T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Bir kilo kıyma parası

Yarın asgari ücretlinin maaşına yapılacak 5 milyon liralık komik zamla net asgari ücret 107 milyon liraya yükselecek. Devalüasyonla asgari ücret 84 dolara kadar düştü.

Devalüasyonla 6 ayda 153 Dolardan 84 dolara kadar inen asgari ücrete komik bir zam daha yapılıyor. Hükümetin asgari ücretteki halen 102 milyon 369 bin 600 lira olan net asgari ücret, 1 Temmuz pazar gününden itibaren 4 milyon 954 bin 230 lira artışla (Yüzde 4.8), 107 milyon 323 bin 830 liraya yükselecek.

1 Temmuz'da 146 milyon 947 bin 500 liraya yükselecek brüt asgari ücretten toplam 39 milyon 623 bin 670 lira kesinti yapılarak, işçiye net 107 milyon 323 bin 830 lira ödenecek.

Bu para 4 kişiye yetecek!

Araştırmaya göre, 1 Temmuz'da 107 milyon 323 bin 830 lira olacak net asgari ücret, halen 225 milyon lira düzeyinde olan dört kişilik bir ailenin aylık zorunlu gıda harcama tutarının yüzde 47,7'sini karşılayabilecek.

1 Ocak'ta 209 dolara tekabül eden ve 1 Temmuz'da 146 milyon 947 bin 500 liraya yükselecek brüt asgari ücret, dolar bazında 6 ayda 96 dolar değer yitirerek, 113 dolara inerken, yürürlüğe girdiği 1 Ocak'ta 153 dolara tekabül eden ve 1 Temmuz'da net 107 milyon 323 bin 830 liraya çıkacak asgari ücret ise 6 ayda 70 dolar değer yitirerek 83 dolara düştü.

Öte yandan zamma tepki gösteren Türk-İş Başkanı Bayram Meral, 2 Temmuz'da hükümetle görüşmelerinde 84 dolara kadar eriyen asgari ücreti tekrar ele alıp zam oranını tekrar artırmak istediklerini söyledi.

Aygün: Bu parayla önce Derviş geçinsin

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Dünya Bankası'ndaki görevinin yoksullukla mücadele olduğunu hatırlatan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, "Sayın Derviş 84 dolar ile nasıl geçinilir bunu ilk önce kendisi tatbik etsin, daha sonra çalışana bu parayı layık görsün. Üstelik ücret nedeniyle devletin cebinden bir kuruş para çıkmamaktadır. İşveren olarak bu durumdan biz rahatsızlık duyuyorsak ekonomiyi yönetenlerin de rahatsızlık duyması gerekir". dedi.

Aygün, Geçen yıl 140 dolara tekabül eden asgari ücretin, 1 Temmuz 2001 tarihinden itibaren 84 dolara ineceğini, günlük 3 dolar ile hiç kimsenin geçinemeyeceğini kaydetti. Öte yandan açıklamasında komşu ülkelerden Türkiye'ye 100 dolar için çalışmaya gelen kadınlar olduğuna da dikkati çeken Aygün, "Bu gidişle Türk kadınları aynı fiyatla yurtdışına çalışmaya gidecek ve Avrupalıya kölelik yapacak" dedi.


 
6 esnaf bir dükkana sığdı
İzmit'te, krizi zararsız atlatmak isteyen 6 esnaf, kendi işyerlerini kapatıp, tek dükkanda ortak çalışmaya başladı.
Siviller bugün toplanıyor
İşadamı, sendikacı ve sivil örgütlerden oluşan 300 sivil toplum kuruşu bugün Ankara'da biraraya gelip çözüm önerileri üretecekler.
Borsada Telekom çıkışı
Türk Telekom yönetimine ilişkin krizin çözülmesi, İMKB'de alımlara neden oldu. Endeks yüzde 1.08 artışla 11.204 puana çıkarken, dolar 1 milyon 260 bin liraya geriledi.
Bank Ekspres Tekfen Holding'in
Fon kapsamındaki Bank Ekspres 10 milyar lira sembolik değerle Tekfen Holding'e satıldı.
Memur Darülaceze'ye bile kabul edilmedi
Memur Sendikaları Konfederasyonu yine ilginç bir protesto gerçekleştirdi. Memur-Sen İstanbul İl Başkanlığı ile Belediye ve Mahalli İdareler Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Büyükşehir Şubesi'nde yönetim kurulu üyesi olan memurlar, sığınma başvurusu yapmak üzere Kayışdağı'ndaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Tesisleri'ne geldiler. Üzerlerinde "zam", "enflasyon" ve "vergi" yazılı çuvalları taşıyan memurlar, artık bu yükleri taşıyamadıklarını söylediler. Darülaceze Müdür Yardımcısı Bekir Köksal'la görüşen memurlar, sığınma taleplerini içeren dilekçelerini verdiler. Dilekçeleri inceleyen Köksal, "Darülaceze'ye kimsesiz ve bakıma muhtaç olan insanlar yerleştirilir. Sizlerin sağlık durumu gayet iyi " dedi. Darülacezeden çıkışta, "vergi" yazılı çuval taşıyan bir memur, bu yükü artık taşıyamadığını söyleyerek, ölü taklidi yaptı.
30 Haziran 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED