vermesi gerekir" dedi. Arınç, çalışmaları konusunda Yeni Şafak'ın sorularını yanıtladı.

- Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından FP çizgisinde siyaset yapan insanların ne yapacağı merakla bekleniyor. Sizce ne yapılmalı?

Fazilet Partisi, Anayasa Mahkemesi tarafından haksız ve hukuka aykırı bir şekilde kapatılmıştır. Bu karar hukukçular tarafından kabul edilmediği gibi millet vicdanında da makes bulmadı. FP'nin kapatılması ile 100 milletvekili partisiz kaldı. İki arkadaşımıza ise siyasi yasak geldi. 500 belediye başkanı ile binlerce il ve ilçe yönetim kurulu üyelerimiz ve üyelerimiz ile 5 milyona yakın seçmenimiz FP'nin temsil ettiği misyonu devam ettirmek üzere siyaset yapabilir. Bu çok önemli bir kaynaktır. Şüphesiz FP misyonu Türkiye'ye malolmuş bir misyondur. Burada halkın değer yargıları, inancı ve kültürü vardır. Bundan sonra da bunları daha güçlü şekilde devam ettirecek bir siyasi kuruluşa ihtiyaç vardır.

Bugünlerde yapılan istişare toplantıları böyle bir amaca yöneliktir. Partimizin kapatılmasına üzüldük ama oturup ağlayacak değiliz. Bu kapatamanın ortaya çıkardığı sonucu en iyi değerlendirmek ve siyasi çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam etmek durumundayız. Bu istişarelerin ardından Fazilet Partisi misyonunun ne şekilde devam edeceğine hep birlikte karar vereceğiz.

Fazilet'te doğan boşluk

Gönül arzu ediyor ki bu saydığım binlerce insanın, Fazilet Partisi'nden doğan boşluğu sadece Fazilet Partisi'nin yerine bir parti kurmak suretiyle yapmaması gerekir. Yani 'Fazilet-1 gitti Yaşasın Fazilet-2' anlayışıyla hareket edilmemelidir. FP'nin sahip olduğu bütün değerleri daha da genişleterek, kollarını açıp daha çok insanları kucaklayacak, iktidar partisi olmaya namzet kuruluş meydana getirmeye mecburuz. Bunun dışında mevcut partilere bir yenisini eklemek çözüm değildir.

Arkadaşlarımızın temel arzusu birlikte siyaset yaptığımız insanların bir tek eksilmeden birbirlerini severek güvenerek siyaset yapmalarıdır. Bu konuda ciddi bir ikilem ile karşı karşıyayız. Birinci olarak genel merkezde yani FP'nin yönetiminde görev alanların kuracağı parti var. Bir de Tayyip Erdoğan'la birlikte siyaset yapmayı düşünen, kapatıldıktan sonra yeni bir Fazilet Partisi kurmak yerine FP'nin manevi düşüncelerine, temel doğrularına sahip, daha kucaklayıcı, herkesle iletişim kurabilecek yeni bir partiyle yola devam etmek isteyen vardır. Bu noktada ikili ayrışma varolduğu görülüyor.

- Peki sizin düşünceniz nedir?

Bu çizgide uzun süredir siyaset yapan birisi olarak kendi bünyemizde bütün değerleri kucaklayacak tek bir siyasi oluşumun imkanlarını zorlamak istiyorum. Hem kolay hem zor bir işe talip olduk. Kolaydır. Çünkü herkes bunu istiyor. Zordur. Yaşadığımız olaylar var, bazı arkadaşlarımızda birbirlerine karşı güven bunalımı var ve bugüne kadar takip edilen siyasetin olumlu netice vermediğini görerek yeni bir siyaset anlayışı ile yola devam etme isteği var. Arkadaşlarımızla birlikte yürüttüğüm çalışma Tayyip Erdoğan'ı, Recai Kutan'ı, Bülent Arınç'ı ve sayamadığım birçok isim ile il ve ilçe başkanlarının hepsinin kucaklaştırmak, tek bir çatı altında toplanmak mümkün olabilir mi? Bir haftadan beri bütün çabalarımız buna yöneliktir.

Erbakan'a tarihi görev

- Necmettin Erbakan bu camianın önemli isimlerinden birisi. Burada Sayın Erbakan'a düşen görevler nedir?

Sayın Erbakan bu camiada en çok sevilen ve saygı duyulan bir insandır. Bizim siyasi kimlik kazanmamızda en büyük rol Sayın Erbakan'a aittir. Ben dahil hiçbir arkadaşımızın Sayın Erbakan'a karşı en ufak bir saygısızlık gösterdiğimizi kimse söyleyemez. FP'nin kapandığı bir noktada yeni bir siyasi parti kurma çalışmaları varken elbette ona büyük ve tarihi bir görev düşüyor. Bugüne kadarki fonksiyonlarının ve bu yoldaki çabalarının çok üstünde tecrübelerine ve yol göstermesine ihtiyaç vardır. Muhterem Hocamız fikirlerini ifade edecekse parti içinde yaşanan olayları dikkate alması gerekir.

Hem kongre öncesinde, sonrasında ve halen yaşanan olaylar. Aynı partide çalışan insanlar belli konularda farklı düşünüp farklı davranış gösteriyorlar. Ben bunu zenginlik olarak görüyorum. Bu çok önemli. Hareket hizip hareketine dönüşmedi.

Geleneksel düşüncedeki arkadaşlarımızın fikirleri ile bu çağın gereklerine ve toplumdaki değişim taleplerine kulak verenlerin düşünceleri farklı oldu. Şimdi bundan sonra aynı çatı altında bu zenginlikleri bir arada telif ederek yeni bir siyasi parti kurmak mümkün ise bu çok güçlü olur ve Türkiye için büyük bir rüzgar olur. Sayın Erbakan'ın bu yenilenme ve değişim taleplerine dikkat etmesi ve kulak vermesi gerekir. Parti içindeki düşüncelerin telif edilmesine yardımcı olması, karşı karşıya iki parti kurabilecek noktada görüyorsa bunun nasıl birleştirilebilirim diyerek kararını, düşüncelerini ve tavsiyelerini bu noktada vermesi gerekir. Halkı arkasına alıp iktidara yürüyecek bir parti Fazilet Partisi-2 olarak değil, halkın bütün katmanlarına dürüstçe siyaset yapacak bir partiye ihtiyaç var. Ama adının olması yetmez vizyonu, vitrini ile yeni bir parti olması gerekir. Muhterem Hocamızın da bütün bunları dikkat alması gerektiğini ve alacağını düşünüyorum.

Umudum müsbet sonuç

- Yürüttüğünüz bu çalışmaların müsbet şekilde sonuçlanacağına ihtimal veriyor musunuz?

Müsbet şekilde sonuçlanmasını temenni ediyorum. Eğer muvaffak olamazsak, iki partinin kurulması kaçınılmaz olacak. Bu davada ve bu siyasi çizgide geçmişte ya da bugün siyaset yapanlar niçin siyaset yaptıklarını çok iyi biliyorlar. Bu amaca yönelik olarak kırılma ve kopma olmadan birlikte yola devam etmek istiyorlar. Bu duygusal bir düşünce değil ama Türkiye siyasetine yönelik reel düşüncedir. Bu partide insanları birbirine bağlayan manevi rabıtalar ve birlikte siyaset yapmanın getirdiği birikimler var. Diğer partilerde kırılmalar görülüyor. İçleri boşalıyor. O siyasi partiler güvenilmez, arkalarından gidilmez partiler olarak görülüyor. 25 ay kapatma tehdidi altında bulunan FP'nin niçin anketlerde birinci parti çıktığının sebebi burada yatıyor. Demek ki halk Fazilet Partisi'ne inanıyordu ve kendi gibi kabul ediyordu. Milletin dertlerinin Fazilet Partisi'nin görüşleri ile çözüleceğine inanıyordu. Fazilet Partisi şimdi mağdur ve mazlum partisidir. Haksızlık yapılmıştır. FP'nin temsil ettiği misyon halk tarafından benimsenmişti. Şimdi bunu büyütmek ve genişletmek mecburiyetindeyiz. Bunun için bu çalışlarımızın müspet sonuçlanması gerekiyor.

- Sayın Erbakan partideki yenilenme talebini dikkate almalı mı?

Bu çizgiye dikkat edenler bir yenilenme hareketini bu partide yer aldığını görmesi gerekir. Yoksa eski oy nispeti ile Türkiye'de ne iktidar olmak mümkün ne de iktidara gelsek bile iş yapmak mümkün.

- Aksi durumda nasıl bir tablo ortaya çıkar?

Üzücü olur. İki veya üç parti kurulur. Gerçek o ki bütün amacımız tek parti ile kalmak. Kimin hangi partiyi kuracağını ben bilmem. Gelişmelere gözü kapalı, içe kapalı bir parti kurma iddiasında olanlar varsa 'Biz böyle yapacağız herkes de böyle yapmaya mecbur.

Tayyip Erdoğan nitelikli bir isim

Erdoğan Türkiye'nin önemli bir gerçeği. Bazı isimler Tayyip Erdoğan'ı görmezden gelerek siyaset yapmak istiyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Tayyip Erdoğan ve Erdoğan gibi çok nitelikli insanlar var bu camiada. Gençliklerinden beri her kademede çalıştılar ve başarılı oldular. Bizim kuşağımızın en başarılı insanlarından birisi odur. Parti içinde kalabilir ve çok önemli hizmetler yapabilirdi. Refah'tan Fazilet'e geçerken çok önemli hizmetler yapabilirdi ama kendisine böyle bir imkan tanınmadı. Tayyip Erdoğan'ın dışarda olduğunu vicdanımız kabul etmiyor. Gönlümüz arzu eder ki Tayyip Erdoğan'la beraber olmalıyız. Ancak Tayyip Erdoğan'a kurulacak çatı altında bir yer ve değer vermek istenmiyorsa bazı kişiler tarafından bu çok yanlış olur. Bu hareketi güçlendirmez ve zaafa uğratır. Böyle bir imkan ve ihtimal var mı? Gerçekçi olmak gerekir ise Tayyip Erdoğan'ın bu çatı altında siyaset yapmasına engel olmak isteyenler geçmişte çıktı şimdi de var.

Geldiğimiz noktada Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bütün değerleri dışarda bırakmayan bir oluşum meydana getirilirse bu enerji değil sinerji olur. Bu çizgide bu isimlerle siyaset yapıldığını halk gördüğü zaman mutlaka büyük bir destek verecektir.

 
Siyasette doğum sancısı
Kapatılan FP'nin yerine kurulacak yeni partinin genel başkanlığına yine Recai Kutan geliyor. Parti kurma çalışmalarını sürdüren yenilikçilerin ise 10 milletvekilinden söz aldığı belirtildi.
DYP de Meclis'i boykot etti
Başörtüsü yasağının Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu ifade eden mağdur öğrenciler, "Biz yasağın kalkması için ne yapılması gerekiyorsa yaptık. Şimdi sıra Meclis'te"dediler.
MGK'nın gündemi 'irtica'
MGK haziran ayı toplantısında "irticayla mücadele stratejileri" görüşüldü. Kurula sunulan istihbarat raporunda ayrıca ekonomik kriz değerlendirilek sosyal patlama uyarısı yapıldı.
Telekom mayın tarlası
Telekom krizini çözerek rahat nefes alan hükümeti, 5 kişilik ihale komisyonu oluşturulması, yönetim kurulunda bir genel müdürün seçilmesi ve benzeri yeni düzenlemeler bekliyor
'Baykal sulta peşinde'
CHP'nin bugün toplanacak olan 29. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa adaylığını açıklayan Ertuğrul Günay, Genel Merkez yönetimi tarafından kurultaya sunulacak olan tüzük değişikliklerinin "oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını" ileri sürerek, "Önerilen değişiklikle parti içinde Genel Başkan sultası kurmak isteniyor" dedi. Parti Meclisi üye sayısının 60'dan 72'ye çıkarılması önerisiyle PM'nin sayısı artan hantal, işlevsiz ve verimsiz bir kurul olacağını savunan Günay, "PM üye sayısının artırılarak, bu kurulun 12 üyesinin yeni seçilecek genel başkanın göstereceği 18 üye arasından seçilmesi hükmü de genel başkana bir kısım PM üyesini atama ayrıcalığını vermek anlamı taşımaktadır. Bu ayrıcalık, parti içinde Genel Başkan sultası kurmak demektir" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise tüzük değişikliğiyle siyasetin profesyonellikten arındırılmasının amaçlandığını belirterek, "CHP örgütü bilim adamlarını kucaklayacaktır" dedi. Kurultay'dan Türkiye'ye yönelik önemli mesajlar çıkacağını ve bu mesajları Anadolu'ya aktaracaklarını ifade eden Baykal, genel başkanlıkla ilgili yorumda bulunmadı.

30 Haziran 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED